Twee beroemdheden worden fel beboet voor het promoten van cryptomunten. Floyd Mayweather, de Amerikaanse gewezen bokskampioen, en DJ Khaled, een bekende rapper uit hetzelfde land, werden veroordeeld tot het betalen van respectievelijk $600.000 en $150.000. ‘De Securities and Exchange Commission (SEC) heeft de twee beboet vanwege het onrechtmatig promoten zonder de juiste inlichting van ontvangen vergoedingen.’ 

Een schijntje

Mayweather verscheen op Instagram met stapels geld voor zich. Hij schreef onder meer: ‘I’m gonna make an $hit l$t of money on August 2nd on the Stox.com ICO.’ Hij heeft 8 miljoen volgers op Instagram. Door het niet te onthullen dat hij vergoed werd voor die promotie, is Mayweather in de fout gegaan. Met het betalen van de boete hoeft de gewezen bokser geen schuld toe te geven en ziet de SEC van een proces af. Het is een courante manier van juristiek in de VS. Wie geld heeft kan meestal vervolging afkopen, zo ook in Nederland en België hoor. Met een geschat vermogen van tussen 700 miljoen dollar en een miljard, zal Mayweather er hoogstwaarschijnlijk geen minuut van wakker liggen. Idem dito voor DJ Khaled.

Fraude

In april 2018 werd Centra Tech, een van de ICO’s (crypto beursgangen) waarvoor Mayweather promotie maakte, dan nog eens vervolgd voor fraude. Het was The New York Times die de eerste beschuldigingen uitte in deze onfrisse zaak. Op ‘securities fraud’ staan straffen tot 5 jaar cel. Het is onbekend of de drie stichters van het malafide bedrijf ook een schikking voorgeschoteld krijgen, hoewel dat onwaarschijnlijk is gezien de aard en omvang van de fraude. Centra tech wilde naar eigen zeggen een crypto debitkaart op de markt brengen, maar maakte daarbij valselijk reclame dat VISA in het project zou stappen. Het bedrijf haalde 32 miljoen dollar op.

‘Gringo: The Dangerous Life of John McAfee’

Zo luidt de documentaire film uit 2016 over het bizarre leven van John McAfee, de maker van de gelijknamige antivirus software. De Schot (geboren 1945) groeide op in de VS waar hij een graad in wiskunde behaalde. Hij werkte onder meer voor NASA en Lockheed, voor hij zijn eigen bedrijf oprichtte. In 1994 verliet hij Network Associates (NA), dat voorheen McAfee Associates heette. NA werd in 2010 overgenomen door Intel voor 7,7 miljard dollar. McAfee werd yogaleraat en schreef er enkele boeken ovder. Anno 2008 resideerde hij in het ZuidAmerikaanse Belize, waar zijn levensstijl pas echt ongewoon werd. De kernwoorden zijn hier: harem, drugs en gangsters. Nadat de Schot ook nog eens in een moordzaak rondom zijn buurman verwikkeld raakte, keerde hij via een passage in de gevangenis terug naar de States.

Cryptogoeroe

Tegen juli 2017 heeft McAfee zich omgevormd tot cryptopromotor. Hij tweette zijn 700.000 volgers dat bitcoin, toen $2300, $500.000 waard zal zijn tegen 2020. Zoniet: “I will eat my dick on national television.” Een van de andere munten waarvoor de multimiljonair promotie maakte was Verge XVG). De altcoin ging maal 25 tegen december 2017, om vervolgens net als alle andere cryptomunten fel terug te vallen. ‘(…) just one among thousands of nearly indistinguishable digital currencies that traded at a fraction of a penny’, aldus de maker van de docufilm. Hier doet die het relaas van het onwaarschijnlijke, bizarre leven van de ondertussen 73-jarige cryptogoeroe. Wie tussen de regels door leest, verneemt onder veel meer de aantijging dat ook McAfee zich schuldig heeft gemaakt aan ‘onrechtmatig promoten’. Even op YouTube zijn naam intikken geeft genoeg video’s weer om de grootste vraagtekens te zetten bij wat de Schotse cryptogoeroe allemaal beweert.

Het kaf en het koren

In 2017 vonden 454 ICO’s plaats voor een totale waarde van 6,5 miljard dollar. In 2018 kwamen daar nog eens 1314 bij. 21,2 Miljard werd in december van dit jaar opgehaald. Het is een multimiljarden business geworden met een negatief imago. Zoals Ethereum ontwikkelaar Fabian Vogelsteller hier zegt: ‘Het is ondertussen duidelijk geworden dat het veel van die bedrijven nooit van plan waren een product op de markt te brengen’. Jammer voor de tal van puike bedrijven die mee lijden onder dat imago. Maar reden te meer om heel goed geïnformeerd te zijn vooraleer je in zo’n crypto beursgang stapt. Zeker ook uitkijken wiens advies je opvolgt bij het investeren in zowel cryptomunten als ICO’s. Zien de ‘promotors’ of ‘goeroe’s’ er bizar uit of gedragen ze zich bijzonder ongewoon, dan moet u dubbel oppassen. Al dragen de grootste schurken altijd een driedelig maatpak natuurlijk…

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: