Beurscrash in zicht en gaat bitcoin dan mee?

Jawel er is een beurscrash op komst, alleen…wanneer precies? Dat is de vraag van 1 miljoen. Persoonlijk, en daarbij ben ik vast niet alleen, sta ik in verwondering dat die aandelencrash zo lang uitblijft. Teveel goedkoop geld in de markt is de oorzaak, we weten het allemaal. Dat kan alleen maar bubbels veroorzaken. Dit, plus het feit dat beleggers naarstig zoeken naar rendement. Want op een spaarboekje ga je het niet meer vinden, als je al niet afgestraft wordt met negatieve rente. Dit zet ook mensen die tevoren spaarders waren, aan het beleggen. In genoemde aandelen in het algemeen. En in de cryptomarkt. Want inderdaad: buiten de institutionelen die al enkele maanden in ernst kopen, is de retail investor, de kleine belegger, ook al flink ingestapt. Zo´n beurscrash zal héél velen met de voeten terug op de grond zetten, is gezond voor een markt ook. De laatkomers echter zullen zoals altijd de verliezers blijken. Mijn gewaardeerde collega Gerrit Welbergen schreef er het perfecte stuk over, dat het allemaal heel goed samenvat. Harry Dent is er in ieder geval van overtuigd dat een beurscrash, aandelencrash voor heel binnenkort is, een berenmarkt maximus, al in april 2021.

Harry S. Dent, Jr is een Amerikaans bestseller auteur op financieel vlak. Een prominente persoonlijkheid waarnaar geluisterd wordt, wanneer hij zich roert met commentaar. Adviseur nog geweest van Fortune 500 bedrijven, richtte hij HS Dent Publishing op, uitgever van financiële nieuwsbrieven. U kunt zijn E-letter hier gratis bekomen. 

´Harry Dent: Stock Market 40% Crash in April, Nothing Can Save You, Bitcoin to Zero, Gold to $1000´

Dent zegt het: aan de beurs, beurzen te zien zou je denken dat we in de grootste (Amerikaanse) economie ter wereld leven. En dat die nog fors gaat doorgroeien. Maar vertrekkend vanuit een beursbubbel die al tien, elf jaar wordt opgeblazen? Na een dik jaar Coronacrisis, wereldwijd? Gefundeerd dus voor het grootste deel op geld, dollars printen?He doesn´t think so. Ondergetekende ook niet. Veertig procent kan er wel eens afgeschaafd worden, van die beurzen, in de komende maanden, dixit Harry Dent. Het wordt ook de voorbode van de grootse aandelencrash ooit…!!

Gezond verstand

Soms is gezond verstand eigenlijk het belangrijkst bij beleggen, investeren. Voorbeelden. Wanneer een aanbieding, een kans te mooi lijkt om waar te zijn, IS ze dat meestal ook. Dit simpele gegeven is al voldoende om je niet te laten vangen aan dubieuze zaken allerhande, of mee te doen met de nieuwste hype. Nog: participeer niet aan FOMO, fear of missing out. Want er komen altijd nieuwe kansen voor wie de markten volgt en oplet. Ook: iedereen kan eender wat beweren; op het internet, in publicaties, op sociale media vooral. Nu mag die ene YouTuber nog tienduizenden volgers hebben – het is en blijft slechts één persoon die iets beweert. Bedenk bij de talloze gratis adviezen die je voorgeschoteld krijgt altijd dit: waarom zou iemand, waar ook ter wereld, u gratis rijk willen maken…? Nog een beleggersles om dit hoofdstukje af te sluiten: niets doen op de beurs, bij beleggen, is OOK iets doen! Je hoeft niet 365 dagen lang in een markt te zitten. Bij twijfel, als je verstand én je buikgevoel (ervaring) het zeggen? Stap er even uit. Zet de dingen op een rijtje. Bekijk e.e.a. van een wat groter perspectief. Géén beleggersadvies hoor, dat spreekt. En gezien wat de cryptomarkt vandaag doet, ben ik maar wat blij m´n buikgevoel gevolgd te hebben…

Buikgevoel

Persoonlijk ben ik grotendeels uit de cryptomarkt gestapt een weekje geleden. En overgaan naar zo´n 85 procent cash, in euro en enkele stablecoins. Dat zijn munten die de dollar in principe één op één volgen, en waarmee je de meeste coins, munten en tokens kunt kopen. Die cash blijft voorlopig aan de zijlijn staan. Niet dat het game over is voor digitale munten, nee hoor, maar timing is wel erg belangrijk om je rendement op te krikken. Hodlen is prima, maar niet onafgebroken. De dag daarop vond inderdaad een eerste correctie plaats, op 14 februari 2021. Toeval denkt u misschien? Nou, ik vond de stijging van bitcoin et al. toen al te snel te hoog gaan. De dagen daarop ging het zelfs nog sneller en hoger, met bitcoin tot wel weer een nieuw all time high, van 58.000 dollar. Maar ik bleef volhouden dat ik de juiste beslissing had genomen. En jawel, gisteren, op zondag 21 februari en vandaag, 22 februari, tankt (daalt) de cryptomarkt over zowat heel de lijn. Het was buikgevoel, dat me tot de juiste beslissing leidde. Dat is een soort zesde zintuig dat je ontwikkelt wanneer je al héél lang belegt (zegt iets over je leeftijd ook, helaas…)

Depressie

Harry Dent wordt bijgevallen door iemand die in beleggersland eveneens hooggeacht, gerespecteerd is. De 82-jarige Jeremy Grantham, ´co-founder and chief investment strategist of Boston’s GMO´. Kijk en luister maar wat die te zeggen heeft. Volgende video werd maar liefst 2,2 miljoen keer gedeeld! Nu u nog? De aandelenbubbel heeft gigantische proporties aangenomen, meent mister Grantham. En de volgende crash wordt er dan ook één van epische omvang; een depressie zoals in 1929 komt er aan. Een gewaarschuwd Nederlander is er twee waard? Om nog even terug te komen op de titel van ons artikel: jawel, de cryptobeurzen zullen meegetrokken worden, in geval van zo´n aandelencrash. Naar beneden, down down down, net als in maart 2020. Bitcoin halveerde! Wel om in een paar weken weer hoger te staan dan tevoren. Crypto´s zullen als eerste (enige?) nu ook weer snel herstellen. Just my tho Satoshi´s opinion hoor!

Wij geven geen financieel advies. Mocht u besluiten in crypto te willen investeren, wij zelf hebben goede ervaringen met Bitvavo en Binance als gebruiksvriendelijke en betrouwbare exchanges.

8 reacties

 1. Ho, ho Joost, het perfecte stuk? Het is ook maar giswerk hoor. Zo zag ik al weken de obligatierente stijgen en zo ging het vandaag ineens de andere kant weer op. Direct na opening op maandagochtend een stijging naar min 0,207 en daarna zette een daling in naar min 0,284(stand om 17:00 uur). Een verschil van bijna 0,08 procent op 1 dag is veel en duid op een gespannen markt. Welke kant gaat het op. Er is dus veel twijfel onder de beleggers.

  Harry Dent is niet de enige die een enorme bubbel ziet. Er zijn er veel meer. Het idiote is dat de zogenaamde slimme beleggers dan juist contrair gaan handelen. Tegen de stroom inzwemmen dus. Misschien toch nog weer een stijging na een kleine dip? Het blijven korte baantjes in een 50 meter bad.

  1. Beste Alex, zelfs met 15 procent in de markt om te traden kun je aardige dingetjes doen. 13/2: 48196 dollar BTC uit en 46954 in op 15/2
   20/2: 55395 dollar BTC in en 57210 uit op 21/2
   Hangt er natuurlijk van af met hoeveel BTC je dit doet en wat je in de markt laat als hodler. Plus nog enkele andere trades, in ETH, en VET bv., VeChain. Vandaag op gegeven moment min 17 procent, groot ingestapt, op moment van schrijven 23:39 d.d. 22/2 nog slechts min 6,87 procent. Denk wel dat ik een gemiddeld maandloon verdiend heb de laatste dagen. Lees ook dit als u wilt: https://biflatie.nl/cryptonieuws-bitcoin-en-altcoins-corrigeren-aanzienlijk. Don´t try this at home! Groetjes, Joost

 2. het enige verstand aandelenhandel wat ik heb is.
  de vele mensen welke compleet de vernieling ingingen.
  als waren ze kwijt, huis weg, vrouw weg, kinderen weg EN een grote berg schuld.
  met 3500 euro netto 2007 leven als een armoedzaaier gaat snel vervelen.

 3. Neen..ik geloof niet in de horror verhalen. Dat bitcoin gaat terugvallen is te verwachten (onze overheden willen immers een eigen crypto om de ‘geldstromen’ te controleren). Ondertussen kun je een gokje wagen….maar in the end loopt eea slecht af (als je niet tijdig eruit bent natuurlijk).
  Aandelen is en ander verhaal….deze stijgen/dalen maar zullen op langere termijn overleven. Natuurlijke zijn er casino aandelen die komen/verdwijnen (en ja….met timing kun je veel verdienen (maar meestal veel verliezen)).
  Krijgen we een horror-crash zoals in de jaren 20/30. Ik denk het niet…andere tijden, andere mogelijkheden. Dat het allemaal minder wordt is wel duidelijk. We leven hier (voor velen toch) in een vervangeconomie (we vervangen pas iets als het stuk is)….en niet meer in een groei-economie. Probleem is dat in andere delen van de wereld ze wel groeien en dus grondstoffen (waaronder olie) nodig hebben om die groei te stutten. Deze extra vrag rukt ookonze prijs omhoog (terwijl we hier geen economische groei tegenover kunnen zetten). Maw leven wordt stukken duurder met stagnerend inkomen wat onze achteruitgang nog zal versnellen. Mss toch maar weer eens nadenken over emmigreren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: