Hét cryptojaar? Dat is waarschijnlijk een te sterke verwachting. Of we 2017 zullen evenaren in prestatie wat de bitcoinkoers betreft, is denkelijk wishful thinking. Al weet je natuurlijk maar nooit, zeker niet met zoiets volatiel als cryptomunten. Volatiel, beweeglijk naar omhoog, zoals in 2017. Waarbij BTC en aanverwanten, de altcoins zoals Chainlink, Vechain, Ethereum en Ripple een ware hype ondergingen en hun voorlopige all time high bereikten, in december van dat jaar. Maar ook naar omlaag, helaas voor de bezitters van BTC en alternatieve coins. In 2018 verloor de BTC waarde namelijk 67,7 procent van januari tot eind december moment van schrijven. Wat zijn na dit annus horribilis bij kenners en specialisten van de crypto & blockchainwereld de verwachtingen voor 2019? Voor vele mensen is een prijsdaling het perfecte moment voor het bitcoin kopen tegen een lage prijs. Ook crypto staken wordt steeds populairder om te doen.

Toekomstvoorspellingen

‘(…) it’s interesting to hear what industry insiders and some of the biggest influencers in the space have to say about their expectations for the crypto and blockchain industry over the next 12 months and beyond.’ Zo vindt ook het Amerikaanse zakentijdschrift Forbes en voegde de daad bij het woord. Inderdaad werd in totaal een tiental ‘big shots’ uit de business naar een weloverwogen opinie gevraagd. Niet alleen de ‘klassieke’ vraag gesteld wat hun verwachting is voor de cryptomunten. Maar ook hoe ze de toekomst zien voor drie andere belangrijke ontwikkelingen die zich in de afgelopen tijd voordeden. Minstens even belangrijke, of misschien in die toekomst van nog meer importantie?

Om het kort te houden…

…blijft volgende BC (Bekende Coinkenner, laat ons een nieuwe term of afkorting maken ja?) bij zijn oorspronkelijke voorspelling. Tim Draper: $250.000 tegen 2022. Dat is even slikken, want dat is binnen zowat drie jaar reeds?! Maal honderd, ruwweg. Alstublieft. Nochtans is Draper geen man die aan nattevingerwerk doet. Maar integendeel een Persoonlijkheid. Tim Draper, American Venture Capitalist, Author, Founder of Draper Associates, DFJ and Draper University. Anderen zijn meer breedsprakerig en iets voorzichtiger in hun voorspellingen en uitspraken. Maar wat betreft de afkorting introduceren ‘BC’, doet u méé?

Een opwindend jaar

Dat zal het worden volgens Ella Zhang, Head of Binance Labs, met massale adaptie van cryptomunten in het algemeen. Zij, nog een jong meisje met een hoge positie voor haar leeftijd, gelooft dat dit zal gerealiseerd worden in 2019. Niet toevallig maar precies omdat Binance met tal van nieuwe producten op de markt komt, en wel op de 5 continenten.

De eerste cryptomunt wordt legitiem, wettelijk betaalmiddel

Mitch Liu, Theta Labs CEO, voorspelt dat het Mark Zuckerberg van Facebook wordt die het bovenstaande voor mekaar gaat krijgen. Daarover berichtten we u reeds op deze Cryptopagina van Biflatie. Zelf haalt hij daarvoor ‘Mark Zuckerberg’s 2018 New Year’s resolution to “study cryptocurrencies”‘ aan. Die munt komt er, de vraag is alleen of het een bestaande wordt, of een die Mark zelf gaat creëren. Zo luidt Liu’s vaste overtuiging toch. Ze zal de voordelen van een bestaande G20 munt combineren met die van een digitale munt. We zullen het zien…of niet. 2019 is niet ver weg meer maar zal in zijn geheel toch lang duren, 365 dagen wel. Wie weet? We doen er misschien best aan Zuckerbergs talenten, macht en financiële draagkracht niet te onderschatten. Wanneer een man van zijn kaliber zich achter iets schaart…?

The blockchain is leaving so: all aboard?!

Niemand minder dan Fabian Vogelsteller, LUKSO CEO and Ethereum developer responsible for co-creating the ERC-20 Token Standard, haalt uit naar de talloze ICO’s (crypto beursgangen) die duidelijk maar op één ding uit waren. Dat was: geld ophalen zonder de intentie werkelijk een product ermee te ontwikkelen. Dat was voor velen slechts bijzaak en heeft een deuk geslagen in het imago van blockchain. We moeten en zullen het vertrouwen van het grote publiek terugwinnen, zegt hij. Want blockchain met alles errond is zich wel blijven ontwikkelen. De voortgang en vooruitgang van de techniek zelf heeft nooit stilgestaan. Ondanks dat verlies van vertrouwen, “(…) and proposals like my Reversible ICO shows how technology can be the transaction mechanism and the regulator at the same time.” 

Een historisch jaar voor blockchain

Niemand minder dan  The Honorable Silvio Schembri, Malta’s Junior Minister for Financial Services, Digital Economy & Innovation belooft dat 2019 zo’n jaar zal worden. “2019 will see the materialization of The Blockchain Island, firmly putting Malta at the epicenter of this industry.” Als er iemand is die dit kan weten, dan is hijzelf dat wel, in zijn positie. Het eiland zal dan zijn eerste officiële vergunning verlenen om in een wettelijke, gereguleerde omgeving te mogen werken. Wij gaan de blockchain technologie volledig inbedden in ons ecosysteem, zegt hij. De kleinste EU staat zal bij de top tien staten ter wereld horen met een ‘National Strategy for Artificial Intelligence.’ Dit is een believer die spreekt, dat hoor je zo, en iemand die geen loze woorden uit. Schembri belooft nog meer: de deuren te openen voor “exploration of new economic niches such as esports, gaming and Fintech.”

Tokenization

De term ’tokenization’ heeft nog geen officiële vertaling. Laat ons het als volgt benoemen dus: het vervatten in zogenaamde ’tokens’ of ‘bewijzen’. We zochten dus voor u op wat een token is, dan wordt iets wat gecompliceerd is misschien wat duidelijker. Dit is the real thing: techneutenstuff dus. Wat wij zelf moeten bekennen niet te zijn.

‘Een token is over het algemeen een reeks cijfers of karakters die geheim is en soms ook uniek. Iemand die in het bezit is van een correct token heeft dit hoogstwaarschijnlijk niet geraden en bewijst daarmee het token te hebben. Dit kan op twee manieren gebruikt worden. Of het token is specifiek aan één persoon (of andere entiteit) uitgegeven en dient ter authenticatie.. Of het geeft het recht om een actie uit te voeren. Het token dient dan als autorisatie voor het uitvoeren van een handeling.’

Tot daar een samenvatting op Wikipedia. In ieder geval wordt het een heel nieuwe manier van in de markt zetten en investeren. Want zowat alles kan in een token vervat worden, naar vetluid. Munten, obligaties, zelfs aandelen. ‘The combination of the power of a distributed ledger with more standardized securities will open lots of doors in capital creation.’

Brock Pierce, American Entrepreneur, Venture Capitalist, Chairman of the Bitcoin Foundation and co-founder of EOS Alliance, die er duizend maal meer van begrijpt en afweet dan wij, vat het zo samen. “A quadrillion-dollar market” en “the equivalent of when the first IPhone launched in the App Store.”

Kapitaal dat durft en riskeert

Natalia Karayaneva, Propy CEO and Founder, ziet 2019 eerder als een consolidatiejaar voor venture capital of durfkapitaal. Zij vraagt daarbij om wat begrip en geduld, zonder pessimistisch te willen zijn. Maar uitgevers van genoemde tokens hebben 10 miljard dollar opgehaald in de periode 2017/2018. Ze hebben een burn rate die twee keer zo hoog ligt dan gewone startups. Plus dat crypto diensten en het talent dat zulks kan ontwikkelen, ook twee keer zo duur zijn als ‘normaal’. Uiteraard werd een deel van de ontvangsten omgezet in fiatmunten.

Sneeuwbaleffect

Toen voor miljarden dollars werd verkocht om alleen al de opgelopen rekeningen te betalen, had dit het sneeuwbaleffect dat we gezien hebben. Paniek zette in want ook mijners hadden overgeproduceerd en moesten verkopen. “Even cryptofunds whose market capitalization is $10 billion tend to have focused on equity deals recently. They’ve liquidated part of their crypto portfolio and hold fiat.” Wat de koersdalingen in het algemeen inderdaad zou verklaren: verkopen trekken verkopen aan en stimuleert de daling nog. Tot op de bodem. Dit wordt dan onze eigen bewering en voorspelling. Die bodem hebben we al achter ons in de tweede helft van december 2018. Laat ons het glas heffen op een uitstekend cryptojaar: 2019!

Liever investeren in goud in plaats van crypto? Lees dan ook eens onderstaande artikelen

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: