Consumentengoederen en –diensten waren in 2019 zo’n 2,6% duurder dan in 2018, aldus de berekeningen van onze inflatie cijfertovenaars het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Tijd dus om even de balans op te maken zo begin 2020. De consumentenprijsindex (CPI) ‘geeft het prijsverloop weer van een pakket goederen en diensten zoals dagelijkse boodschappen, kleding, benzine, huur en verzekeringspremies.‘ Wat ze er niet bij vermelden is dat ze het mandje natuurlijk gewoon af en toe veranderen, zodat de uitkomst enigszins in de buurt komt van wat de machthebbers beogen. De enorme stijging van de huizenprijzen wordt hier bijvoorbeeld niet in meegenomen. Wist u dat?

Inflatie = Geldontwaarding

De massa denkt nog steeds verkeerd m.b.t. inflatie. De spullen worden niet duurder, maar het geld wordt minder waard. In het prijzendashboard is te merken dat inflatie in Nederland opnieuw flink de kop opstak. De hamvraag is: zal de inflatie (de geldontwaarding) in 2020 doorzetten? En is er iets wat we kunnen doen om ons tenminste in de toekomst tegen koopkrachtverlies te wapenen?

Ongelijke tred met Europa

Wanneer we de inflatie situatie vergelijken met de rest van de eurozone, is er een aanzienlijke discrepantie afgelopen jaren, want beide inflatiepercentages lopen vanaf einde 2018 sterk uiteen;

BTW & Energiebelasting

De verklaring is niet moeilijk te vinden: In Nederland zijn het lage btw-tarief en de energiebelasting verhoogd. En plots zijn we de slechtste leerling van de klas, op Slowakije na. Omdat inflatie geldontwaarding is; minder kunnen kopen met hetzelfde geld, mogen we stellen dat we in 2019 tot wel 2,6% armer zijn geworden. En dan laten we de vermogensrendementsheffing nog even buiten beschouwing. Ook de CAO lonen zijn afgelopen maanden achterbleven op de prijzen. De Euro Inflation Calculator toont ons de achteruitgang in koopkracht sinds 1997. Hoppa, zo even meer dan 30% bent u kwijtgeraakt. Alles is zo duur geworden, omdat uw geld steeds minder waard wordt!

Maken we dezelfde berekening met 100 dollar, dan ziet het plaatje er nog slechter uit:

Inflatie in 2020: What to do?

Heeft u in de afgelopen jaren iets opgestoken van Biflatie en op tijd (minstens een beetje) goud gekocht? Of bitcoin? Of andere waardevaste zaken, bijvoorbeeld kunst, of zelfs een biljet van €500,- (Natuurlijk geven we geen advies. Informeer jezelf!). Met (bijna negatieve) rente op enig spaargeld gaat u het aanzienlijke koopkrachtverlies niet kunnen compenseren. De grootbanken gaan richting negatief, ABN is begin 2020 de eerste Nederlandse bank die nul procent biedt op gespaarde tegoeden. Onze Gerrit Welbergen zit pal op de actualiteit en schreef er een knap stuk over. Om te trachten minstens de inflatie bij te benen, kan defensief beleggen. Maar de beurzen zijn bijna bubbels geworden. Voor wie niet aan hoogtevrees lijdt zijn er natuurlijk altijd nog de nationale en internationale stockpicks.

Inflatiebescherming

Een vergelijking met conventionele en alternatieve beleggingen over dezelfde periode zal misschien velen de ogen openen:

Inflatie, deflatie, biflatie

Zullen de prijzen van grondstoffen verder gaan oplopen? Zal het geld an sich steeds goedkoper worden (krediet is niet eerder zo geodkoop geweest). Deze situatie zorgt natuurlijk voor Biflatie, beetje grondstofinflatie, beetje kredietdeflatie. Maar voor hoe lang dit evenwicht? Als de olieprijzen in 2020 omhoog schieten, zal de geldontwaarding gemiddeld gezien gaan stijgen. We blijven het natuurlijk, zoals altijd, voor u in de gaten houden.

9 reacties

  1. Nog beter gezegd, door toedoen van een groepje wereldwijde centrale bankiers!! Die zat centen hebben om die waardedalingen van hun vermogens niet te voelen.

   1. Rutte ter verantwoording roepen de leugenaar, een lobbyist voor de multinationals, die de burgers in een mum van tijd uitkleden!

 1. Elk jaar knaagt de inflatie aan je financiele bestaan. Ik hou nu al een paar jaar van een paar producten, die ik wekelijks of maandelijks gebruik, de prijzen bij. Er is geen artikel die in waarde is gedaald, het zijn dan wel allemaal voedingsmiddelen of persoonlijke hygiene artikelen. Nooit niet, gaat er eens 0,20 cent vanaf, al jaren wordt het gestaan meer waard.. Het is gewoon diefstal, bah!!!

 2. De prijzen stijgen nu best hard, maar de rente in EU is nog NUL. HALLO ECB, wakker worden! Toen de inflatie wegzakte wisten ze niet hoe snel ze de rente moest inperken, maar nu de inflatie weer oploopt, waar blijven de hogere rentes??? Het is gekkenwerk toch?

 3. Je mag toch op z’n minst kamervragen verwachten met een inflatie van 2,6 % waarom de rente niet omhoog gaat.
  De nederlandse economie zou nu inmiddels een rente van 2% moeten hebben.

 4. U, jij en ik zijn allemaal speeltjes van de elite. Het is niet anders. Het spelletje heet “uitknijpen”. Er is maar één doel van de elite en dat luidt: knijp ze leeg totdat ze echt protesteren.

  Inderdaad worden alle belastingen stapje voor stapje hoger. De uitkeringen gaan omlaag. De sociale zekerheid wordt verminderd. De werkdruk wordt verhoogd. De aftrekposten worden verlaagd. De voorzieningen worden stap voor stap verminderd. etc.

  En daar gaan zij natuurlijk mee door. We hebben ze zelf verkozen dus we moeten niet mopperen dat zij dat spelletje met ons spelen. Ruim 85% heeft voor de elite gekozen. En zij gaan door zolang we mopperen, maar niet bijten. Het gaat heel geleidelijk, zodat je het nauwelijks merkt. Het nieuws wat de elite wil dat u gelooft ( Nu.nl, Nos, NRC etc) wordt geframed, zodat het lijkt alsof het het belangrijkste is dat Ajax niet gewonnen heeft en er nog op diesel wordt gereden.
  Helaas zal hier pas verandering in gekomen als we gaan bijten. Niet alleen de straat op , maar ook alternatief stemmen. Maar daar zijn we te braaf voor, nietwaar? Hadden we ook maar iemand als Trump, Farage of Orban. Die komen tenminste op voor hun eigen burgers en hebben lak aan de elitaire grachtengordel van politiek correcte graaiers en bedriegers

 5. Hallo 2,6% inflatie? Verhogingen van belastingen, opcenten, boetes, lokale tarieven, parkeergelden en allerlei andere overheids regeltjes. En bedankt.

 6. Hey, doe dat rare adblock filter eens uit. Ik heb andere browsers met adblock waarmee ik op de website kan en geen reklame zie. Ik ben vrij om publiek nieuws zo te vergaren als ik dat wil. Anders dien je een gesloten platform te bouwen. Jullie snappen de essentie van internet niet. Je kan verdienen door informatie weg te geven niet door mensen te weren die de industriële spam niet willen zien. Google is nog wel de ergste spammer. Reklame maken kan evengoed gewoon door de banner of tekst met link te plaatsen met de kop ‘reklame’ erboven. Hoef je ook geen kat en muisspel te spelen.
  Jongeluy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: