Desperately seeking Satoshi (deel 4)

0

Jawel alle cryptomunten dalen in waarde en snel en hard ook. En néén we kunnen daar niks tegen doen en niemand weet de precieze reden. (Al geeft deze Crypto Update van De Telegraaf wel goed richting aan naar een aantal verklaringen.) Dat klinkt misschien hard maar het is de realiteit. In alles van waarde gaat het altijd op en neer (nu wel heel sterk natuurlijk, van $20.000 naar $4500 voor een BTC in een jaar tijd.) Maar een bodem wordt steeds vroeg of laat bereikt en tot dan is het uitzweten. Dus waarom ons niet verder concentreren op de man (of vrouw of groep) die de hele crypto/blockchain beweging in gang zette. Nu alweer tien jaar geleden. En een massa van 20.000.000 mensen groot wereldwijd begeesterde. Industrieën aan het omvormen is. Eigenlijk een digitale maatschappij en wereld aan het schapen is zoals we die nog nooit gezien hebben.

CC0 Creative Commons Pixabay

Niet Nakamoto maar Andresen?

Op Coinsutra.com staat ‘Satoshi Nakamoto: ‘9 interesting facts you need to know’. Daar staat echter weinig nieuws bij dus het is zo goed als een kleine herhaling van onze eigen delen 1, 2 en 3. Het was in dit recentste deel, nummer 3, dat we het hadden over de twee meest naaste medewerkers van Nakamoto.Dat waren Gavin Andresen en Jeff Garzik. Deze laatste bespraken we reeds. Vandaag zullen we het dus over Gavin Andresen hebben. In 2014 verscheen in de MIT Technology Review een opzienbarend artikel over Andresen. Niet de eerste de beste publicatie, van een van ’s werelds meest prestigieuze technische universiteiten.

‘The Man Who Really Built Bitcoin’  

was de titel. En de ondertitel:

Who cares about Satoshi Nakamoto? Someone else has made Bitcoin what it is and has the most power over its destiny.

Wie is Gavin Andresen/Bell?

Wel: niemand minder dan de man aan wie Satoshi Nakamoto naar verluid de verdere ontwikkeling van de bitcoin toevertrouwde, in 2010. Vooraleer zelf van het wereldtoneel te verdwijnen (?) in december van dat jaar. Zijn opvolger dus zeg maar (tenzij Nakamoto en Andresen één en dezelfde persoon zijn natuurlijk…) Gavin Andresen werd in Australië geboren als Gavin Bell, in 1966. Hij woont in de VS sinds zijn vijfde jaar. Andresen doorliep Princeton University en behaalde een graad in Computerwetenschappen. Hij werkte o.m. als softwareprogrammeur, richtte zijn eigen bedrijfje op, Wasabi Software, van 1996 tot 2000. Verder verrichtte hij veel werk rond 3D Graphics, VOIP technologie, en een zoekmachine/digitale bibliotheek voor computerwetenschappen literatuur. Plus nog heel wat andere stuff dat niet-techneuten de pet ver te boven gaat, zoals meestal het geval bij niet-ingewijden in ingewikkelde materie. Pas in mei 2010 wordt het in het opzicht van de bitcoin echt interessant.

Bitcoin Forum

In een artikel in InfoWorld las hij over de bitcoin en zag er onmiddellijk toekomst in. Hij kocht 10.000 BTC voor $50 en richtte de Bitcoin Faucet op. Elke bezoeker kreeg 5 BTC, om zo de bekendheid van de munt te vergroten. Een niet ongewone manier ook vandaag nog trouwens. Naargelang bitcoin steeg in waarde, verminderde hij de uitkering en sloot de site in 2012. Hij was reeds sinds 2010 gaan corresponderen met Satoshi Nakamoto, die zijn aanwijzingen, verbeteringen en werk in het algemeen zeer apprecieerde. (Tussen haakjes: zo gaat de legende, het verhaal, dit met alle nodige voorbehoud.) Andresens emailadres werd in december 2010 ook het enige contactadres op het Bitcoin Forum. Dit is wat hij schreef aldaar op 19 december 2010: ‘With Satoshi’s blessing, and with great reluctance, I’m going to start doing more active project management for bitcoin.’ De rest van de tekst en de vervolg conversaties kunt u via bovenstaande link zelf gaan lezen.

The Bitcoin Foundation

Zelf noemt hij zich “a geek interested in nuts and bolts things.”  In 2012 werd  The Bitcoin Foundation (TBF) opgericht en Andresen werd in dienst genomen als chief scientist. TBF is een nonprofit organisatie ter promotie van de bitcoin, waarvan iedereen die dat wenst lid kan worden. Alleen al hoe hun Manifesto begint – het leest zoals de opriching van een staat, een land, een grondwet. En natuurlijk met een munt!

WE, THE MEMBERS OF THE BITCOIN FOUNDATION,
BELIEVE THE FOLLOWING TO BE TRUE: (…)

Dàt is nu eens een interessante organisatie die we ook intens gaan bespreken, maar dan wel in een volgende aflevering van ‘Desperately seeking Satoshi.’ Hopelijk bent u er dan ook weer bij. Tot vlug en ondertussen…got some?