Deutsche Bank: van kwaad naar erger

18

De problemen voor Deutsche Bank (DB) blijven zich aaneenrijgen. Biflatie schreef al meermaals over DB. Al vanaf 2012 waarschuwde het voor de situatie bij de grootste Duitse Bank. Telkens als we op het onderwerp terugkwamen, was dat met negatieve berichten. Dat doen we nooit met plezier, uiteraard. Maar het is wel van belang om te weten en beseffen wat het ergste scenario, een faillissement, zou betekenen voor de Duitse economie. DB is één van de grootste banken van Europa. En Duitsland is dan weer de grootste economie van de EU. Begin 2019 leek een fusie van beide banken zo goed als rond. In april kwam dan het bericht dat een samengaan niet door ging.

Fusies lopen mis

Tja, zouden twee zwakke banken samen dan één sterke kunnen vormen? Het idee alleen was al van het begin af weinig levensvatbaar. Maar de Duitse politiek vreest ondertussen nog steeds een overname door een buitenlandse concurrent. Er zal dus dringend ‘iets’ moeten gebeuren. Nog op 13 mei jl. liepen andere gesprekken vast. Deze om de vermogenstak van DB te doen samengaan met die van UBS. Het is en blijft aanmodderen zo te zien…

Nog meer lijken uit de kast?

Vertrouwen in het algemeen is een heel schoon en kostbaar goed. Een witte raaf helaas ook meer en meer. Bij DB blijven almaar lijken uit kasten vallen, de bank sleept dan ook een bijzonder onfraai verleden met zich mee. Dat vertrouwen komt te voet maar gaat te paard, luidt het gezegde. Vooral beursgenoteerde bedrijven staan dagelijks in de spotlichten en openheid is een sine qua non in deze. Nu blijkt dat DB wel twintig jaar lang leningen heeft vertrekt aan niemand minder dan Donald Trump. Geen enkel probleem natuurlijk, banken moeten leven van leningen en beleggingen. Heel wat anders is het echter wanneer zo’n belangrijke cliënt met zijn schoonzoon naar verluid dubieuze transacties heeeft uitgevoerd.

Ontkenningen

Interne witwasspecialisten van de bank merkten eerder zulke geldbewegingen op. Rapporteerden hun bevindingen (op basis van banksoftware ontdekt) aan hun supperieuren…en vervolgens gebeurde er niks met deze toch gevoelige informatie. Liep dit met een sisser af, was het een storm in een glas water? Of moest er actie ondernomen worden, gevolg aan gegeven worden? Omdat ‘verdachte’ geldbewegingen wettelijk door banken en andere financiële instellingen moéten gerapporteerd worden. In ieder geval ontkent de directie dat er zowiezo iets verdachts was. Net als president Trump, die zelfs verklaart indertijd zoveel geld te hebben dat hij geen banken nodig had. Nou ja, het zal allemaal wel in de openbaarheid komen, daar mogen we gerust in zijn. Op dit laatste nieuws daalde de beurskoers van DB nog maar eens met bijna 3 procent tot 6,65 euro. De koers is inmiddels wederom terechtgekomen op een dieptepunt van €6,37.

Schoon schip maken

Ons advies, voor zover we dat mogen geven zo ongevraagd, is in één keer schoon schip maken. Alles maar dan werkelijk àlles naar boven halen wat er maar aan dubieus nog in de kasten verstop zit, en openbaar maken. Mea culpa zeggen, en ook doen wat je zegt. Zo vermijd je nog een eventuele lange, aanslepende lijdensweg. En krijg je de kans misschien nog één keer om een definitieve streep onder dat verleden te trekken. Alles om het vertrouwen van de markt en de aandeelhouders terug te winnen. Ons advies, take it or leave it!