‘Revolutie door schuld’ – een boek over de Westerse financiële Elite

Wanneer je als recensent of ‘gewone’ lezer een boek uit hebt en je bent wijzer geworden, dan is dat an sich al positief. En door ‘Revolutie door schuld‘ zijn we veel wijzer geworden, er valt véél te leren. Op de flaptekst lazen we wel over ‘westerse financiële elite’ en ‘gedomineerd door een kleine groep mensen’. We dachten meteen over de Bilderberggroep, de Nieuwe Wereldorde, de Illuminati te moeten vernemen. Dat klopt gedeeltelijk, maar dit is zeker géén boek vol paranoia. Integendeel. Indien slechts tien procent klopt wat in ‘Revolutie door schuld‘ geacteerd wordt, is wat achter de schermen gebeurde en nog, zéér verontrustend! Op politiek, financieel en economisch vlak. De MSM zal je niet op deze manier over deze onderwerpen horen. Je krijgt er in ieder geval reeds een ongemakkelijk, bevreemdend gevoel van. Als bezorgde burger over hoe de politiek ons leven steeds sterker bepaalt. Als geïnteresseerde en geëngageerde lezer en betrokkene in economie, financiën en geopolitiek. Geen termenlijst in Revolutie door Schuld. Wel een opsomming van geraadpleegde werken. En daar zitten gelukkig namen van gerenommeerde, interessante auteurs en economen bij. Zoals Ludwig von Mises, J.M. Keynes, Alexander Solzjenitsyn, Nout Wellink en Murray Rothbard.

Intrigerend

Het boek, een pil van 568 pagina’s, maakt in ieder geval nieuwsgierig. Zeker al met de titel en ondertitel: ‘De radicale geschiedenis van de eenwording van de aarde’. Zou het ook over het globalisme handelen? Het geheel intrigeert, laat ons het zo stellen. Ondergetekende begrijpt nu veel meer van de oorsprong van antisemitisme, dat helaas nog her en der heerst. Over de oorsprong van geld dacht ik al heel wat te weten. Toch slaagt econoom Rein de Vries (Nederland, 1976) erin mijn kennis te verdiepen. De oorsprong van ’s werelds centrale banken is zeker niet algemeen bekend en absoluut lezenswaardig. Tussen haakjes: dit is een foutloos gesteld en opgemaakt boek. Van de cover tot de flaptekst met alles daar tussen in. Dat zou de norm moeten zijn en niet meer dan normaal, maar is het helaas vaak niet. Qua taalgebruik, zetting, interpunctie; allemaal heel verzorgd en ‘gedegen’.

Samenhang

Zo’n non fictieboek ‘besnuffelen’ we altijd eerst. Voor het te lezen, tot ons te nemen. Dat moet u nu ook weer niet te letterlijk nemen. Maar vervolgens bekijken we de inhoudstabel, om te weten wat we aan inhoud zoal mogen verwachten. Laat het klaar zijn: het oog wil wel wat, maar de hersens ook en vooral. Van Groot Brittannië gaat het naar Frankrijk. Vervolgens steekt het de Atlantische Oceaan over om de VS te ‘bezoeken’. Het Rijk van de beer wordt niet vergeten, Rusland dus. Duitsland in het grotere geheel van Europa ook. En last but not least: Israël. Maar ook aan China, Syrië en Libië wordt aandacht besteed. Zowat alle tussentitels maken benieuwd. Deze zijn zeer verscheiden en dat maakt nog gretiger om lezen. Welke samenhang zou er wel kunnen bestaan. Die we als redelijk goed geïnformeerde lezer niet zouden zien, beseffen of kennen?

Vee

Naar elk van deze landen neemt de auteur ons mee, om aan te tonen waar en hoe de invloed van de ‘internationale bankiers’ zich uit. Het Grootkapitaal, zoals van de Rothschild dynastie. De Vries voert werkelijk zo’n overweldigende bewijzen aan, dat je in feite niet meer rond de realiteit heen kunt. Er met de neus op gedrukt wordt. Ontzettend grote, indringende machten hebben ons leven (soms letterlijk, wanneer ze mee beslissen over oorlog of vrede) in handen. Direct maar vooral indirect. Meest ver weg op de achtergrond, en daarom des te ongrijpbaarder. Als een onzichtbare hand. Die overal een vinger of meer in de pan heeft van economie, financiën en vooral: politiek.

Alles wordt gestuurd

De internationale bankiers sturen de politiek, soms overduidelijk, soms onbewijsbaar. Maar altijd discreet, uiterst discreet. De auteur betoogt trouwens nooit, argumenteert nergens. Tracht nauwelijks iets te bewijzen ook, en net dat maakt dit boek zo sterk. Incontournable, zoals de Fransen zeggen. Omdat het louter om feiten gaat, geen veronderstellingen. De lezer kan zelf zijn conclusies trekken. Slechts op de allerlaatste pagina’s vat De Vries e.e.a. samen. Een wrange waarheid dient zich aan. Die, eens vastgesteld en erkend, prangende vragen bij je oproept. Is dit alles een gezonde situatie? En zo niet, wat kunnen we daar dan nog tegen doen? Géén boek voor het murw geworden, apatische kijk-, kies- en koopvee. Of net wel natuurlijk!

743 reacties

 1. Een groot deel van de westelijke wereld bevolking zal gebruikt worden als proef konijnen, onder de noemer van “heilzame verplichte factienatie” , welke sufferd, recalcitrant kan daar nou op tegen zijn!,oppakken en alsnog een spuitje van Uncle Sam/EU.

  Zo maken “We” de aarde weer leefbaar.
  Zou me niets verbazen, als China ook dezelfde schuit zit.

 2. Uit de reportage in Palmares kan met een zekerheid worden vastgesteld, dat het Corona 19 bewust en ook onbewust is geregisseerd door machthebbers.

 3. We leven al jaren op een actieve vulkaan. Maar het dreigende, onderaards gerommel komt beslist niet alleen door de schulden die (‘seismisch’ en ‘thermisch’) gemeten en gecontroleerd kunnen worden.
  Een wezenlijk groter (en onbekender) gevaar voor het financieel systeem wordt gevormd door het nog steeds groeiend schaduwbankieren, met een geschatte grootte van USD 50 tot 100 biljoen, waarvan ca. de helft aangeduid als brisant risicovolle gedeelte, ofwel “narrow measure of shadow banking”.

  https://www.tradeidee.nl/schaduwbankieren-de-vulkaan-onder-het-financiele-stelsel/

  “We hebben gewoon geen idee wat in de wereld van de schaduwbanken zal gebeuren als er een grote schok komt.” Dat verklaarde de Belg Peter Praet, hoofdeconoom van de ECB in 2018. Volgens hem hebben de toezichthouders geen zicht op de schulden en de risico’s in het schaduwbankieren.

 4. Wat mij opvalt, is hoe luchtig mensen nu nog doen over de lockdown vd de wereldeconomie. Bijna iedereen vind de lockdown een logisch gevolg vd corona-uitbraak.
  Ik vind het wat overdreven en de kosten te hoog en de lockdownmmaatregelen te rigoreus. En op deze manier krijgen we nooit groepsimmuniteit. Wat mij ook opvalt, is de hoop dat er op t einde van dit jaar een vaccin is tegen het covid-19 virus. Ik denk dat dat nog wel eens kon gaan tegenvallen. Ondanks dat er in engeland inmiddels reusapen gevaccineerd zijn met een experimenteel corona-vaccin en die daardoor geen corona opliepen.
  Een crisis komt nooit alleen. Dr m heeft het al over de komende droogte waardoor de oogst in nederland in 2020 kan tegenvallen. All37 heeft t over klimaatcrisis, voedselcrisis, grondstoffenccrisis, politieke crisis. Ik wil daar de belastinginkomstencrisis aan toevoegen. En als het echt lang gaat duren met dat corona verhaal dan gaan we allemaal inleveren. Lagere bijstanduitkering, hogere zorgpremie, hogere btw, hogere inkomstenbelasting, hogere accijnsen op drank en benzine, en wellicht invoering van belastingen waarvan we nu nog niet kunnen bedenken wat t zou kunnen zijn…

  1. “Lagere bijstanduitkering, hogere zorgpremie, hogere btw, hogere inkomstenbelasting, hogere accijnsen op drank en benzine, en wellicht invoering van belastingen waarvan we nu nog niet kunnen bedenken wat t zou kunnen zijn…”

   Dat wordt nog een flinke strijd volgend jaar met de nieuwe verkiezingen. Belastingen omhoog en bezuinigen. De belastingdruk hier in NL wordt als hoog ervaren en verhogen zal moeilijk liggen in de partijprogramma’s. Bezuinigen is in feite hetzelfde verhaal, zal geen kiezers trekken. De lasten van de snel oplopende staatsschuld worden vooruit geschoven naar volgend jaar en zal ook onderdeel zijn van de verkiezingen. Dus hogere aflossingsverplichtingen, een rentebestanddeel is er waarschijnlijk niet eens. Daar wordt vrij luchtig over gedaan. De staat kan gratis lenen maar moet wel terug betalen natuurlijk.

   De begrotingen voor 2021 e.v. jaren gaan er gigantisch anders uitzien. Dan volgen er escalaties omdat onze verzorgingsstaat al zeker 10 jaar onder druk stond. Via de kaasschaafmethode zijn er telkens kleine bezuinigingen doorgevoerd. Dat trof voornamelijk de inkomens van de middenklasse die daarmee zijn afgedaald naar de massa. Ik vrees dat nieuwe bezuinigingen juist om die reden tot massale protesten gaan leiden.

   1. Massale protesten gerrit zou best wel kunnen. Er zijn geen taboes meer om op te bezuinigen straks.
    Ik ben echt benieuwd, als er al een vaccin komt, wanneer dit vaccin er komt.

   2. Ik denk dat forse kortingen op uitkeringen als de Bijstand en de Wajong helemaal niet tot massale protesten zullen leiden, omdat dan juist de zwakkeren getroffen worden en Hardwerkend Nederland buiten schot blijft. Maar zodra de Hardwerkende Nederlander in de portemonnee geraakt wordt, dan pas kun je massale protsten en zelfs volksopstanden verwachten.

 5. Er word meer gespaard zeg je Gerrit. Klopt ik lees dat ook her en der. Maar is dat deels ook niet gewoon logisch?. Stel je bent nog zo’n ouderwets figuur als ik, die gewoon spaart voor een tweedehands “voiture” . Alles is toch veel duurder geworden?. Dus je moet meer aan de kant leggen/ of langer sparen, echter staat dit bedrag maar tijdelijk op de bank. Zodra de vervangende auto nodig is, haal je het eraf. Er staat dus “tijdelijk” meer geld op de bank, maar onder de streep, staat er eigenlijk minder, dan vroeger bijvoorbeeld omdat de lonen verhoudingsgewijs hoger lagen door de jarenlange inflatie en auto’s (in dit voorbeeld), goedkoper waren. M.a.w, vroeger hield je verhoudingsgewijs meer over, bij dezelfde baan dus niet wisseling of verbetering van functie.

 6. Gelukkig worden we dagelijks goed geïnformeerd door onze 3 Nationale staatszenders, anders zouden we direct in de psychische opvang moeten.

  En zo nodig springen, helpende sympathiserende zuster organisaties nog wel een handje bij.
  Net als de gehersenspoelde priesterorde, ook zo’n gevaarlijke geleide bende, zonder dat ze het zelf vaak weten.

 7. Er zijn ook meerdere wegen die naar Rome leiden.

  De massa sloot de laatste jaren hypotheken af tegen zeer lage rente, maar zeer hoge koopprijzen, het was steeds hetzelfde of omgekeerd.

  Centrale bankiers zijn gecreëerd, ze bestaan niet echt, haha, het zijn geesten.
  De ECB is de ecb.

  DE ecb Moet niks en IS niks.

  De onderliggende economie is, wat het zelf wil zijn.

  “Handjeklap”, mensen, trek gewoon uw eigen plan en trek u niets aan van die steggelaars.

  Voetbal wedstrijden worden voorlopig niet meer gespeeld, alleen tafelvoetbal large.

 8. Een boek van 568 pagina’s terwijl je het in een zinnetje kan samen vaten.
  BIS Bank, de geheime bank die de wereld runt.

    1. Verdiep me maar eens in de BIS bank, dat is een goeie met 568 pagina’s geschreven over het financiele stelsel;-)

     1. De Bank for International Settlements(BIS). Alles wat daarbinnen gebeurt is strikt geheim. Geheimer dan de CIA en de FBI bij elkaar. Niemand van de medewerkers betaalt belasting. Deze bank wordt door geen enkel democratisch instituut gecontroleerd. Zelfs de Zwitserse overheid heeft geen toegang. De BIS bank heeft een eigen politiedienst. Ook onze democratieën worden van hieruit bestuurd. IMF, FED, Wereldbank enz.

     2. Staat er allemaal in, het is inderdaad een onderdeel van de gehele puzzel:-)

 9. Oftewel: de onderwereld geïntegreerd in de bovenwereld. Maat dat wisten we al. Van meneer Costa, hoofd drugs- en criminaliteitsbestrijding VN (2008). Costa zei de bewijzen daarvoor in handen te hebben. Sindsdien timmert hij niet meer aan de weg.


 10. “De Vries voert werkelijk zo’n overweldigende bewijzen aan, dat je in feite niet meer rond de realiteit heem kunt”.

  Geen ‘aanwijzingen’, gevolgtrekkingen of ‘vermoedens’ dus, maar keiharde bewijzen.
  Welaan, óp met de haaien naar de onafhankelijke rechter, dus. Of wijdt De Vries ook een hoofdstuk(je) aan het ‘krom’ geworden ‘Recht’? Bv. omdat er (dus) geen democratische en onafhankelijke rechtspraak meer bestaat, sinds de ‘onfeilbaarheid’ van formele politieke wetgeving en de ‘juridische immuniteit’ van instituties?

  Hoeft niet, hoeft niet, want even verder helpt deze recensent ons uit de roze droom:
  (De auteur)…“Tracht nauwelijks iets te bewijzen ook, en net dat maakt dit boek zo sterk”.

  De recensie is beslist minder sterk en doet de vraag rijzen of deze commentator het boek (fictie of non-fictie?) zelf eigenlijk wel gelezen heeft.
  Dus gaan we het zelf maar lezen, is het doel van deze campagne tenminste bereikt.

 11. Gepubliceerd in 2017? Als er geen bijlage bij zit over de coronacrisis hebben we (ook als lezers van Biflatie!) recht op korting! 🙂

  1. De laatste exemplaren van de derde druk worden nu verkocht, de nieuwe herziene druk is over ongeveer 1,5 a 2 weken te koop:-)

 12. Mag ik vragen wat de bedoeling is van een dergelijk bericht op Biflatie, behalve de Verenigde Staten te bespotten?

  Zeer veelzeggend en opvalled.

  1. idd

   en trumpbashen, en digitaal geld promoten en coronapaniek opkloppen…
   en kritische reacties weghalen.

   doet me ergens aan denken…main stream media.

   maar dat is nou eenmaal het werk van de eu-trollen he.

 13. “Als, als, als…”: Als de hemel naar beneden valt zijn we allemaal morsdood. Zelfs zonder vraagteken.
  Henry Kissinger (Yeah, he’s still alive!) hoopt (niet voor het eerst) op een ‘liberale’ nieuwe wereldorde, ALS…. Maar zegt ook: “ALS het niet lukt is de kans op een nieuwe wereldbrand groot”.
  M.a.w.: ALS de nieuwe wereldorde er niet komt, gaat Kissingers ‘1944-gevoel’ terug naar 1938 en zullen Wall Street en Main Street gezamenlijk moeten rennen voor hun leven.

  https://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/505772/Wie-das-Jahr-1944-Corona-Pandemie-wird-die-Weltordnung-fuer-immer-veraendern

 14. 320.000 banen weg dacht het niet er zitten 1,7 miljoen mensen aan het infuus van de overheid 90% van het salaris wordt betaald door den Haag. Dit duurt nog tot 1 september als het niet verlengt wordt. Van deze 1,7 miljoen zal volgens kenners meer dan de helft hun baan verliezen voor het einde van het jaar hebben we meer dan 10% werkloosheid en dan begint de financiële crisis pas echt en dit is nog maar het begin zolang men corona niet onder controle heeft zal het nog veel erger worden.

  1. Bitcoin is het nieuwe goud. De nieuwe generatie beschermd zijn vermogen in hard cap bitcoin. Goud is absoluut belangrijk, maar bitocin is geen casino mer.

   1. dit is geen artikel van de Financial Times maar een advertentie van Galaxy.
    Zodra dit soort berichten in de media verschijnen moet je direct uit stappen.
    Dit soort berichten zagen we ook in begin 2011 over zilver een jaar later was zilver gehalveerd.

   1. Kunnen we binnenkort een totale financiële meltdown verwachten waarbij banken om zullen vallen en de totale chaos gaat uitbreken? Dan zal de economie wel met minimaal 100% op kwartaalbasis krimpen.

 15. In 2015 kon je het aandeel kopen tegen $ 6,41 en nu betaal je er $ 26,99 voor. Ik vind de timing vreemd. Wie goudmijnen wou kopen heeft dat al lang gedaan. Goud was een goede belegging maar als men inziet dat grote inflatie achterwege blijft dan kan het tij wel eens gaan keren. Net zoals einde 2012 gebeurde. Ik zou toch aandachtig blijven in plaats van er niet meer naar om te kijken.

 16. goud goud goud nog beter zilver zilver zilver. Trap niet in deze digitale onzin de spanningen tussen de VS en China lopen als maar op hier door zal er steeds meer censuur komen op het internet dit is nog maar het begin voor er delen zullen uit vallen en wat heb je dan nog aan je digitale geld.
  Goud en Zilver zijn over al in de wereld inleverhaar voor geld.

 17. Mensen worden vaak bestempeld als naïef omdat ze enkel de traditionele media geloven, of enkel de alternatieve media. Je moet kritisch staan tegenover beide. Soms leidt dat tot het vervelende resultaat dat je het ook niet echt weet. Die onzekerheid hoort erbij en valt te verkiezen boven een leven met oogkleppen. Maar wat me dan echt stoort in deze coronatijd, dat is dat men de integriteit van gerenommeerde wetenschappers in vraag stelt. Dat is ongeveer het ergste wat je die mensen kan aandoen. Of niet?

 18. Grappig dat er altijd over complot-theorien wordt gesproken. Terwijl er genoeg complotpraktijken zijn geweest in de geschiedenis.

  1. Theorieën waarin wij geloven, noemen we feiten. Feiten waarin we niet geloven, noemen we theorieën.
   F CohenVertaling Icon Beoordeling Icon Dit citaat is 22798 keer bekeken!

  2. Er worden al eeuwen lang complotten gesmeed. Belangenverstrengelingen, kartelvorming, geheime prijsafspraken etc. Altijd zijn mensen achter gesloten deuren bezig afspraken te maken, meestal om er zelf beter van te worden. Ik noem dat allemaal complotten.
   Theorien bestaan ook al eeuwen lang. Elke wetenschapper onderzoekt met als uitgangspunt een bepaalde theorie, een hypothese en probeert deze te bewijzen.
   Het is m.i. heel acceptabel om een theorie te hebben over het feit dat op bepaalde vlakken complotten worden gesmeed. Dat is kritisch denken, niet zomaar alles accepteren en niet zomaar iedereen geloven, met name politici niet.

 19. Carona is een creatie van de MILJARDAIRS om via een wereldwijde crisis de absolute macht over allen en iedereen te verkrijgen.
  Zoals altijd hebben zij een paar zaken over het hoofd geen.
  1, De defensie kwaliteiten van Rusland feitelijk staat de NATO dus VS/EU SCHAAKMAT bij de Russen.
  2, China is nu de grootste economie van de wereld met vermeld dat de VS 18% van het BBP bevat en EU 23%.
  D.W.Z. dat China uitstekend zichzelf kan beheersen en het westen totaal geen indruk en dus drukmiddelen heeft op dit land.
  China en Rusland hebben nu een alliantie en dus voelt China zich op zijn gemak met al de dreigementen vanuit het westen maar wat als de grote RESET zou worden uitgevoerd en China doet de DOLLAR in de BAN resultaat zal zijn dat de dollar dezelfde waarde krijg als WC papier.
  Dat geef ten gevolgen dat de MILJARDAIRS even rijk zijn als U en ik.
  Want bodemschatten daar beschikt het westen niet meer over vooral het gevolg van 50 jaar Koude Oorlog met de CCCP.
  Voorheen voerde de Machthebbers een wereldoorlog uit waarbij de verliezer alle schulden op zich moest nemen.
  Maar beoogd tegenstander Rusland is defensief veruit superieur t.o.v. het westen en wat nu?

 20. Ja, de Turken kopen goud dit geld trouwens voor het hele Midden-Oosten daar weten ze al eeuwen hoe ze hun geld moeten beschermen tegen onheil. Van cryptocurrency moeten ze niets weten heel verstandig maar nog beter is koop zilver want goud kan in de daad geconfisqueerd.

 21. Als je in mijnen inversteerd dan, dan beleg je niet in baar goud.. het is wel koers gerelateerd maar verder is gok groter, bv staking, ziekte, fraude, polithiek..
  Dus leuk nieuws, maar het blijft in feite gewoon gewoon een Beleggingsfonds…zonder baren in de kluis…

 22. Normaal bestrijdt je inflatie met hogere beleidsrentes. Erdogan draait dit basisprincipe om. Volgens hem zijn de hogere rentes oorzaak van de inflatie. Dit heet het Fishereffect. In de Turkse pers verscheen hierover een artikel in 2018. https://www.dailysabah.com/columns/cemil-ertem/2018/05/18/a-theoretical-overview-of-erdogans-remarks-the-issue-of-interest-inflation. Voor onze lezers gelukkig in het Engels geschreven. Het is maar de vraag of deze alternatieve economische benadering wel goed is. Neen dus zou ik zeggen.

  1. Het werkt anders aardig succesvol in zowel de US als de EU, nietwaar?
   Volgens de centrale banken van beide blokken moet spelen met het renteniveau immers leiden tot de gewenste inflatie, terwijl volgens uw redenering het renteniveau een afgeleide van de inflatie zou moeten zijn.
   Maar ik laat me graag door u voorlichten hoe het nu precies werkt.

   1. Als centrale bank kan je met je rentebeleid proberen de inflatie te sturen. De meeste centrale banken beogen een inflatie van rond de 2%. Door de sterke deflatoire krachten wordt dit resultaat in veel landen niet gehaald. Zelfs met een 0% rente en monetaire verruiming. De centrale banken zijn dus niet almachtig. De Turkse economie verschilt fundamenteel met de Europese en Amerikaanse economie waardoor er spontaan een hoge inflatie is. De centrale bank hoeft er geen hogere inflatie aan te wakkeren. Hier nog een stukje over Turkije in het bijzonder: https://www.dejongeturken.com/turkije-verrast-de-financiele-markt-met-besluit/

    1. Het gaat hier niet om de vergelijking tussen de Turkse en Amerikaanse / Europese / Japanse economie.
     De stelling was, dat de rente aangepast dient te worden aan de actuele inflatie.
     Mijn tegenargument was, dat de VS en EU banken die economische ‘wetmatigheid’ ook niet toepassen en ik het daarom vreemd vind dat men Turkije ‘adviseert’ om dat wel te doen.

     Ter meerdere ondersteuning van de onzinnigheid van de stelling, zou ik u willen confronteren met uw eigen conclusie dat ‘deze strategie – weliswaar omgekeerd – in de EU ook al ruim een decennium niet werkt’.

     Argentinië kwam tegelijkertijd met Turkije in financiële problemen. In tegenstelling tot Turkije liet Argentinië het IMF wel binnen en liet het zich wel astronomisch hoge rentepercentages aanmeten. Turkije daarentegen weigerde het IMF.
     Nu, 2 jaar later, kunnen we concluderen dat Turkije op meerdere fronten een stuk beter af is dan Argentinië en op zijn minst toch financieel onafhankelijk is gebleven.

     Conclusie: inflatie kan niet gestuurd worden met (alleen) het rente-instrument.

     1. Ik weet dat het in Turkije delicaat ligt om vanuit het buitenland “geadviseerd” te worden. Maar de gouverneur van de centrale bank en de negen bestuurders die vorig jaar werden ontslagen werden toch niet vanuit het buitenland gedirigeerd.https://www.rtlnieuws.nl/economie/artikel/4809151/turkse-centrale-bank-vervangt-bestuurders Het was inderdaad de verdienste van Erdogan om een einde te stellen aan de immens hoge inflatie met de invoering van de nieuwe lira. En ik begrijp ook dat historisch gezien de Turkse inflatiecijfers momenteel relatief laag zijn. https://tradingeconomics.com/turkey/inflation-cpi Maar met een halvering van de lira op iets meer dan twee jaar tijd vrees ik dat het probleem van de ingevoerde inflatie er niet op vermindert. https://www.tradingview.com/symbols/EURTRY/ Ik ben dus niet gerust in de ontwikkelingen maar hoop dat u en Erdogan gelijk hebben. Wie mij kent weet dat ik het Turkse volk zeer genegen ben.

     2. Laten we het hopen. Een zwak Turkije betekent eveneens een verzwakking (van de buitengrens) van Europa.

      Aan de andere kant, u weet dat het niet kunnen devalueren van de munt al jaren als een blok aan het been van Griekenland hangt.
      Devaluatie is vooral problematisch voor landen die van importen afhankelijk zijn.
      Turkije is in 90% van de basisbehoeften zelfvoorzienend. Dat er een importoverschot is, is vooral te wijten aan luxe goederen zoals mobieltjes en dure auto’s.
      Daar zou je in principe ook wel zonder kunnen.
      Turkse mobieltjes doen het net zo goed en binnen 2 jaar kunnen Turken hun eigen elektrische auto, de TOGG, kopen.

 23. Er is geen centrale bank ter wereld bitcoins op de balans heeft staan maar wel goud dit zegt wel genoeg. Maar ze zijn er wel mee bezig.
  Centrale banken werken samen om na te denken over cryptocurrency
  Centrale banken wereldwijd werken samen om een casus te ontwikkelen voor een ‘Central Bank Digital Currency’ (CBDC). De lijst van banken die hieraan meedoen is niet mis: de centrale bank van Canada, Engeland, Japan, Zweden, Zwitserland, de Europese Centrale Bank (ECB) en de Bank for International Settlements (BIS) zijn allemaal onderdeel van de denktank.

  Het persbericht is afkomstig van de BIS. Dat is het overkoepelend orgaan van centrale banken, ook de Nederlandsche Bank is hier onderdeel van. als die CBDC er komt stap ik in maar niet in de casino crypto’s die er nu zijn want die gaan verdwijnen zodra de CBDC (gedekt door goud) wordt geïntroduceerd tot die tijd goud en zilver.

 24. Er is niet veel fantasie voor nodig om aan te nemen dat het hedendaagse wereldgebeuren ’tamelijk’ centraal wordt gemanaged of georkestreerd.
  Maar dat is natuurlijk heel iets anders dan een complottheorie, tóch?! 🙂

 25. ‘Autochtonen, meestal van Turkse en Marokkaans afkomst’, als blikvanger in een verhaal vol vrijblijvende oneliners.
  ‘De multiculti is mislukt’, zeggen ook officials. Niet alleen in Nederland, maar ook in Zweden, Denemarken en Duitsland. Maar ze kunnen niet zeggen’: “Wir haben es nicht gewusst”. Nee, onze buurvrouw, de grote gangmaakster van de migratie Angela Merkel, riep zelfs: “Wir schaffen das!” En haar politieke schoothondjes in de periferie volgden gehoorzaam.
  Maar discrimineren? Dat schijnt hier alleen de Belastingdienst te doen, Voor het overige geldt positieve discriminatie van migranten, vooral op de sociaal gebied, bv. de sociale woningmarkt.
  Werk biedt narcolandje nog steeds in overvloed, blijkt ook uit het leger arbeidsmigranten. Voor elk wat wils, zeker met een eigen scooter of bestelbus. Koerierswerk, bijvoorbeeld, voor de drugsmaffia. Veel vraag ook nog naar zwart gelegenheidswerkers in bouw, schoonmaakdiensten en horeca.
  Niet alleen jongelui met een migratieachtergrond roeren zich, ook uitgaande jeugd en ‘doorgsnoven hooligans’.
  Remedie? Organiseer 3 dagen en 3 nachten een nationale wild bunch party met alle toeters en bellen en stop de deelnemers daarna in staatsquarantaine met TBS. Onrust opgelost.
  Kijk, dat is het verschil met Amerika!

 26. Ik denk toch dat we ons moeten verenigen met onze allochtone medelanders, waarvan het merendeel gewoon braaf aan het werk is en was (hoewel er ook veel uitkeringstrekkers en criminelen zijn dat geef ik toe). Destijds afgebeuld toen er nog fabrieksarbeiders in Nederland nodig waren, later in plaats van bedankt voor de bijdrage aan de welvaart van de Hollandse elitelaag uitgekotst. Zelfde gebeurde ooit met de Molukkers… Eerst samen met de Nederlanders vechten voor het behoud van een kolonie met de belofte van een eigen staat, ook niets van gekomen, bedankt en verder is de elitaire laag alles vergeten… De NOS maakt zich meer druk om Wit Rusland, Tibet en Oekraine dan de situatie in de Molukken.
  Feit blijft (aangetoond in een boek van 400 pagina’s door Piketty) dat de rijken rijker worden en de armen armer en dat onze verdeeldheid de 1% rijksten der aarde heel goed uitkomt. Rutte zal wel weer blaffen tegen een Turkse minister vlak voor de verkiezingen en het volk stemt weer voor de eigen ondergang… De media worden in Nederland ook ingefluisterd door die 1%….
  Wat te doen? Weg met die 1%? Chaos zal er ontstaan, maar de 1% zal toch zich moeten realiseren dat de uitbuiting te ver doorgeschoten is… Pas als ze in Bloemendaal en ’t Gooi wat van de sociale neergang gaan merken, dan gaat er wat veranderen…denk ik…

 27. Ik wilde altijd al crypto valuta aanschaffen om in te investeren, maar ik zie door de bomen het bos niet. we hebben de welbekende Bitcoin, waarvan sommigen betwijfelen of het goed beveiligd is, dan hebben we Ethereum (dat beter beveiligd zou zijn), dan hebben we nog Ripple (dat gebruikt zou worden door (Centrale) banken onderling). Stel ik investeer voor 1000 euro in Bitcoin om dan later te vernemen dat voor de wereldcryptovaluta voor Ripple gekozen wordt… wat is mijn Bitcoin dan nog waard???

  1. BTC ether en xrp (ripple) hebben alle 3 een heel ander doel (use case). Zou me eerst daar beetje in verdiepen voordat je er geld in stopt.

 28. Misschien moet er eens gekeken worden naar mogelijkheden dat 65 plussers optioneel verder kunnen werken, desnoods parttime of met wat aanpassingen. Bijvoorbeeld minder zware functies en kortere dagen, #Vrijwillig natuurlijk, in samenspraak met werkgever.
  Ipv nu 67 jaar = abrupt stoppen.

  De bejaarden in Sicillie en Okinawa, die veeel langer gezond blijven, werkten ook langer door en hadden er nog lol in.
  Alleen maar thuis zitten takel je van af.

 29. Niet moeilijk om in te zien dat toenemende overheidscontrole transparante, centraal controleerbare geldstromen vereist. Daartoe zijn de huidige systemen, inclusief crypto, absoluut niet geschikt.

  Niet individualiseren, decentraliseren en diversificatie zullen daarom het motto zijn, maar -integendeel- socialiseren, uniformeren en centraliseren.

 30. Het valt me op dat in het stuk helemaal niets wordt gezegd over de toenemende ongelijke verdeling van welvaart. Alle winsten, vaak zonder belast te zijn, gaan naar de grote bedrijven. Bedrijven die steeds minder belasting hoeven te betalen. Maar reële inkomens die nauwelijks zijn gestegen in de afgelopen 20 jaar. Wel 4 miljard voor KLM, maar niets voor de medewerkers in de zorg.
  Alles staat in dienst van groot geld verdienen, de verliezen zijn voor de samenleving. (de allochtonen zijn hierheen gehaald door de bedrijven als goedkope arbeidskrachten, de problemen die dat heeft veroorzaakt liggen op ons bordje….)

 31. Misschien nog maar weer eens herhalen totdat het muntje gevallen is (sommige parkeerautomaten hebben een wat roestig binnenwerk).

  De (rekenkundige) dekkingsgraad is een farce. Omdat die is gebaseerd op de farce van een veel te lage ‘risicovrije’ rendementsverwachting (= rekenrente). Dat is absoluut een NL unicum.
  De premie-inleg gaat niet naar een nulrentende depositorekening, maar wordt (voor 60%) langjarig belegd in o.m. lucratieve financiële producten. Motto (bij grote fondsen): hoog risico = hoog rendement (onze gewaardeerde, grote instituten schijnen wat dat betreft niet altijd te worden gehinderd door een naar geurtje…).

  Steeds rijkere fondsen, die hun verzekerden en gepensioneerden (nota bene met hun eigen inleg) steeds verder uitkleden. Dat is boerenbedrog!

  Nieuw pensioenakkoord of niet, de aftakeling, ook van de ouderdag, zal alleen maar erger worden, Het excuus (de smoes) van ‘overmacht’ door de coronacrisis krult al overtuigend de lippen van alle verantwoordelijke bestuurders.

 32. Naar mijn idee is goud momenteel een dure inflatiehedge. In een stijgende markt valt er natuurlijk geld te verdienen. Maar op een bepaald ogenblik houdt het op. Wie in goud wil beleggen leest best eens volgend stukje: https://seekingalpha.com/article/4369361-now-might-not-be-good-time-to-buy-gold?utm_medium=email&utm_source=seeking_alpha&mail_subject=gold-the-correction-is-over-buying-opportunity-remains&utm_campaign=nl-macro-view&utm_content=link-18 In zekere zin kan je de redenering doortrekken naar cryptomunten. Maar als ik ongelijk heb wens ik de beleggers in goud en cryptomunten alle succes toe.

   1. Als we het hebben over Amerikaanse aandelen, dan kan ik dat bijtreden. Natuurlijk kennen we nooit exact de toekomstige winsten van bedrijven en daarom is het altijd een gok. Een belegger in aandelen is van nature een optimist ,maar dat draait niet altijd goed uit. Ik heb de indruk dat de meeste aandelenmarkten al wat onheil in prijzen, behalve de Amerikaanse. Duitsland waar een koers/winstverhouding is van 13,8 en een koers/boekwaarde van 1,6 kan gezien de lage rentes moeilijk als duur worden beschouwd. Maar het leven zit vol risico´s. Histoy will tell.

 33. De vooruitzichten voor goud zien goed uit het heeft alleen moeite om de horde van 2000 doller per ounce te nemen. Maar als die genomen kan het heel snel omhoog gaan op naar de 3000 dollar of meer.

 34. Geef ze wel een (Bijstands-/Wajong)uitkering, maar dan met als harde voorwaarde de wederkerigheid door maatschappelijk nuttige werkzaamheden te verrichten als tegenprestatie voor je uitkering. Voor wat, hoort wat. En als extra motivatie een participatiebonus bovenop de Bijstand/Wajong.

 35. Nog niet iedereen is er van doordrongen dat geld en stoffelijk bezit tot de lagere orde behoren als het (over)leven niet alleen economisch, maar vooral ecologisch en viraal wordt bedreigd.
  Zoek (en vind) je eigen hoger bewustzijnsniveau, als je als mens wilt uitstijgen boven een mier, slechts voorzien van instinct, spier en zweetklier.

 36. In de jaren 60 hadden we de provo’s in de jaren 80 de krakers en nu de rel turken en Marokkanen.Laten we niet vergeten dat het de afgelopen 30 jaar bijna ieder wekend raak was met voetbalhooigans. Het lijkt nu veel meer omdat de informatie snel tot ons komt.

 37. Ik probeer altijd de markt te begrijpen en hecht veel belang aan de “Wisdom of Crowds” https://www.investopedia.com/terms/w/wisdom-crowds.asp. Als de Euro Stoxx Banks nu lager noteert dan 33 jaar geleden https://www.stoxx.com/index-details?symbol=SX7E dan stel ik vast dat er eigenlijk geen meerwaarde voor aandeelhouders van de Europese banken wordt gecreëerd. Wie steekt dan de “woekerrentes” waarover u het heeft op zak? Het personeel van de banken? Als je ook kijkt naar de rente op lange termijn, die niet door de centrale banken wordt gevormd, maar door de markten dan zie je behoorlijk wat pessimisme. Zo kan Duitsland kosteloos geld lenen op 30 jaar. https://www.bloomberg.com/markets/rates-bonds/government-bonds/germany. Ik kan maar één ding bedenken en daar kan geen enkele centrale bank wat aan doen. Er is angst, grote angst. Dat is “Wisdom of Crowds”

  1. Citaat: “Als je ook kijkt naar de rente op lange termijn, die niet door de centrale banken wordt gevormd, maar door de markten dan zie je behoorlijk wat pessimisme.”

   De kapitaalmarkt bepaalt nog altijd de rente en dwingt inmiddels de centrale bankiers op de knieën. Mijn column heb ik geschreven vanuit de blik van een argeloze burger die niet zonder een bankrekening kan. Niet met de blik van een belegger en dat is een kenmerkend verschil. De financiële markten zijn ver af gedwaald van de onderliggende reële economie.

   1. We maken allemaal deel uit van de “Wisdom of Crowds”. Ook de argeloze burger. Als de financiële markt een verkeerde inschatting maakt van de economie dan kan hun dat duur te staan komen. Steeds zegt men dat de obligatiemarkt het slimme geld is. Als dat zo is dan zie ik geen tegenstrijdigheid tussen argeloze (en angstige) burgers en de lage rente op lange termijn. Integendeel, er heerst pessimisme. Voor de aandelenmarkten kan dan gelden dat ze te optimistisch zijn. Het is altijd boeiend om verschillende geluiden te horen. Ik ben biflatie ook dankbaar om mij een klankbord te geven. We willen namelijk begrijpen wat er gebeurt opdat we niet opnieuw worden verrast zoals bij de financiële crisis.

    1. We zullen altijd opnieuw worden verrast. Het is nooit exact te voorspellen wanneer de markt gaat crashen. Als deze flink gaat dalen en beleggers gaan het ‘spel’ van centrale banken doorzien dan is een vergelijkbaar scenario denkbaar als de beurskrach van 1929. Dat aandelen met 90 procent dalen en banken en de hele opgeblazen zooi in elkaar storten. Centrale banken kunnen niet veel lager meer met hun centrale rentetarieven en nog langer blijven doorgaan met het opkopen van schuldpapier. Dan slaat vertrouwen om naar wantrouwen en zien we het ‘slimme geld’ vluchten naar goud en zilver en ook cryptovaluta. En naar het staatspapier van de zogenaamd veilige landen.

     Op de achtergrond is deze beweging al aan de gang. De meest ervaren belegger ter wereld, Warren Buffet, verkoopt bankaandelen en ging in goud: https://www.businessinsider.nl/warren-buffett-barrick-gold/#:~:text=Buffett%20kocht%20voor%20564%20miljoen,er%20betere%20investeringen%20voorhanden%20zijn.

     Als dat geen duidelijk signaal is voor slechtere tijden, dan weet ik het niet meer. En zojuist in het RTL-nieuws dat de techmiljonairs, mede door Corona, rijker zijn dan ooit. Terwijl de massa het nakijken heeft en onzekere tijden tegemoet gaat. Faillissementen en werkloosheid. Nogmaals, genoeg signalen. Corona was even de trigger totdat centrale banken ingrepen met nieuwe stimuleringen en aandelen weer omhoog schoten. Maar met verder oplopende sociale spanningen door toenemende inkomens- en vermogensongelijkheid. M.i. wordt dat de definitieve trigger? We blijven alert.

     1. Het kan inderdaad volledig negatief uitpakken. Maar het slimme geld weet ook dat tussen 1929 en 1933 de consumentenprijsindex in de VS met bijna een kwart daalde. https://www.frbsf.org/economic-research/publications/economic-letter/2009/march/risk-deflation/#:~:text=The%20Great%20Depression,-The%20natural%20starting&text=Between%201929%20and%201933%2C%20real,deflation%20exceeding%2010%25%20in%201932. Dus misschien toch maar aanschuiven om overheidsobligaties te kopen? Maar ik geef toe dat ik een leek ben. Wat echter niet kan worden gezegd van Diederik Schmull. Toch maar eens lezen wat hij van goud en cryptomunten vindt. https://schmulladdertjeonderhetgras.blogspot.com/ Alle expertise is welkom.

     2. Ik volg ook zelf deze analist. Hij is nogal een aanhanger van de politiek van Trump. Ik denk ook dat velen zich vergissen in Trump. Vreemde persoonlijkheid en anti-politicus maar wat betreft zijn buitenlands beleid en deglobaliseringspolitiek denk ik dat hij het niet heel verkeerd doet. De VS heeft zijn maakindustrie wat al te makkelijk laten glippen naar de lage lonen landen. Er gebeuren echter dingen op de achtergrond, zoals de massale sociale onvrede aangewakkerd door de BLM-beweging, die hij niet in de hand heeft. Toch blijft de VS nog steeds een wereldmacht met bijbehorende invloeden, zoals D.S. in een commentaar van 16 augustus weer eens duidelijk uitlegt:

      “Op een gegeven moment kan er misschien een grote reset plaatsvinden, maar dan zullen
      de VS nog steeds alle kaarten hebben, omdat
      er geen ander land is dat in staat is om zo’n
      enorme kapitaalmarkt te bieden zonder kapitaalcontroles,
      een democratie met de rechtsstaat en militaire
      kracht. Bovendien is de VS
      vanwege de enorme binnenlandse
      markt slechts voor 13% afhankelijk van de wereldhandel . De VS zijn zelfvoorzienend in voedsel en energie.
      Ik blijf op de lange termijn optimistisch over de USD, met
      de onvermijdelijke tijdelijke tegenslagen.”

 38. Het ‘verdienmodel’ van financiële instellingen, grote bedrijven, institutionele beleggers en pensioenfondsen is -vooral sinds 2008- dermate veranderd dat intussen de helft van alle geldstromen niet via de geijkte weg (handelsbanken), maar via ‘schaduwbanken’ lopen (FD).

  De gevolgen hiervan zijn evident: nauwelijks toezicht of centrale regels, hoog risico, hoog rendement, mede doordat transacties buiten de boeken en zelfs buiten de reikwijdte van de fiscus kunnen worden gehouden..

 39. Beste Joost,
  Leest het onderstaande artikel maar eens goed dan weet u ook als dit eenmaal gerealiseerd is dat alle bestaande crypto munten zullen verdwijnen. Maar als ik de artikelen lees die u plaatst dan bent u allen maar op zoek naar u eigen waarheid over crypto munten in plaats van naar de waarheid te zoeken.
  De Chinese autoriteiten hebben gezegd dat ze van plan zijn om dit jaar een CBDC te testen in meerdere steden op het vasteland en dat ze ook een digitale renminbi-proef in Hong Kong en Macau kunnen onthullen .
  https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-08-15/china-plans-to-expand-digital-yuan-tests-to-beijing-hong-kong?sref=vSMPql2x&utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=newsletter_axiosmarkets&stream=business

  1. Ben ik te subjectief? Dacht het niet maar ´t is mogelijk. Misschien hoor je inderdaad teveel een fan van crypto spreken. Zal daar dus beter op letten. Die testen zijn al bezig hoor en recent nog uitgebreid. China denkt zijn CBDC klaar te hebben einde 2020. Dat er CBDC´s komen is geen reden om andere cryptomunten te zien verdwijnen. Die CBDC´s moeten trouwens met elkaar verbonden worden, kunnen communiceren, en laat ik nou net die munt bezitten die dat gaat doen (fingers crossed!) Ik denk dat ik wel alle belangrijke ontwikkelingen beschrijf, weergeef in mijn artikelen hoor. Ben er dan ook 7/7 mee bezig. Maar u hebt gelijk waar u zegt dat ze zullen verdwijnen, net deze aanpassing of verduidelijking: de meeste van de 8000 munten en tokens. Degene die echte utility hebben, bestaande problemen oplossen, die zullen overleven. Dat zal uiteindelijk maar een tiental zijn m.i. Dank voor uw constructieve commentaar!

 40. Joost, ik bespeur ook enige voorkeur in je artikelen voor Bitcoin en andere cryptocurrency als alternatief voor aandelen, bonds of goud.
  Vergeet niet dat als de belangrijkste vijf of tien als alternatief om je geld ( = vertrouwen) in onder te brengen als safe-haven deze net zo hard als de rest,aandelen, bonds,metalen en waarschijnlijk ook vastgoed,kunst en antiek bij een eventuele crash naar beneden zullen stuiteren.
  Met stuiteren bedoel ik dat letterlijk en zoals elke goede handelaar is cash geen king maar timing is king !
  En wat te denken van de resterende 200 a 300 crypto’s om je geld in onder te brengen ?
  Heel eenvoudig voor alle regeringen wereldwijd om de crypto’s te verbieden en hun eigen digitale munt te introduceren zodat we terug bij af zijn.
  Wel is mijn overtuiging dat deze aankomende herfst een periode van stilte voor de storm is.
  De one million dollar question is uit welke hoek de wind gaat komen en wat de kracht gaat worden.
  Vriendelijke groet, Jan.

  1. U bespeurt dat heel juist beste Jan. In maart jl. dachten beleggers van alle slag dat de wereld ging vergaan. Beurzen crashten, goud, bitcoin halveerde zelfs. Een twwetal weken later: niks meer van te bespeuren. Maar het kan niet dat én aandelen, én vastgoed, én goud, én crypto´s in waarde stijgen hé, dus iets of enkele in dit rijtje passen niet. Dat verbieden door regeringen is een terechte opmerking. Herinner u dat goud ooit in de VS werd geconfisceerd. Overheden kunnen letterlijk álles flikken, en er meestal mee weg komen, Maar heel recent werd door de OCC (Office of the Comptroller of the Currency) beslist dat alle Amerikaanse banken cryptodiensten mogen aanbieden, nu al dus. President Trump had bitcoin nog wel willen verbieden (op Amerikaans grondgebied dan, en zelfs dat zou heel moeilijk liggen, want crypto is digitaal en kent in principe geen grenzen zoals u wel weet). Omdat het gros in China wordt gemijnd, en dit land niet echt zijn favoriete bondgenoot is (!) Maar het OCC is volledig zelfstandig, zelfs apart van de Fed, en dit instituut kon dat en deed het ook. De eerste Amerikaanse banken zijn er al me begonnen, en dit worden dus als ze allemaal volgen 8000+ verkooppunten voor bitcoin et al. Nu kunnen cryptomunten dus niet meer ´verboden´ worden. Het groene licht is ermee voor de business gegeven. Dat Zwaard van Damocles hangt niet langer boven ons hoofd. Stilte voor de storm? Helemaal mee eens! Dank voor uw bijdrage, J.

  1. Ja, vroeger werd dit afgebeeld met dollartekens in de ogen. Vandaag is dat de B van Bitcoin geworden dus, Een teken des tijds…?

 41. Zal de politiek in Nederland ooit met het basisinkomen beginnen?
  Of zal de wereldpolitiek ooit naar het Venus project kijken?

  Hoop het wel.

 42. Wie zijn die investeerders in de Staatsschuld?
  Bestaat hier een overzicht van? Bvb. Wie zijn die Europese of Mondiale schuldeisers?
  En hoeveel schuld tegen welke rente en tegen wanneer moeten deze afbetaald worden?
  En waarom blijft men deze schulden financieren? Zelfs tegen negatieve rente.

  Landen kunnen toch ook failliet gaan en zelfs meerdere keren.
  Zoals je ziet, veel vragen.

  1. Ik denk dat we steeds meer vragen krijgen over de afloop van de zich ontwikkelende schuldencrisis. Pensioenfondsen en andere institutionele beleggers investeren veelal in staatsobligaties. Oude schulden worden afgelost met nieuwe leningen met een lagere rente. Veel beleggers kiezen voor “veilige staatsleningen” van veilige landen zoals de VS, Duitsland, NL, enzovoort en nemen negatieve rente op de koop toe. Deze landen betalen altijd hun leningen terug, althans tot op heden. Als je alleen maar in aandelen belegt loop je veel risico als de beurzen crashen. Als de rente op obligaties gaat stijgen wordt de koerswaarde van dat schuldpapier minder waard en zo zijn er allerlei risico’s als je belegt. Voor mij niet weg gelegd. Moet het doen met mijn pensioenfonds die voor ons belegt.

   1. “Pensioenfondsen en andere institutionele beleggers investeren veelal in staatsobligaties.”
    Niet dus. Want daar is geen droge korst brood meer aan te verdienen. Lees hier het commentaar van @MyWay (en ander kwaliteits leesvoer) over hun favoriete verdienmodel, de afgelopen 10 jaar. Uw geliefkoosde grote pensioenfonds (zoals vele andere grote beleggers) harkt winsten ‘veelal’ binnen door ‘schaduwbankieren’, de handel in verpakte en herverpakte (sub)prime leningen à la Lehman in 2007/2008 en is een daarmee vergelijkbaar grote risicodrager.

 43. Even los van de eenzijdigheid: schulden (als verplichtingen) hebben natuurlijk ook een tegenwaarde (als bezit). Zelfs tweeledig. Geldgevers bezitten een vordering en geldleners verkrijgen bestedingsruimte.
  Tegenover de (particuliere) hypotheekschulden, bijvoorbeeld, staat de economische en sociale waarde van het eigen woningbezit. Tegenover de bedrijfsschulden staan investeringen, productie en werkgelegenheid. Tegenover de staatsschulden staat het ‘bezit’ van de rijksbegroting, inclusief de sociale voorzieningen, subsidies aan en vorderingen op de publieke sector.

  Terwijl het uitvalrisico sinds 2008 via de traditionele banken dor strengere regels werd beperkt, verdubbelde de kredietverlening in de periferie, m.n. door beleggers, bedrijven, pensioenfondsen e.a. instellingen die zich wat dat betreft buiten de bankencontrole en de (centrale) verantwoording bevinden. Ook gaat het om investeringsvehikels, opgetuigd door banken die ze daarna buiten de balans plaatsen, om zo de solvabiliteitseisen te omzeilen.

  De risico’s voor naar schatting de helft van het in totaal belegd vermogen zijn aldus van de gereguleerde banken verschoven naar andere delen van de financiële sector en vormen daar een niet te traceren of te controleren tikkende tijdbom die het hele financiële systeem, inclusief de reguliere banken, kunnen opblazen.

 44. De vraag is hoe gaan de reset er uit zien.
  Er wordt nu gesproken dat het zeker 10 jaar gaat duren maar dat is met de kennis van nu.
  Over al in Europa grijpt het virus weer om zich een met Frankrijk als koploper 6000 besmettingen per dag we krijgen een heel zwaar najaar zowel economisch als voor de gezondheidszorg.
  Wat hebben de elite voor desastreus plan nog op de planken liggen iets waar niemand het over heeft is het internet als dit uit zal vallen heb je complete chaos maar ook een complete reset.
  Alle digitale info in een keer weg alle schulden op 0 niemand houd hier rekening mee.
  lees dit artikel https://www.kijkmagazine.nl/nieuws/doemscenario-internet-op-zwart/
  en deze: https://www.utwente.nl/nieuws/2018/1/83635/het-besef-dat-het-internet-zelf-kan-uitvallen-is-er-nog-niet
  Het is geen fictie het kan echt gebeuren.

  1. Uitval van ons internet is ongeveer hetzelfde als stroomuitval. Voornamelijk plaatselijke storingen en met wat omleidingen en reparatie daarna weer te gebruiken. Het zijn de onzekerheden die horen bij het dagelijks leven. Altijd wel ergens iets aan de hand. Storingen in klimaat, in waterleiding, gas en telefoon en noem maar op. Ook maatschappelijke onvrede en geopolitieke spanningen geven onzekerheden. Momenteel, de oplaaiende onrust in Wit-Rusland met waarschuwing van Poetin aan Europa. En de waarschuwing van Erdogan richting Griekenland en Europa om afzijdig te blijven in conflict op de Middellandse Zee.

   En dan de onzekerheden aangaande de wereldeconomie. Ook dat is geen probleem meer. We hebben centrale banken die oppermachtig zijn. Leggen de financiële markten aan het infuus om een beurscrash te voorkomen. Nu wachten we op de oppermachtige overheden die ons burgers aan het infuus leggen van gratis geld voor de samenleving. Om maar wat geks te noemen. Hoezo gek? Niks is meer te gek in deze digitale wereld waarin de mondiale schuldenberg makkelijk explodeert door een simpele muisklik. Misschien dan toch maar een internetstoring? Een stapje terug in de tijd gebeurt eens in de zoveel jaren.

   1. Dachten we ook van ‘virusje’. Snotteren, paracetamolletje. De doden vielen alleen in Afrika. Weten nu wel beter. Tot eigen schade en schande. We zijn in alle opzichten veel kwetsbaarder dan we dachten. Vooral op de gebieden van digitale data en energievoorziening. Staan we nooit bij stil. Omdat het zo gewoon is, omdat het ‘vanzelf’ gaat. Letterlijk alles op één flinterdunne kaart, de hele wereld. Een virus is nu ook in het westen geen griepje meer, maar een enorme crisis, waarop niemand was voorbereid. Nu zouden we het moeten weten: onze hooggeprezen maakbaarheid is niet bestand tegen een serieuze stresstest. Ook (en vooral) niet als het om de energievoorziening gaat en alles wat daarvan afhankelijk is.

 45. Het wordt nooit meer zoals vroeger:

  CPB: Blijvende schade aan economie, maar werkloosheid zal weer dalen

  De Nederlandse economie loopt door de coronacrisis blijvende schade op, zelfs als er in 2021 een vaccin is. De werkloosheid zal pas na vijf jaar terug zijn op een normaal niveau. Mensen die hun baan verliezen kunnen er langdurig in inkomen op achteruit gaan.

  Dat concludeert het Centraal Planbureau (CPB) vandaag in twee studies naar langdurige effecten van de coronacrisis. ,,De verwachting voor de groei van de Nederlandse economie op de middellange termijn zal als gevolg van de coronacrisis naar beneden moeten worden bijgesteld”, concludeert het instituut na bestudering van eerdere, diepe recessies. Hoeveel bruto binnenlands product precies in rook opgaat maken de rekenmeesters op Prinsjesdag bekend.

  1. “Mensen die hun baan verliezen kunnen er langdurig in inkomen op achteruit gaan.” Maar niet alleen de werklozen gaan er op achteruit. Wat te denken van de uitgestelde pensioenkorting. Na 11 jaar op de nullijn komt die klap in 2021 hard aan. De ECB en de FED, onze monetaire machthebbers, hebben besloten de rente nog lang laag te houden. Als de staatsleningen ook zo lang negatieve rendementen kennen dan moeten pensioenfondsen wel korten. Moet niet de beurs gaan crashen, dat zal ‘dubbele’ kortingen veroorzaken. Daarnaast zullen de lonen bevroren moeten worden om de concurrentieslag aan te gaan met het buitenland. En dan wordt het tijd om de enorm opgelopen staatsschuld af te gaan lossen. De uitgestelde belastingverhogingen en bezuinigingen zullen de nodige ruzies veroorzaken in politiek Den Haag als de begrotingen voor de komende jaren moeten worden bijgesteld. Dat is wat men bedoelt met blijvende schade. Een verzorgingsstaat in verval.

 46. Alles hangt of staat hoe corona zich gaat ontwikkelen de komende maanden als er echt een twee de golf komt en de boel moet weer worden plat gelegd zal alles opnieuw worden bekeken.
  Het corona steunfonds is al bijna op er zullen nog miljarden of zelf triljarden nodig zijn maar wie gaat dit betalen. Als er geld verdiend kan worden is het één Europa maar als er betaald moet worden is de saamhorigheid ver te zoeken.
  2020/2021 zal een heel spanende tijd worden dit hebben we na de twee de wereldoorlog nog nooit mee gemaakt er moeten keuzes gemaakt worden die slecht of heel slecht zijn.

  1. Net na het ‘ter perse gaan’ van mijn column slingerde de mainstream media dit bericht de polder in: https://www.nu.nl/politiek/6073856/kabinet-economische-recessie-nog-niet-voorbij-derde-steunpakket-nodig.html

   Zoals bekend loopt de overheid bij een crisis altijd achter de feiten aan. Nu al het derde steunpakket. “Maar Hoekstra maakt zich ondanks de miljardenuitgaven geen zorgen over de overheidsfinanciën, de nadruk ligt op het draaiende houden van de economie.”

   Opvallend dat de AEX behoorlijk daalde toen beleggers dit bericht onder ogen kregen. Beleggers houden niet van onzekerheden, en vooral als de onzekerheid zich uitwaaiert over een langere termijn.

   1. Gerrit zijn het beleggers of de algoritmes die het nieuws verwekte?
    Bij 90% van al het beleggen komen geen mensen meer aan te pas computers met slimme software doen het werk ze worden alleen nog maar gemonitord door mensen.
    De media info die binnen komt wordt velen malen snel verwerkt door een algoritme dan mensen dit heet ook wel Flitshandel (ook bekend als high-frequency trading).

    1. Ben zelf geen belegger, dus geen expert, maar de daling van de AEX van vanmiddag schijnt los te staan van de persconferentie van de regering. Ik denk overigens dat beleggen met gebruikmaken van algoritmes weinig verschil maakt. Beleggen is speculeren op stijgen of dalen van aandelen. Heeft veel te maken met emotie. Hoe slecht of hoe goed zijn de cijfers van bedrijven en hoe reageren daar vervolgens beleidsmakers van centrale banken op. Er is tegenwoordig geen peil op te trekken. Slecht nieuws wordt ontvangen als goed nieuws. Zet namelijk centrale banken aan het werk met nieuwe QE-acties. Het gevaar bij algoritme-beleggen is dat bij een eventuele serieuze crash deze wordt versterkt doordat de slimme software van computers overal tegelijk op hol slaat. Een flashcrash dus. Er was een flashcrash op 6 mei 2010, toen maakte de DJ een duikeling van 1000 punten binnen een half uur. Dat was de snelste daling ooit. Onderzoekers verschillen van mening over de oorzaak en bestrijden elkaars theorieën.

   2. Tijdens de daghandel van de Euro stoxx 600 en de AEX zagen we rond 9u35 een daling die op het einde van de handelsdag werd gemilderd. Doe je Hoekstra niet teveel eer aan om de oorzaak bij hem te zoeken?

 47. Corona of economie: maak je geen zorgen zolang Nederland aan het handje mag lopen van grote zus Duitsland. Helpt ons altijd uit de puree, medisch of economisch. Eerst met IC-behandelingen, nu weer met testcapaciteit. De enorme agrarische sector, bio-industrie, overslag en transport zijn grotendeels afhankelijk van de vraag van onze oosterburen, bij wie de industriediesel langzaam maar zeker weer op toeren begint te komen.
  In Nederland kunnen we ons intussen (uiteraard vrijblijvend) bezig houden met de vraag of onze hoogste ‘autoriteiten’ en hun ‘beleid’ nog wel ‘geloofwaardig’ zijn en de ‘keuninklijken’ gezond van vakantie zijn teruggekeerd, terwijl alvast gedienstig de rode loper wordt uitgerold voor Rutte-IV. Wat maakt het uit? Zolang wij denken dat wij in een democratie leven en niet alleen de poppetjes, naar ook hun beleid door ons zélf zijn gekozen.

 48. Op zich is het positief als mensen een kritische houding aannemen. Maar dan moet je dat ook doen als het gaat om complottheorieën. Verspreiden bijvoorbeeld de traditionele media per definitie leugens en alternatieve media de waarheid? Dan ben je toch bezig met dogmatisch te denken. Hier wat meer daarover: https://www.parool.nl/ps/coronasceptisch-of-complotdenker-waar-ligt-de-grens~b3152915/ Ben je naïef en dom als je complottheorieën niet zomaar aanvaardt? Wel, dan ben ik maar dom en naiëf.

  1. De waarheid is moeilijker te bevatten dan de leugen. Daar is bewustzijnsgroei voor nodig en groeien kost tijd. Iets afdoen als complottheorie is de makkelijke weg. Verwar feiten niet miserie. Misschien raadzaam om eens in het verleden van HET PAROOL te duiken om te achterhalenj waar die krant nu eigenlijk voor staat.
   Oordeel niet voordat je onderzoekt, dat belemmerd je groei

   1. Misschien drukte ik me niet goed genoeg uit. Je mag niet zomaar oordelen dat iets een complottheorie is en daarom geen enkele vorm van waarheid zou bevatten. Ik wou juist een oproep doen om kritisch te denken en niet dogmatisch. Ongeacht of het om traditionele of alternatieve bronnen gaat.Überzeugungen sind gefährlichere Feinde der Wahrheit als Lügen. (een citaat van Nietzsche).

  2. Ik spreek liever over complotpraktijken dan – theorien. Die zijn er immers ook meer dan genoeg te zien (voor wie zelf nadenkt en dat niet over laat aan de staatsmedia)

 49. Uit dit bericht van de mainstream media blijkt toch wel dat het menens is onder de Duitse bevolking: https://www.telegraaf.nl/nieuws/1897711090/duitse-demonstranten-proberen-rijksdag-te-bestormen

  Veel mensen voelen zich onderdrukt door de coronamaatregelen en zien voornamelijk de economische schade. Die is er uiteraard volop en zal verergeren zolang corona niet is bedwongen. Het is een enorm dilemma. De massa die niets voelt van corona tegenover een minderheid die de nare gevolgen ondervinden en waarvan sommigen overlijden. Dit zal nog een flinke strijd worden. Wat is belangrijker? De gezondheid van de zwakkeren in de samenleving, of het welzijn van de massa. Kort gezegd, je geld of je leven.

 50. Het probleem licht niet bij de burgers maar bij de overheid.
  Als de overheid maatregelen afkodicht dient die zelfde overheid duidelijk te communiceren en goeden richtlijnen aftegeven.
  Maar wat nog belangrijker is de overheid moet ook maatregelen handhaven en het niet aan de burgers over laten.
  De Overheid: Te weinig coronatests.Te weinig beschermingsmiddelen (wat leidde tot een ‘grote schoonmaak’ in de verpleeghuizen).Die megafaal met die corona-app. De onvoldragen noodwet. De leugen over de capaciteit van de GGD’s om voldoende bron en contactonderzoek te doen.
  De overheid heeft gefaald maat zecht dit is de grootste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog.
  Maar onze parlement gaat lekker op zomerreces en het merendeel komt niet eens terug van vakantie voor het corona debat. Lang leven onze regering in maart kan de bevolking laten zien hoe ze er over denken.
  Las net dit artikel : https://www.rijnmond.nl/nieuws/198579/Militairen-in-pantservoertuigen-in-actie-in-de-regio
  Inwoners van onder meer Dordrecht en Goeree-Overflakkee moeten niet raar opkijken als ze komende week opeens oog in oog staan met de Koninklijke Landmacht. Zo’n zeventig militairen doen vanaf maandag mee met een oefening in de regio. WAAROM VUL ZELF MAAR IN.

 51. Corona is een uitlokker. Voor exploderend onbehagen dat al jaren in de samenleving en ‘het systeem’ opbouwt. De banken, de politiek, het gezag, de gevestigde orde. De toenemende onverdraagzaamheid, egoïsme en ongelijkheid, de leugens en het verloochenen van de democratie. Falend economisch-, klimaat- en migratiebeleid. Gemis aan leiderschap en een ondoorzichtige (virtuele) nieuwsgaring barstensvol tegengestelde, subjectieve ‘waarheden’.
  Is corona dé uitlokker? Voorlopig niet meer dan het begin. De gevolgen en ongetwijfeld nog komende, ingrijpende gebeurtenissen zullen ook de grote massa bereiken die nu nog, beduusd of ongeïnteresseerd, aan de kantlijn staat.

  1. Onbehagen is des mensen en zal er altijd zijn. Als we dat aanvaarden, dan zijn we ook wat milder voor leiders en politici. Vraag je aan een werkman, een academicus, een crimineel, een student, een zelfstandige, een profiteur, een alleenstaande moeder enz… wat er moet gebeuren, dan krijg je wellicht telkens een ander antwoord. En die mensen hebben allemaal stemrecht. Ieder heeft dus zijn eigen Eutopia voor ogen, maar een Eutopia voor iedereen bestaat niet.

   1. Het Utopia voor iedereen heet niet voor niets ‘democratie’.
    Wat we nu zien is dat autoriteiten (bv. in Duitsland) komen met het tamelijk laffe argument van ‘rechtspopulisten’, ‘hooigans’, ‘relschoppers’ en ander ‘gespuis’ als oorzaak van de publieke onrust. Dat zeggen ze bijvoorbeeld niet over het verzet in Wit-Rusland, of indertijd in Oekkraïne.

  2. De elite hebben allen maar baat bij verdeeldheid. Dit wisten ze al in het oude Rome geeft het volk brood en spelen hou ze dom en tevreden. Er is in de afgelopen 2000 jaar weinig verandert.

 52. Er is nogal wat mis met hoe nu omgegaan wordt met Corona door overheden. Onder het mom van gezondheidszorg worden verregaande maatregelen afgekondigd en afgedwongen, die soms geen, soms onbewezen en soms kwalijke gevolgen hebben.

  Een studie heeft aangetoont dat er geen relatie is tussen de zwaarte van de maatregelen en de ontwikkeling van het virus. Met lichtend voorbeeld zweden en zwitserland.

  Corona is een virus wat al lang onder ons is en waar veel mensen aan blootgesteld zijn. Deze variant is wat agressiever, maar niet meer of minder dodelijk. Ook de besmettelijkheid is te vergelijken met een regulier virus. Dat zullen we straks terug zien in de registratie van de onder/oversterfte dit jaar.

  Er zullen veel mensen overlijden aan de gevolgen van de maatregelen. Dit aantal zal het gemeldde corona overlijdens overstijgen. Mensen mijden het ziekenhuis en noodzakelijke zorg wordt niet verleend of uitgesteld.
  Het is een groot goed om te kunnen demonstreren. Als dit op een ordentelijke manier gebeurt zou je dat moeten toejuichen. Mensen die samen komen, samen optrekken om de overheid scherp te houden en wellicht verbeteringen bewerkstelligen.

  Hulde voor de demonstranten!

 53. Het machtige bankenkartel zijn niet de FED of ECB dit zijn slechts loopjongens van de BIS bank in Bazel. De middenklasse is inderdaad weggevaagd in de VS maar nog lang niet hier in Nederland.
  Iedereen in Nederland leeft in een van de meest welvarende landen ter wereld.

 54. Ja, en na regen komt zonneschijn. Heerlijke humor hier. Want we
  lachen veel te weinig. Onze voorouders zouden in een deuk liggen als ze
  het zouden kunnen meemaken. Een ren volk kakelende kippenzonderkop. De beste staatslieden ooit en al die enthousiaste, virtuele
  opinieschrijvers en BN-ers, die denken dat hun warrige mening, soms
  zelfs deftig ‘column’ genoemd, ook nog in aanmerking moet komen voor
  zoveel mogelijk Google clicks.
  De ‘zeehelden’ zouden er geen bal van begrijpen. Iedereen welvarend, zelfs door thuis te zitten niksen. En de Staat die meer dan de helft van de economie voor zijn rekening neemt.
  “Ledigheid is des duivels oorkussen”, zouden ze zeggen.
  Maar dat klopt niet. We hebben zelfs geen tijd om de spelletjes te
  spelen die speciaal voor onze vrije tijd zijn uitgevonden.

 55. Het gaat dan wel degelijk om Amerikaanse aandelen. Normaal gezien zijn dat de favorieten van Buffett. Sommigen zagen een omslag in zijn strategie vanwege de aanschaf van aandelen in Barrick Gold. https://www.gurufocus.com/guru/warren+buffett/current-portfolio/portfolio. Maar die maken maar 0,28% uit van zijn portfolio. Meer betekenisvol is zijn interesse voor Japanse aandelen https://www.beursduivel.be/Beursnieuws/587245/Buffett-steekt-miljarden-in-Japanse-bedrijven.aspx. De tijd zal ons leren wat gek was en wat niet. Maar op lange termijn heeft de oude meester meestal gelijk.

 56. Ik moet toegeven dat ik heel weinig begrijp van de bitcoin-hysterie. De bitcoin startte in 2011 tegen een prijs van $ 0,30. Nu betaal je er bijna 39.000 keer zoveel voor. Kost het brood ook 39.000 zoveel als in 2011? Kan iemand mij op een vrij eenvoudige manier uitleggen waarom de bitcoin een verstandige belegging is? Is er iets dat ik en wellicht ook andere lezers niet begrijpen?

  1. Ivo, het gaat om de beschikbaarheid. Er zijn er 21 miljoen. Nooit meer. Zelfs van goud is niet te zeggen hoeveel er nog gevonden wordt. De totale hoeveelheid bitcoin is met cryptologische wiskunde vastgelegd. Uiteindelijk wil je zo’n zekerheid. Het staat in de code. In het protocol. Een (des noods) klein deel in bitcoin steken is een slim idee. Al zou het maar een paar procent zijn. De leverage omhoog neem je dan mee en je eventuele verlies blijft beperkt.

   1. We kennen allemaal de tulpenmanie van de 17de eeuw. Er zijn verschillende cryptomunten. En die zijn allemaal schaars. Maar niet voor alles wat schaars is is er vraag of een blijvende vraag. De bitcoin wordt gezien als een grondstof. Je hebt er geen rente van noch een dividend. En een grondstof kan ook gewoon te duur worden. De interesse kan toch plotseling verdwijnen of niet? En wat zijn ze dan nog waard? Maar we hebben dus al één reden opgegeven. Schaarste. Nu is het wachten op iemand die kan aantonen dat de vergelijking met de tulpenmanie spaak loopt.

   2. Daarmee s de extreme volatiliteit niet verklaard. Bitcoin vooral staat bekend als geliefd springkussen voor speculanten en als favoriet ‘wisselkantoor’ voor de penoze.

   3. Er is een beperkte hoeveelheid Bitcoin, maar een onbeperkte hoeveelheid cryptocoins. Is ook een vorm van inflatie, cryptoinflatie.

   4. Er is een beperkte hoeveelheid Bitcoin, maar een onbeperkte hoeveelheid cryptocoins. Is ook een vorm van inflatie, cryptoinflatie.

 57. Het droomscenario voor de overheid is er één van eerst inflatie, daarna belastingverhogingen om de inflatie te bestrijden en vervolgens renteverhogingen met hetzelfde doel. In the latter part of the 20th century, there was a debate between Keynesians and monetarists about the appropriate instrument to use to control inflation. Monetarists emphasize a low and steady growth rate of the money supply, while the Keynesians emphasize reducing aggregate demand during economic expansions and increasing demand during recessions to keep inflation stable. Control of aggregate demand can be achieved using both monetary policy and fiscal policy (increased taxation or reduced government spending to reduce demand).(Wikipedia)

 58. je hebt niet 2 keuzes als president, maar als burger. en het is stemmen OP , flapdrol, leer schrijven.
  en hou je misselijke onderwater gekonkel voor jezelf ,domme eu troll, val anderen er niet mee lastig.
  oh nee, das je bron van inkomsten, das waar ook.

 59. Oorlog, olie en geopolitiek: de werkelijke basis van het westerse herstel en de vooruitgang, na de laatste Grote Depressie.
  Vanwege het grote ‘succes’ mag niemand een herhaling uitsluiten.

 60. De marsmannetjes zijn mens geworden en bezitten de aarde. Zij ontraden de gewone, domme mensen om te geloven in…. marsmannetjes..

 61. De genen die het filmpje heeft gemaakt is Fred Imbert is een CNBC Reporter.
  De afkorting staat voor Consumer News and Business Channel. CNBC is in handen van NBC Universal dat op haar beurt weer in handen is van Comcast Corporation.
  Comcast Corporation is de grootste kabeltelevisiemaatschappij, de een na grootste internetprovider en drie na grootste telecommaatschappij in de Verenigde Staten.
  Oprichters zijn:
  Ralph J. Roberts,
  Daniel Aaron,
  Julian A. Brodsky
  Lees hier meer : https://nl.wikipedia.org/wiki/Comcast_Corporatio
  Nu weet je wie er betaalt heeft voor dit filmpje het is niet gemaakt door een verveeld studentje op een zolderkamer.
  En daar zou jou verhaal Joost moeten beginnen dat heet nu onderzoek journalistiek.
  Een heel klein groepje heeft de media in zijn handen en wat ze nog niet bezitten zetten ze naar hun hand de vraag is waarom.
  Veel website met zogenaamd voer voor complot denkers worden door bedrijven betaald of onderhouden die daar weer belang bij hebben.

 62. Ha, ha Joost, leuk item en het heeft ook nog eens betrekking op jezelf.
  Joost heeft namelijk een complot gesmeed met de EU.

 63. Deze meneer, met zijn gekopieerde glittergrafiekjes en mening van
  anderen, kan zijn lezers vast en zeker het effectieve verschil uileggen
  tussen het éénpartijentelsel van een dictatoriaal bewind en het
  politieke partijkartel binnen een parlementaire democratie/monarchie met
  evenredige politieke vertegenwoordiging?

   1. Jammer. Bulk boven best. Dat is de huidige, kwaliteitloz Biflatie, de cryptokrant van Nederland.
    Een titel als deze schept niet alleen verwachtingen, maar ook de verplichting (allereerst van degeen die de bal voorzet) tot een serieuze en kritische verdieping in de werkelijke ‘stand van de democratie’.
    Dus niet volstaan met politiekcorrecte oneliners in een NOS-verhaaltje, maar proberen door te dringen tot de kern. Dat is een alternatieve plicht!
    Ook in het o zo democratische Nederland, zelfs op deze site!, wordt inhoudelijke oppositie bewust genegeerd. Door reacties weg te moffelen, door het antwoord schuldig te blijven en zo snel mogelijk van onderwerp te wisselen.
    Een open discussie vereist de eerlijke bereidheid daartoe en voldoende kennis. Ze ontbreken hier allebei. Alleen een soort narcistische zelfpromotie blijft over.
    Dus houd ik het hier verder voor gezien.

 64. alleen de titel al laat de hooghartige zelfingenomen wijze van ‘denken’ zien van jEUst den eu troll.

  en dat nog niet eens doorhebben.
  ga eens op trollcursus, brussel betaalt toch.

 65. aaaaah, we zijn weer terug bij usa bash.
  ik mis de trump grappen wel in dit ‘prachtige’ kinp en plakwerkje.

  jEust van brussel in a nutshell :

  10 promote bitcoin (digitaal geld)
  20 feed corona fear
  30 bash usa and trump
  40 goto 10

 66. Bitcoin Amerikaanse dollar vandaag weer ruim 5% dat is dus 10% in twee dagen.
  Mensen worden wakker dit is nog maar het begin. Veel hele grote belegerd stappen over op goud en zilver.

 67. De staatsschuld in de VS zal naar verwachting meer dan 100% van het bbp bedragen in 2021 en stijgen tot 107% in 2023 – “de hoogste in de geschiedenis van het land,
  CBO voorspelt een federaal begrotingstekort van $ 3,3 biljoen in 2020, meer dan drie keer zoveel als in 2019, voornamelijk als gevolg van de economische ontwrichting veroorzaakt door de coronaviruspandemie van 2020 link: https://www.cbo.gov/publication/56517

  1. Foutje, hersteld, maar hij schrijft ook goed hé…toch, ieder het zijne dus, zoals u terecht impliceert. Dank voor de alertheid!

 68. Voordat het China virus zijn intrede deed ging het heel goed met de VS.
  Lage werkeloosheid, stijgende lonen.(daar tenminste wel, moet je hier eens zien, te erg voor woorden).

  Als het goed met de VS gaat, gaat het goed met ons.
  Je zou haast denken dat de Chinezen de VS een hak probeerden te zetten.
  Nu wordt er door de Goddeloze “elite” gretig misbruik van gemaakt. “Never waist a good crisis”.
  De VS is niet zo heel verdeeld, dat zal je wel merken tijdens de verkiezingen.
  Het onkruid BLM/Antifa is maar een kleine minderheid.

  1. Donald! Why are you writing under the name of ´Jantje’? No need to seek publicity for re-election here you know, because besides me there are only Trump-fans on Biflatie.nl…

    1. Ja ik moest zelf ook lachen, terwijl ik het schreef – laat ons toch vooral blijven lachen hé, ondanks dat we zo hevig van mening verschillen? En ondanks de bittere ernst van het onderwerp…

 69. Rusland stelt verdere restricties voor op cryptocurrencies
  Ethereum zakt 10% in uitverkoop.
  Cardano zakt 10% in nieuwe tegenvaller voor crypto’s.
  Ja, en dan zijn er nog steeds mensen die denken dat crypto’s het nieuwe goud is.
  We gaan het zien de voorspellingen zijn niet erg positief.

 70. Zolang we niet in een armageddon terecht komen kan een hogere overheidsschuld wenselijk zijn. Bank Degroof Petercam schrijft hierover het volgende “De grote terugval van de belastinginkomsten alsook de fikse stijging van de publieke uitgaven om de herstelkracht van de economie tijdens de lockdown zo goed als mogelijk te vrijwaren, doen de overheidsbudgetten stevig in het rood gaan en de schuldgraad (overheidsschuld als percentage van het bbp) zwaar oplopen. We hoeven hier evenwel niet al te ongerust over te zijn. De reden is dat de houdbaarheid van de overheidsschulden niet zozeer bepaald wordt door het niveau van de schuldgraad maar wel door de dynamiek die achter de overheidsschuld schuilgaat. Inderdaad, zolang de rentevoet op de overheidsschuld lager is dan de nominale groeivoet (de som van de reële groei en de inflatie) dan zal de schuldgraad altijd evolueren naar een stabiel niveau. Als vervolgens ook het primaire tekort (het overheidstekort zonder de rentelasten) terugvalt dan zal de schuldgraad zich opnieuw op een geleidelijk pad neerwaarts bewegen, en dat zonder dat de overheid de belastingen moet verhogen of moet besparen op de uitgaven. De absolute prioriteit is het herstel van de economische activiteit. Premature overheidsbesparingen, dus vóór de economische activiteit en de arbeidsmarkt weer op kruissnelheid zijn gekomen, zouden echt geen goed idee zijn. Dat is een belangrijke les, zowel uit het voorbije decennium als uit de crisisjaren dertig. Het is daarentegen wel verstandig om het aandeel van productiviteitsverhogende investeringen op te drijven. Hiertoe rekenen we investeringen in infrastructuur, mobiliteit, onderwijs en innovatie. Onderzoek leert dat dit soort investeringen het groeipotentieel van de economie echt kunnen opkrikken. In hoeverre beleidsmakers ook effectief gevolg zullen geven aan deze basisinzichten [1] valt evenwel af te wachten.”

  1. “De absolute prioriteit is het herstel van de economische activiteit.” Dat is uiteraard een eerste vereiste om de betaalbaarheid van overheidsschulden maar ook de private schulden, bedrijven en particulieren, te financieren. Maar daarvoor moet de economische groei wel terug naar een niveau dat hoger ligt dan de groei in 2019. Er moet veel worden ingehaald maar ook veel worden afgelost. Overheidsinvesteringen m.b.v. staatsleningen is één ding, maar het opkrikken van de investeringen is ook een kwestie van vertrouwen. Als banken op hun geld blijven zitten door grote verliezen op afschrijvingen op oninbare leningen en ondernemers niet durven te investeren dan gaan we niet die broodnodige economische groei zien. Als tot overmaat van ramp op termijn ook de beurzen gaan crashen dan is het vertrouwen helemaal weg.

   Als deflatie de consument aanzet tot consuminderen dan zien we een neergaande spiraal van kleine groei naar krimp. Dan wordt de enorme coronakrimp niet goed gemaakt door hogere groei en zullen beleggers zelfs terughoudend worden om staatsleningen te kopen want rente wordt negatief. Nogmaals, de groei moet terug komen op een hoger niveau dan in 2019. Dat wordt lastig als we de winter in gaan en de snotneuzen mensen er van weerhouden om te gaan werken. Mag niet en kan niet. Blijf thuis is het advies. Als de coronaschade verder oploopt dan telt ook de schuldenberg verder op met duizenden miljarden. Aflossen doen we later met minder mensen. Bevolkingsgroei stagneert en pensioenen worden aangetast. Maar er bestaat nog helikoptergeld. Een prima middel om inflatie aan te jagen en schuld te verkleinen.

  2. De hoop lijkt juist gevestigd op een armageddon, waarin de nu al veel te hoge verplichtingen geen rol meer spelen, doordat er niet meer aan hoeft te worden voldaan.

   1. Tabula rasa. Alle schulden weg. Alle banken weg. Alle verzekeraars weg. Alle pensioenfondsen weg. Er zijn inderdaad mensen die dit hopen, maar ik vermoed dat ze niet in de meerderheid zijn.

 71. BC bijna 20% gedaald in 3 dagen en het einde is nog niet in zicht Ja dat wisten de meesten mensen wel. goud 2,5 % gedaald dit heet winst nemen.
  Bitcion vandaag 9% in de min goud en zilver vandaag op het moment van schrijven beide in de plus.
  Ja, Mensen gaan onzin schrijven als ze alleen maar op zoek gaan naar het geen wat hun mening bevestigt en niet opzoek gaan naar de waarheid.

 72. Niet helemaal toevallig is de herfst de maand van de grote beurscrashes. Als beleggers wat depri worden doordat de dagen korter en donkerder worden. Nu volgt de optelsom van deprimerende gebeurtenissen. Een nog niet bedwongen pandemie, ongekende anarchie in een verdeelde VS, nerveuze beleggers die wanhopig uitkijken naar de volgende stap van de FED en de ECB, wanhopige burgers die nerveus uitkijken naar geld van de overheid, wanhopige bankiers die nerveus worden van de economische neergang van de massa, enzovoort, enzovoort. Kortom, de wanhoop is nabij. Maar niet bij iedereen.

  Kijk om je heen en zie hoe het openbare leven doorgaat, zoals elke dag. Mijn advies: doe mee met de massa, met de waan van de dag. Blijf dromen en fantaseren. Koop een kaartje voor de Efteling, houd anderhalve meter afstand en kus de kabouters. Heerlijk toch, al die ruimte om ons heen. Eindelijk verlost van opgepropte mensenmassa’s. Altijd wel een terrastafel beschikbaar. Wel 80 procent korting bij de kledingwinkels en zo zijn er tal van voordelen. Ook die moeten we koesteren. Kortom, bekijk het van twee kanten. Achter de wolken schijnt de zon. Collega Joost ziet de grootste depressie over ons heen komen. Zo wil ik niet het weekend in. Ik kijk een paar wolkjes verder. Na regen volgt zonneschijn. Een prettig weekend toegewenst!

   1. De BIS schept geld en beschikt over reserves, die waarschijnlijk dat wat op de balans staat ver ter boven gaan. De 14% private aandeelhouders beschikken over fabelachtige vermogens. Als het huidige financiële stelsel zijn laatste adem heeft uitgeblazen, dan heeft de BIS de macht en de steun van 60 centrale banken om een nieuw financieel stelsel te implementeren in de wereld. Onlangs eiste China in duidelijke bewoording de vervanging van de dollar als wereldreservemunt door een nieuwe wereldreservemunt. Dit ligt geheel in de lijn van de verwachting dat de BIS Bank deze nieuwe munt gaat uitgeven. De positie van de BIS als de nieuwe wereld centrale bank zal ongetwijfeld gepaard gaan met een wereldwijde hervorming van het financiële stelsel. Hierin kunnen zelfs elementen zitten die de critici van het huidige systeem als muziek in de oren zullen klinken. Zoals het verbod op speculatieve financiële praktijken.

 73. De Verenigde Staten hebben ook één munt terwijl iedere staat toch een tamelijke autonomie heeft. Met wat meer flexibiliteit en mobiliteit is die ene munt geen probleem. Professor Tobin (jawel) zei hierover in 1978: “But first let us pay our respects to the “one world” ideal. Within the United States, of course, capital is extremely mobile between regions, and has been for a long time. Its mobility has served, continues to serve, important economic functions: mobilizing funds from high-saving areas to finance investments that develop areas with high marginal productivities of capital; financing trade deficits which arise from regional shifts in population and comparative advantage or from transient economic or natural shocks. With nationwide product and labor markets, goods and labor also flow readily to areas of high demand, and this mobility is the essential solution to the problems of regional depression and obsolescence that inevitably occur. There is neither need for, nor possibility of, regional macroeconomic policies. It would not be possible to improve employment in West Virginia or reduce inflation in California. even temporarily, by changing the parity of a local dollar with dollars of other Federal Reserve Districts. With a common currency, national financial and capital markets, and a single national monetary policy, movements of funds to exploit interest arbitrage or to speculate on exchange rate fluctuations cannot be sources of disturbances and painful interregional adjustments”

 74. Geen kwestie van ‘willen’, maar van realiteit. Verdere integratie is al lang een feit en onomkeerbaar. ‘Willen we hypotheekrenteaftrek inleveren’? ‘Willen we onze riante pensioenregelingen afstaan’?
  Onzin. Dat is al jaren geleden in gang gezet. Evenals de ’transferunie’, in de vorm van steunpakketten, Target2, de riskante inmenging inzake manipulatie van rente en staatsschulden door de ECB, de opbouw van een gezamenlijk europensioenfonds en -last but not least- de basis die door het coronanoodfonds gelegd is voor Brusselse schulden voor gezamenlijke rekening (eurobonds).
  Ook politiek zijn we het in Europa roerend met elkaar eens. Als Dr. Merkel het sein geeft, zoals in Oekraïne, Wit-Rusland, of bij een recente ‘vergiftigingsaanslag’, gillen we in koor, zelfs zonder een enkel bewijs: “Ja, Poetin heeft het gedaan!”
  Intussen zijn de nationale filiaalhouders zeer bedreven in het leggen van publieke rookgordijnen, want de nationale grondwet en de verkiezingsshow moeten natuurlijk wel zo geloofwaardig mogelijk in stand gehouden worden.
  Sorry, heer Welbergen, wat ‘zeurt’ u eigenlijk?

  1. Ik ben het hier helemaal mee eens Stijn, behalve je laatste zin, iedereen heeft recht op z’n eigen mening (is mijn mening ha, ha).

   Ik zie het meer vanuit de energiewereld. Wereldwijd produceren we al jaren tegen het plafond. Als je dan andere forse landen wilt laten groeien zoals China en India, zul je het ergens vandaan moeten halen. In dit geval Europa. Ooit is dat startsein hiervoor gegeven ik denk zelfs dat daarvoor het hele Europroject is opgetuigd. Wat je nu ziet is een stelselmatige “ondergang” van Europa. We worden met het jaar naar onderen gedrukt. Waar geen energie is (of surplus van), is ook geen (materialistische) welvaart. Er staat een weg voor ons van steeds een trapje naar beneden op de ladder. Wij merken er hier nog relatief weinig van omdat wij een rijk land zijn, maar ook daaraan valt niet te ontkomen, zoals jij het al schetst. Corona, zal het gaan versnellen, werkt als katalysator en verbloemen van bepaalde feiten. Steeds meer olieproducerende landen en velden zijn over hun piek heen.

    1. Dat is te hopen. Als de prijzen te laag blijven, gaan steeds meer oliebedrijven hun productie en onderzoek naar toekomstige velden afschalen. Het blijft altijd een probleem: te goedkoop voor producenten, te duur voor consumenten.

  2. “Sorry, heer Welbergen, wat ‘zeurt’ u eigenlijk?”

   Ik weet het, mijn gezeur lijkt op drammen en zaniken zoals kleine kinderen zeuren om snoep. Maar in feite worden we als kleine kinderen behandeld toch? Gelukkig krijgen we af en toe wat uit de grote snoeppot. “Subsidies voor onze provincies, voor regionale ontwikkeling bijvoorbeeld. Vele miljoenen zelfs. Echter betalen we vele miljarden.”

 75. Wereldwijd hoor je vaak zeggen dat er een reset moet komen in het systeem van valuta en dat goud gaat worden geherwaardeerd. Zelf begrijp ik niet waar die “believers” naar toe willen. Er is nu al een monetaire verruiming. En dan zou de munt nog eens feitelijk worden gedevalueerd. Alsof het allemaal nog niet volstaat. Ik denk dat het toch wel allemaal wat complexer is en eenvoudige parallellen trekken met de Gold Reserve Act https://en.wikipedia.org/wiki/Gold_Reserve_Act onterecht is. Ik wil niet zover gaan dat het om een samenzwering gaat, maar toch is het leuk om het volgende te lezen: https://www.globalcurrencyresetfacts.com/

  1. Er zijn (tegen beter weten in) ook ‘believers’ die denken dat het wel goed komt. Als we maar genoeg bitcoins en zilveren theelepeltjes sparen. Die raken dus op die manier ook overgewaardeerd, terwijl een correctie juist een noodzakelijke herwaardering beoogt door middel van een ‘reset’ naar meer verantwoorde, economische waarden.
   Het ongekeerde gebeurt: terwijl de reëel-econmische basis verder wegzakt, nemen de kunstmatige overwaarderingen juist een steeds hogere vlucht, waardoor de gevolgen van de onvermijdelijke herijking op geen enkele manier meer in te schatten zijn.

   1. Als ik verstandig was dan had ik in 2011 bitcoins gekocht voor de waarde van een huis. Dan zou ik nu bijna 34.000 huizen hebben. Dat is toch logisch en normaal zullen de fans zeggen, niet? Jammer dat ik er niets van begrijp. Ik had veel geld kunnen verdienen

 76. Kan iemand me het gedweep met crypto uitleggen? Ja tuurlijk; los van overheids of cb controle, van de mensen voor de mensen, eindige hoeveelheid.
  Maar is geld en het in beheer hebben van een valuta juist de ultimieme uitoefening van macht. Geen macht zal crypto dulden. Zonder macht, eventueel afgedwongen met geweld, geen valuta..

 77. “Dit is het soort protest dat ondergetekende nog steeds niet begrijpt. We
  deden al de oproep naar onze lezers, hier op Biflatie.nl, om het ons
  uit te leggen. En blijven nog altijd vragende partij!”

  Beste Joost, je hebt vele malen antwoord ontvangen van veel reageerders… maar zolang jij alleen naar staatspropaganda wil kijken en luisteren, kom je geen steek verder.

   1. Het is allemaal ontzettend moeilijk. Fundamentele vragen blijven richting de burger onbeantwoord, ondanks miljardenbudgetten bij NOS en CNN.
    1. Bestaan er meerdere varianten van het Corona-virus? Indien er meerdere varianten bestaan, zal het vaccin dan 100% zeker effectief zijn?
    2. Een vraag die nauwelijks te beantwoorden is voor een virus dat sinds pakweg februari wereldwijd bekend is… Hoe snel muteert dit virus?, waardoor een vaccin telkens hernieuwd zal moeten worden zoals bij de griepprik
    3. Zal het vaccin pas toegediend worden na uitvoerige testen of zullen we het toegediend krijgen met een mogelijk risico op ernstige complicaties zoals die wetenschappelijk aangetoond optreden bij een klein percentage van gevaccineerden.
    4. Hoe wordt Corona nu eigenlijk overgedragen? Wat is de besmettelijkheid ervan? Dat zou ook wetenschappelijk de zin / onzin van de 1,5 meter maatregelen, mondkapjes, desinfecterende handgel, etc.. verklaren…
    5. Hoe groot is de sterftekans aan Corona voor een volwassene van middelbare leeftijd met geen andere noemenswaardige medische aandoeningen?

    Dit soort vragen wil de weldenkende burger beantwoord horen, voordat er besloten wordt tot het compleet uitschakelen van zijn of haar economische mogelijkheden tot het verdienen van de dagelijkse boterham en dan praat ik over gewone mensen als de camping-eigenaar, de stewardess, de hoteleigenaar, de eigenaar van het cafe of nachtclub, de schoonmaakster… zij worden allemaal economisch fors getroffen…

    Prima als de overheid de antwoorden op bovenstaande vragen ook niet weet en de maatregelen genomen heeft om het zekere voor het onzekere te nemen, maar er zijn diverse mensen die heel lelijk door deze maatregelen getroffen zijn / worden. NL-se export in 2e kwartaal 20% gekrompen… Hoeveel banen zijn dat???

 78. “Verschillende hedendaagse ontwikkelingen zijn nog slechts met religieuze overwegingen te verklaren”.
  Quizvraag: wie zei dat?
  Tip: niet de Paus, de dorpspredikant of een lid van de Eucharistische Kruistocht, maar een puissant rijke belegger, die daarvoor nooit kon worden betrapt op Bijbelse uitspraken.

  1. Oplossing (bedankt voor de overweldigende deelname!): de betreffende uitspraak is -vér vóór het begin van d coronacrisis- gedaan door Marc Faber, ook gekend als Dr. Doom, vanwege zijn vaak pessimistische kijk op de beurzen.

 79. round and round she goes….

  10 promote digital currency
  20 feed corona fear
  30 bash trump/usa
  40 goto 10

  tis een komplot! 🙂

 80. Dat het fnuikend gebrek aan democratie zich ooit zou wreken was voorspelbaar.
  ‘Populistische’ partijen en ‘bewegingen’ groeiden internationaal als kool, maar zijn gevangen onder de stolp van het kartel, bestaand uit een coalitie van reguliere volkspartijen, die de gevestigde orde vertegenwoordigen.
  Ongeacht het thema komt het volk nu meer en meer rechtstreeks op voor de eigen rechten en belangen. Dat is geen kwestie van ‘gek worden’, maar van (eindelijk) wakker worden.

 81. De vraag is of er wel een hedge nodig is en of we bij het goud misschien al niet het hoogtepunt hebben gehad voor jaren… Ik begrijp dat belanghebbende partijen ons graag bekogelen met hogere goudprijzen en hogere cryptomuntwaarderingen. Maar ieder mag zelf zijn oordeel hebben. Over de global currency reset https://www.globalcurrencyresetfacts.com/ liet ik mij al uit. De monetaire basis is immers al verhoogd zonder dat het goud daarvoor moest worden geherwaardeerd. https://fred.stlouisfed.org/series/BOGMBASE. Die resetverhalen verliezen zo hun relevantie. Komt er een nieuwe ronde monetaire verruiming en wat met de omloopsnelheid van het geld? We zullen het zien. Voor wie van grafiekjes houdt: https://fred.stlouisfed.org/graph/?g=4qDL. Je ziet dat het goud omstreeks 2013 al begon te dalen terwijl de monetaire verruiming nog bezig was. Het deflatiegevaar werd vanaf dan groter ingeschat dan het inflatiegevaar. Dat zou nu zo opnieuw kunnen gebeuren. En ga je dan belachelijke prijzen betalen voor goud dat voor $ 975 per ons https://www.spglobal.com/marketintelligence/en/news-insights/latest-news-headlines/majority-of-largest-gold-miners-booked-higher-all-in-sustaining-costs-in-q1-20-58888306 wordt gedolven? We zullen zien.

 82. round and round she goes….
  het jEUst programma

  10 promote digital currency
  20 feed corona fear
  30 bash trump/usa <-------- 40 goto 10

 83. Het is een rare wereld. Het is de financiële wereld op zijn kop. In 1990 was de totale waarde van alle Amerikaanse aandelen 60 % van het BBP. Nu 30 jaar later is dat 200 % !!! Hier is natuurlijk duidelijk sprake van een bubbel. Gecreëerd door de centrale banken die de rente over al die jaren systematisch tot nul procent(!) hebben verlaagd. Door die lage rente stappen veel particuliere beleggers over van hun depositorekeningen met negatieve rente naar een effectenrekening. Om die reden is er sprake van de grootste bubbel in de geschiedenis. Als de realiteitszin terugkeert bij beleggers bij het aanzien van de creperende onderliggende economie dan zal een neergaande spiraal een wereldwijde aandelencrash veroorzaken. Het wachten is op de trigger. Een tweede rondje Covid-19 misschien?

  1. Geen bubbel, maar een veranderd verdienmodel. Waardering van aandelen (en vele andere beleggingen, zoals ook onroerend goed) beweegt zich nagenoeg onafhankelijk van de reële economische ontwikkelingen, maar staat wel (als vermogen) op de (bedrijfs-)balans en maakt er als zodanig dus wel (zichtbaar) deel van uit.
   Het echte gevaar van overstimulering ligt in de onevenredige groei van de ongereguleerde paralleleconomie via schaduwbankieren, waarvoor veel te weinig aandacht bestaat.

 84. Ik vind Trump de beste president sinds tijden. Laat zich niet sturen door de status quo. Doet z’n eigen ding. Beetje gek, maar niet gek hoor. En Joost, hallo, ga eens in op waarom Trump is genomineerd. Er is niets tegenin te brengen, kijk hoe relatief rustig het is, in vergelijking met andere periodes!!

 85. Zo voorspelbaar, Joost die TWUMP basht!!
  Obama kreeg de Nobelprijs al na enkele maanden presidentschap, nee dat was terecht zekers!?!

 86. De gekte van het piramidespel zit in een stroomversnelling, die op de nadering van een superkolk of een ‘zwart gat’ wijst, waarin zelfs het licht wordt opgezogen.
  Elke leugen, manipulatie of nationalisatie is goed, maar zal niet helpen.
  Mijn God, waar is de gulle schaterlach gebleven?

 87. Dit laat duidelijk zien dat het kapitalistisch systeem failliet is!
  Alles wordt kunstmatig in leven gehouden, een zogenaamde zombie economie.

 88. Niet zo somber! De bewolking maakt weer plaats voor vliegtuigstrepen; de vervuiling is bijna weer terug op het oude niveau. De dieselmotor van Europa, de Duitse industrie draait beter dan verwacht. Volgend jaar groeit de NL-economie weer als een tierelier en neemt ons aller koopkracht toe. Tenzij…?
  Zwartkijkers, doemdenkers, azijnzeikers.
  Volgens Biflatie zijn er ‘oceanen vol hernieuwbare energie’ voor ons beschikbaar, ze hoeven alleen te worden aangeboord.
  Digitale technologieën, kunstmatige intelligentie, geprogrammeerde robotisering, virtuele handel, geldstromen en amusement. Geen arbeiders meer, maar operators.
  Alles en iedereen in dienst van een denkbeeldige overheid, rechtstreekse democratie en medezeggenschap van de burger door middel van een App. Onbegrensde mogelijkheden en horizonten, ook voor de Derde Wereld, waarin ongewenste bijkomstigheden, zoals verplichtingen, kunnen worden opgelost en nieuwe behoeften uit het niets beschikbaar zijn.
  Mens, je bent geen regenworm die er op wacht om te worden vertrapt. Gebruik je fantasie en til jezelf naar een hoger bewustzijnsniveau!

 89. De BIS schept geld en beschikt over reserves, die waarschijnlijk dat wat op de balans staat ver ter boven gaan. De 14% private aandeelhouders beschikken over fabelachtige vermogens. Als het huidige financiële stelsel zijn laatste adem heeft uitgeblazen, dan heeft de BIS de macht en de steun van 60 centrale banken om een nieuw financieel stelsel te implementeren in de wereld. Onlangs eiste China in duidelijke bewoording de vervanging van de dollar als wereldreservemunt door een nieuwe wereldreservemunt. Dit ligt geheel in de lijn van de verwachting dat de BIS Bank deze nieuwe munt gaat uitgeven. De positie van de BIS als de nieuwe wereld centrale bank zal ongetwijfeld gepaard gaan met een wereldwijde hervorming van het financiële stelsel. Hierin kunnen zelfs elementen zitten die de critici van het huidige systeem als muziek in de oren zullen klinken. Zoals het verbod op speculatieve financiële praktijken. Lees dit maar een goed door Joost want je heb er echt nog niets van begrepen dit is ook mijn laatste bericht op jou reclame site.

  1. ‘dit is ook mijn laatste bericht op jou reclame site’

   hmmm, ik vind het meer een kleuter met een knip en plak obsessie.

   🙂

 90. De lage rente heeft inderdaad gezorgd voor vermogensinflatie waarvan uiteraard de vermogende bevolking het meeste heeft geprofiteerd. Een ander effect is de kredietinflatie waarbij helaas moet worden vastgesteld dat veel kredieten her-financieringen zijn, of kredieten aan zombiebedrijven, of kredieten voor de inkoop van eigen aandelen enz… Met andere woorden kredieten die niet bijdragen tot economische groei waardoor ook de schuldgraad stijgt in verhouding tot het BBP. Uiteindelijk gaat die kredietinflatie omslaan naar schuldinflatie. https://seekingalpha.com/article/4373544-credit-inflation-and-break-money-and-inflation?utm_medium=email&utm_source=seeking_alpha&mail_subject=the-stock-market-has-not-been-this-overvalued-in-40-years&utm_campaign=nl-macro-view&utm_content=link-25. Binnen de Eu-zone was er in augustus 2020 al een lichte deflatie van 0,2% https://sdw.ecb.europa.eu/home.do?chart=t1.2. Lagarde haastte zich om te zeggen dat dit niet verontrustend is. https://www.youtube.com/watch?v=TyFdh37DpIQ Maar om terug te keren naar uw artikel. Om het x-aantal jaren krijgen krijgen bezitters van aandelen, obligaties, goud, huizen, cash enz.. gelijk. Dus wie weet heeft de gewone spaarder gelijk. Maar dat zou geen goed nieuws kunnen zijn voor onze economie.

  1. Of beleggers gelijk krijgen of spaarders, het maakt niet veel uit. Het vervelende is dat de auteur van uw aangehaald artikel: https://seekingalpha.com/ar groot gelijk heeft. Als de economie zich niet herstelt, en de inflatie niet tot stand komt waarmee de waarde van de schuld vermindert, dan zal de schuld moeten worden verminderd door afschrijvingen en wanbetaling. Een solvabiliteitscrisis is dan onvermijdelijk en zal de economie in een diepe recessie brengen. Door schuldafschrijving zal in Europa makkelijk een bankencrisis kunnen ontstaan. Het is zaak om de bankaandelen de komende tijd in de gaten te houden.

 91. Mooi stuk Gerrit, 30 Procent van de wereldbevolking mag het doen met wat overblijft. helaas heeft de slapende massa dit niet door..

 92. Docent Taal & Literatuur gaf mijn opstel terug met de gedenkwaardige woorden: “Vent, ik geef je een 2 voor de moeite. Het bespaart míj de moeite om je koeterwaals monoloog te lezen. Probeer het de volgende keer eens met kort Amerikaans!”

  1. Beste Sole, dank voor uw reactie maar helaas moet ik u antwoorden: ze slaat op niets. Uw reactie toont net aan dat u zelden of nooit een fatsoenlijk boek gelezen heeft. Dat u nul kennis van de wereldliteratuur bezit. ´t Wordt u niet kwalijk genomen hoor, u behoort tot de meerderheid in deze, maar enige bescheidenheid zou u sieren. Ik schrijf namelijk in een heel eigen stijl, en die is, toegegeven, beïnvloed door de allergrootste literaire schrijvers. Wel net ietsje over de grens hoor, dat is: uw grens dan blijkbaar. Kijk Sole, taal kent geen grenzen. Beweegt en evolueert. Constant en over alle grenzen heen. Waar u op doelt, en uw docent van toen ook al, is schools, kleinburgerlijk, beperkt, ingekneld in regeltjes. Oude regeltjes, kleinsteedse en kleinschoolse regeltjes. Als ik nu ergens niet tegen kan, is het wel kritiek op mijn schrijfstijl. Leraar Nederlands in de lagere school, ik was 12. ´Begin nooit een zin met ´en´ – niemand mag dat en kan dat, dan wel Joost uitgezonderd. Want in heel uitzonderlijke gevallen mag dat wel. En Joost weet hoe dat moet´. Om maar een voorbeeldje te geven. Die eigen schrijfstijl is beïnvloed door o.m. L.F. Céline, Hugo Claus, Gabriel Garcia Márquez en Jef Geeraerts. Denk aan het werken met ´puntjes´, zinnen beginnen met ´en´, ellenlange zinnen ook maken, eigen originele woorden creëren, woorden en uitdrukkingen uit andere talen bezigen en nog veel meer. Ik heb deze en andere wereldschrijvers nooit bewust gekopieerd, maar mijn eigen stijl is nu eenmaal zo gegroeid met de jaren. Uniek dus. U mag blij zijn mij te mogen lezen, meneer of mevrouw, op Biflatie. En dit gratis en voor niks! Eat this! Natuurlijk, als het u niet aanstaat hier reageer ik met een boektitel van de onvolprezen en helaas wijlen Gerrit Komrij: ´Daar is het gat van de deur´…

   1. De genoemde docent genas mij op slag van mijn hoogmoedswaan. De Kunst der Letteren mag dan door sommigen als een verbale zelfbevrediging worden gesbruikt. Trust me: de werkelijke (journalistieke) waarde van het schrijven is minder gelegen in het subjectieve genotsgevoel van de schrijver dan in de belangstelling van (zo veel mogelijk) lezers voor wát hij schrijft.

 93. https://www.youtube.com/watch?v=4nIOOiGDNFE Ik wil het toch graag in het algemeen hebben over negatieve reacties die er komen op bijdragen en op de auteurs ervan. Iedereen heeft het recht om zich kritisch uit te laten. Als dat gebeurt op een gefundeerde manier, met de nodige argumentatie, veronderstel ik dat de auteur er geen probleem mee heeft. Niemand is ook verplicht om die teksten te lezen. Als het je stoort sla je gewoon het artikel over. Dat de meest ongepaste reacties anoniem worden gepost hoeft niet te verbazen. Het is gemakkelijk om op afstand en anoniem iemand anders als schietschijf te gebruiken. Ook al ben ik het zelf niet altijd eens met de stukjes, toch kan ik waardering opbrengen voor de auteurs. En nogmaals. Als het je allemaal stoort draai dan de bladzijde gewoon om. En aan de auteurs: Doe gewoon verder, er zijn veel mensen die het appreciëren.

   1. Onverschilligheid is de grootste bedreiging voor de mensheid. Het is daarom niet zo erg als iemand het niet eens is en dat laat horen. Het ergste is dat je schrijft en geen enkele reactie bekomt. Als ik als hulpsheriff een centje kan bijverdienen dan wil ik dat wel doen. Maar ik denk dat de auteurs geen hulp nodig hebben. Ik ken die mensen trouwens niet persoonlijk. Maar als je veel bagger over je heen krijgt van mensen die zichzelf kastijden door columns van biflatie.nl te lezen, dan ben je al eens blij met een bloemetje denk ik dan zo.

  1. Sinds de komst van sociale media met Facebook, Twitter, Youtube enzovoort neemt de maatschappelijke discussie soms behoorlijk extreme vormen aan. Mensen kunnen online lekker anoniem te keer gaan. Ministers en andere beleidsmakers worden verrot gescholden en zwarte Piet wordt dood gewenst. Het zijn vaak kleinzielige reacties van meestal bekrompen figuren die zich zonder de sociale media niet zouden uiten in het publieke debat. Politici storen zich er aan en voelen zich aangevallen. De felle scheldkanonnades met doodsbedreigingen komen van een onderlaag uit de samenleving die met de komst van sociale media hun kans grijpen om van zich af te slaan. Het is straattaal fol met taalvouten en onbegrijpelijke zinnen. Op sommige sites en op Facebook neemt dat extreme vormen aan. Toch hoort het bij dit digitale tijdperk. Wat er vroeger in de straat werd geroepen kwam niet verder tot op de hoek. Via Facebook kan het de hele wereld rond en worden dingen opgeblazen. Worden we overspoeld met fakenieuws en met complottheorieën. Weet iemand dan nog waar we aan toe zijn? Toch is het iets waar we rekening mee moeten houden. Het is een ontevreden stem van het volk. Ook is het een vorm van normvervaging in een verhardende maatschappij.

   Hier op Biflatie vind ik de negatieve reacties best wel meevallen, of het zou al moeten zijn dat de moderator het een en ander afvangt. Een commentaar neem ik voor lief. Eens of oneens, het maakt mij niet uit. Iedereen zijn meug. De gemiddelde Biflatie-lezer is redelijk geïnteresseerd in hetgeen hier wordt verkondigd, anders zou men niet de moeite nemen om te lezen en te reageren. Ook al is de reactie anders dan de mening van de auteur. Echte scheldkanonnades kom ik hier niet tegen, laat staan idiote verwensingen. Als auteur mag je een mening hebben en die verkondigen. Een reactie daarop mag verwacht worden. Helaas leven we in een digitaal tijdperk waarin het debat stevig wordt gevoerd en past de samenleving zich daar volledig op aan.

   Ooit schreef ik zelf onder pseudoniem Piet Pineut. Ik voelde mij daarmee erg anoniem en schrijf nu al jaren onder eigen naam. Ben een persoon uit het volk met een kritische kijk op monetaire beleidsmakers en de politiek. In mijn manier van benaderen probeer ik reacties uit te lokken van meedenkers. Daaronder bevinden zich lezers met een andere kijk op de zaak en juist dat maakt de discussie interessant. Het kan helpen om het onderwerp breder te analyseren en vanuit die optiek is dat leerzaam voor mij. Om die reden mag ik graag commentaartjes lezen. En meedoen in de discussie.

   1. “U mag blij zijn mij te mogen lezen op Biflatie. En dit gratis en voor niks!” Schrijft uw collega-blogger hierboven aan het adres van een reageerder.
    Als deze narcistische arrogantie de basis moet zijn voor de ‘gewilde’ discussie op Biflatie, dan hoeft u niet ver te zoeken naar ‘fake’. U doet er zelf impliciet aan mee, onder ‘eigen naam’ nog wel. Gerrit de Pineut, dus.

 94. als je dus met het nieuwe Gates vaccin niet in de blockchain zit dan kan je een geldtransactie wel vergeten. Daar is zo’n 2000 jaar geleden al voor gewaarschuwd.

 95. Dat het kabinet nu niet gaat bezuinigen, zou het er mee te maken hebben dat het kabinet misschien anticipeert op de Great Reset waarbij het financiële systeem gereset zal worden?

 96. Mocht de revolutie uitbreken ,hopelijk staat de guillotine dan klaar voor deze familie:

  Waar veel Nederlanders somberen over de economie en hun toekomst, zit het met de koopkracht van de koning volgend jaar wel snor. In de begroting voor volgend jaar is voor hem een grondwettelijke uitkering opgenomen van 998.000 euro.

  Dat betekent een plus van 5,2 procent, duidelijk hoger dan de doorsnee koopkrachtstijging van 0,8 procent die het Centraal Planbureau heeft berekend.

  Ook Máxima erop vooruit
  Voor koningin Máxima staat een bedrag van 396.000 euro in de boeken. Dat is 5 procent meer dan in de begroting van 2019 werd opgenomen.

  Voor de gepensioneerde voorganger van de huidige koning, prinses Beatrix, trekt het kabinet volgend jaar 564.000 euro uit, ook 5 procent meer dan in 2019.

  Amalia krijgt eigen uitkering
  Bijzonder volgend jaar is dat de opvolger van de huidige koning, kroonprinses Amalia, daadwerkelijk een uitkering gaat ontvangen, omdat zij 18 jaar wordt.

  Sinds 2017 worden voor haar bedragen opgenomen in de begroting, ook al worden deze nog niet aan haar uitgekeerd. Pas als ze in december 2021 de 18-jarige leeftijd bereikt, wordt dat anders.

  Het kabinet voorziet dat de prinses dan 20.000 euro tegemoet kan zien voor het deel van 2021 dat ze 18 is. Genoeg budget dus voor het tussenjaar van de prinses.

  Als ze heel 2021 al die leeftijd zou hebben, zou ze 296.000 aan uitkering hebben gekregen.

  1. Let wel: belastingvrij, ook hun inkomsten uit vermogen.
   Maar de Familie treft geen blaam. Wat zei Majesteit zélf over zijn nogal riante traktement, toen een wat schichtige en duidelijk gesouffleerde verslaggever hem die vraag mocht (!) stellen? “Ik schik mij ten volle naar de wil van de Tweede Kamer.”
   Aha! Dat is dus wat in een conventionele monarchie wordt verstaan onder een eigentijdse democratie, of omgekeerd! 🙂

   1. Klopt bruto = netto.
    De volledige Tweede Kamer heeft in 2008, in het oog van de kredietcrisis, hun fiat gegeven over de hoogte van de salarissen van de oranjes.
    En nu spelen ze de vermoorde onschuld.
    Bah, wat een hypocriete figuren zijn het toch die aan de macht zijn en dat zal voorlopig ook niet veranderen dunkt mij.

    Als je dat allemaal weet dan kun je toch niet meer kijken naar al die trekpoppen lees politici op de tv

 97. Voor wie is dat koningshuis er eigenlijk nog? Nederland als vrij en onafhankelijk land bestaat binnen een EU (die het merendeel van de wetgeving bepaalt) al lang niet meer, de Nederlander als begrip hangt toch ook samen met het inwoner zijn van datzelfde land of daar geboren zijn? In hoeverre voel je je nog Nederlander binnen een geglobaliseerde wereld waar je alle zekerheden die je in NL hebt opgebouwd in rap tempo kwijt raakt? Menig burger voelt zich nu kosmopoliet, vandaag een contract in Amsterdam, morgen in Barcelona.. Hoe past een koningshuis daarbij?? Ik snap dan ook niet dat de koningshuizen bij de Bilderberg conferenties meestemmen met EU, VN, globalisering, massa-migratie, opheffing van soevereiniteit, etc… Het ziet er tegenstrijdig uit… Ze willen waarschijnlijk blijven bij de kleine groep adelijke families die de wereld heersen, maar denken niet echt nationalistisch…Hoe lang dienen ze dan nog de poppenkast in stand te houden?

 98. vergeet alles wat je bent geleerd.

  de messias is weder opgestaan.
  en dit keer niet in betlehem maar in belgie.

  mag ik aan u voorstellen…
  onze alwetende grootmeester , schrijvend zoals niemand anders kan.. met de ultieme kennis!

  jEUzus van Buuureeeeeen!

  (applaus)

 99. De kanonnen zijn niet weg. Het hele duivelse vernietigingsspul is er nog, wordt zelfs aangevuld en gemoderniseerd. Voor het museum? Omdat corona ervoor in de plaats is gekomen? Laat je niets wijs maken. Dit is slechts het voorspel, om het spanningsveld op te kloppen, ook met toenemend wapengekletter en het strategisch verplaatsen van poppetjes. Luxe, atoomvrije bunkers moeten de happy few en hun edelste bezittingen ‘verduurzamen’. Want er is NIETS ten goede veranderd, de afgelopen 75 jaar. Het vreetfeest zal dan ook zoals gebruikelijk worden afgesloten met vuurwerk.

 100. Het kabinet kan beter wel flink gaan bezuinigen en de lasten verhogen, want de oplopende staatsschuld en oplopende begrotingstekort baren mij wel enige zorgen. En dan liefst bezuinigingen en lastenverzwaringen zonder politiek-ideologische voorkeuren door bijv. alle overheidsuitgaven een paar % te verlagen en alle overheidsinkomsten een paar % te verhogen.

 101. Wereldeconomie, rente, QE, FED, ECB, beurzen: interessant? Jazeker. Maar belangrijk? Veel te grote broek voor Jan met de (baseball) Pet. Kan hij niks aan veranderen, al zingt-ie het liedje nog zo vaak.
  Polder, veel gekanker tussen houten schuttingen van de Gamma, schijnheilige politieke correctheid, discriminatie, zeker niet alleen van buitenlanders. Landje, waarin de omzet van cafés belangrijker schijnt te zijn dan het functioneren van de zorg in crisistijd. En een centrale overheid die nog steeds bekwaam verantwoordelijkheden afstoot. Naar lagere overheden, naar veiligheidsregio’s. Naar de zelfredzaamheid van de burger. Kijk, dat is belangrijk, want daar kunnen we met z’n allen iets tegen doen.
  Maar dan wel man en paard noemen. Rutte heeft zijn applaus gehad voor het financieel op orde maken van de staat. Voor rekening van de bevolking. Door het grootkapitaal uit de wind te houden. Mag hij niet mee weg komen. Houd hem aan zijn hoofdverantwoordelijkheid als opperste crisismanager van een land in verval, voordat hij weer breed lachend voor vier jaar bijtekent.

  1. Terecht zegt @Jan m.d.P.: laat leken zich niet ‘academisch’ en in ‘dierlijke ernst’ op allerhande wereldproblemen storten waar ze toch geen verstand van hebben. Het leidt alleen maar af van het wezenlijk belang dat (politiek) verantwoordelijken rekenschap afleggen voor hun tekortkomingen, die in crisistijd onverbiddelijk aan de oppervlakte komen.

 102. “Heb ik toch ooit op een meter afstand mogen aanschouwen en ben nog altijd onder de indruk”.

  Verhaaltje voor in de open haard.

  “O My God!” ging het fluisterend door de adellijke rijen en prinses Philomenia kreunde de majesteitelijke ongesteldheid uit: ”De in Emmen wereldberoemde columnist van Biflatie, zomaar…”
  “Pssst!” siste haar vader, de Koning, “We zijn nu bezig met Staatszaken, voor wat hoort wat.”
  “Een charmante man,” knikte Koningin Adeleidia goedkeurend, “Beetje grijs en bejaard, maar goed gesoigneerd en sportief”. De blik naar haar echtgenoot sprak boekdelen.
  “Ja, maar…”, hield de prinses vol.
  “Stilte!” beval de Koning iets te hard in de heilige holte van de kathedraal. Het geroezemoes van de Staten Generaal verstomde op slag.
  “Denk na”, mompelde het staatshoofd in zijn rafelige baard, “Ben ik nog geloofwaardig, als ik hier kom vertellen dat iedereen maar moet gaan bedelen, terwijl wij zelf toch wel bovenmodaal verdie…?”
  “Archibald!” corrigeerde de koningin haar man, “Geloofwaardig was je nog nooit en verdienen doe je het niet, we krijgen het geld ongevraagd en voor niets van het volk. Bovendien heb je het papiertje van premier Pinokkio. Op de pampa’s losten we dat anders op, maar hij weet het uit te leggen zonder op het schavot te belanden”.
  “Maar die griezel van Biflatie dan,” deed de prinses nog steeds ongerust, “Hij is veel te kritisch over de monarchie en maakt ongepaste grapjes over ons. Volgens mij is het een communist!”
  “Onzin,” wierp de koning zwakjes tegen, “Zoiets noemen ze tegenwoordig een populist. Bovendien is hij niet links, maar rechts. Geloof ik…”
  “Christiaan-Archibald!” blies Philomenia haar man terecht, “Concentreer je op je troonrede! Je zweet peentjes. Straks worden we bij de uitgang nog getest op corona. Een complete Koninklijke familie in quarantaine schaadt het aanzien van de monarchie en hebben ze hier sinds de Tweede Wereldoorlog nog niet beleefd!”

  1. Kostelijke persiflage, met een knipoog naar ‘Spitting Image’. De vrijheid van geest, die zelfspot mogelijk maakt, vindt op deze manier een oude weg naar nieuw leesplezier. Tx!

  2. Inderdaad, een schitterende persiflage. Toch even wat recht zetten.

   “Maar die griezel van Biflatie dan,” deed de prinses nog steeds ongerust, “Hij is veel te kritisch over de monarchie en maakt ongepaste grapjes over ons. Volgens mij is het een communist!”
   “Onzin,” wierp de koning zwakjes tegen, “Zoiets noemen ze tegenwoordig een populist. Bovendien is hij niet links, maar rechts. Geloof ik…”

   Ben ik een griezel? Misschien wel, kwestie van smaak. Ben ik links, rechts of communist? Nee, ik ben een columnist die èn links, èn rechts, en misschien een heel klein beetje communistisch denkt. Meedenkt. Een kritische blik richt op onze politieke en financiële beleidsmakers. Iemand die de geluiden vanuit de samenleving analyseert en constateert dat de meningen vaak ver uiteen lopen. Iemand die vaststelt dat er zich een flinke tweespalt ontwikkelt in de maatschappij. Veroorzaakt door de extreme inkomensongelijkheid. De massa keert zich tegen de elite die zich verrijkt heeft ten koste van de massa. Daarbij geholpen door elitaire politici en monetaire beleidsmakers.

   Ons koningshuis is daarbij een ideaal mikpunt. De pracht en praal die het uitstraalt speelt op het gemoed van de kansarmen. Dat maakt reacties los bij het “gepeupel.” Daarnaast zien we in NL behoorlijk wat aanhangers van ons koningshuis. Mensen die de oranjes op handen dragen en dat graag uitdragen via onze NL-staatsomroepen. Kortom, nationale verdeeldheid. Op allerlei gebied. De vrijheid van meningsuiting die we tegenwoordig volop aangrijpen via de sociale media, twitter en alternatieve websites maakt dat er flink gemopperd en ook gescholden wordt op beleidsmakers. Dat maakt dat het debat wordt gevoerd tot op het scherpst van de snede.

   Het is mooi dat we onze kritiek kunnen uiten via de online media. Sommigen zijn kort van stof en anderen kort voor de kont. Schrijvers en dichters verpakken hun commentaar in een slim geschreven persiflage of gedicht. En laten we wel wezen, het is tegenwoordig een eer dat een persoon op ironische wijze wordt beledigd en/of geëerd. Dat heet een roast. Alleen voorbehouden aan de echte woordkunstenaars.

   1. Dacht al: waar blijft-ie met z’n commentaar? Maar gelukkig kan hij tenminste tegen een stootje, gaat hij niet meteen op z’n strepen staan en wordt de grapjas niet voorzien van een ‘modje’.
    In sprookjes zijn adellijke lieden altijd een beetje onnozel en wereldvreemd, dus daar moet u de ‘griezel’ maar aan wijten. Bedenk dat de aanbeden Koningin (als pleister op de schrijnende wonde) een heel andere mening is toegedaan. Beden vooral dat het hier gaat om een: “Verhaaltje voor in de open haard.”
    Bedankt voor de mooie reacties(s)!

    1. Net terug van een korte vakantie, even helemaal los van internet, en dan gelijk voor griezel worden uitgemaakt doet mij van schrik naar het toetsenbord grijpen. Gelukkig kom ik uut Drenthe, net als Johan Derksen, die grillige man uut Grollo met z’n flauwe grapjes, en kan ik ook tegen grapjes. Begreep direct dat het verhaaltje was bedoeld voor “in” de open haard.

 103. Een kleine herhaling van wat je schrijft: “Het vertrouwen in deze en andere fiatmunten is tanend en dat lijkt onomkeerbaar. Daarom zoekt het slimme geld een uitweg, en blijft het domme geld zijn heil in aandelen zoeken.” Als aandeelhouder ben je mede-eigenaar van een bedrijf en een bedrijf heeft allerlei activa en waarde, ongeacht of je dat uitdrukt in fiatgeld, cryptomunten of goud. Dus ik begrijp het niet goed. Je hebt meer vertrouwen in cryptomunten. Die ontlenen hun waarde aan het feit dat ze schaars zijn en gewild zijn door criminelen. Schaarste op zich verantwoordt geen hogere prijzen. Er moet ook nog vraag zijn. En als er geen vraag meer is dan blijf je achter met gebakken lucht. Niet? Ook nog even waarschuwen voor enkele gevaarlijke websites : https://moneytalk.knack.be/geld-en-beurs/beleggen/financiele-waakhond-waarschuwt-voor-resem-frauduleuze-beleggingswebsites/article-news-1642717.html. Van vertrouwen gesproken. Dan blijf ik maar liever dom tot iemand erin slaagt om mij te overtuigen.

 104. Zoals Obama zegt is Trump onbekwaam. Hij wordt niet gehinderd door enige kennis en dat zorgt ervoor dat hij een ongericht projectiel is. Het eigenlijke bestuur wordt gedaan door zijn hofhouding waarvan hij geregeld mensen ontslaat wanneer iets in zijn ogen fout is gelopen. Wie onbekwaam is kan moeilijk zelf verantwoordelijk zijn. Dus ieder falen ligt aan de mensen die wel bekwaam zijn. Trump is narcistisch, liegt en vertelt onzin. Maar zijn kiezers zien hem als een rebel tegen het establishment, waartoe hij eigenlijk zelf ook behoort. Het belang van de hofhouding zag je ook bij Ronald Reagan, waar eigenlijk Donald Regan verantwoordelijk was voor de zogenaamde Reaganomics. Dat Reagan niet echt op de hoogte was van alle zaken bleek in de Iran-Contra-affaire. “In het rapport werd vastgesteld dat president Reagan niet op de hoogte was van de omvang van het programma, met name wat betreft het gebruik van fondsen voor de Contra’s, hoewel de commissie stelde dat de president betere controle had moeten uitoefenen op de staf van de Nationale Veiligheidsraad. Het rapport leverde dan ook scherpe kritiek op Reagan wegens de gebrekkige supervisie van zijn medewerkers en vanwege het feit dat hij niet op de hoogte was van hun handelingen. Een belangrijk resultaat van de Commissie-Tower was de consensus over de conclusie dat Reagan meer had moeten luisteren naar zijn nationale veiligheidsadviseurs.

  Het Congres bracht een eigen rapport uit op 18 november 1987. Dit rapport stelde dat de president had moeten weten waar zijn nationale veiligheidsadviseurs mee bezig waren. De president droeg de “uiteindelijke verantwoordelijkheid” voor de wandaden van zijn medewerkers en zijn regering gaf blijk van “geheimhouding, misleiding en minachting voor de wet”.[32] Ook concludeerde men dat de voornaamste vraag die onbeantwoord was gebleven, de kwestie was welke rol de president in de Iran-Contra-affaire had gespeeld. “Op dit punt,” constateerden de opstellers van het rapport, “blijft het verslag onvolledig door de vernietiging van documenten door Poindexter, North en anderen.”[33]” (Wikipedia). Power is like being a lady. If you have to tell people you are, you aren’t (Margaret Thatcher)

 105. Soms zit er achter een crypto coin ook een (groot) bedrijf. Een succesvol IT bedrijf, dan is het niet alleen gebakken lucht.
  We gaan het zien

 106. ik denk dat dit boekdelen schrijft 🙂

  Populaire artikelen

  Perfecte storm waarschuwing voor beleggers: Minsky-moment nadert
  1.6k weergaven | door Gerrit Welbergen
  Waarom sparen we nog? Het is interen toch?
  1.6k weergaven | door Gerrit Welbergen
  ECB bedankt! Onze woonhut heeft de prijs van een paleis
  1.5k weergaven | door Gerrit Welbergen
  Nederland: klein polderland maar groot in krediet
  1.3k weergaven | door Gerrit Welbergen
  Het nieuwe decennium van boete doen: zelfs sparen wordt bestraft
  1.3k weergaven | door Gerrit Welbergen

 107. Dus jij laat een Toyota Starlet crashen op de foto???. Man ,man, als er nu een auto is die niet kapot te krijgen is, is het die wel.

 108. Klimaat, corona, economisch verval, volksverhuizingen en toenemende, wereldwijde wanorde: het hangt zeker met elkaar samen; een onzichtbare hand lijkt bovendien essentiële stukjes van de puzzel te hebben verstopt.
  Sommigen waarschuwen voor een onverwachte reactie van de markten, zoals een downgrade in de kredietwaardigheid. Ook de NL-status van 3 x A is niet in steen gebeiteld. Den Haag zal moeten oppassen voor nog meer riskante Europese betrokkenheid onder één gezamenlijke noemer en het afbouwen van belastingfaciliteiten voor buitenlandse multinationals en oligarchen. Anders zou het wel eens snel afgelopen kunnen zijn met de financieringsparty.

  1. “Sommigen waarschuwen voor een onverwachte reactie van de markten, zoals een downgrade in de kredietwaardigheid.”

   Ik denk dat we de bankaandelen in de gaten moeten houden. Afgelopen vrijdag daalde ABN/AMRO met 4,08 procent en ING met 2,8 procent. De AEX ging vanaf eind maart weer flink omhoog terwijl de bankaandelen bleven doorkabbelen op het hetzelfde niveau van maart 2020. Het schijnt dat banken nauwelijks nog hun krediet kwijt kunnen en hun overtollige saldo moeten stallen bij de ECB waarvoor ze 0,5 procent rente betalen. Hun verdienmodel wordt dus flink aangetast. Daarnaast moeten ze extra reserveren voor te verwachten afschrijvingen op slechte leningen. Dat gaat nog een dingetje worden. De slimme beleggers doen inmiddels hun bankaandelen van de hand. Lijkt dus een voorbode voor een kredietcrisis annex bankencrisis.

   1. Eerder uitgelegd: naar schatting de helft van alle geldstromen is (al of niet bonafide) ‘verstopt’ in ‘schaduwbankieren’ (leningen). Het is één van de redenen waarom grote beursgenoteerde bedrijven (ook banken) een negatief operationeel resultaat koppelen aan groeiende buffers. De beursindex zegt dus an sich niet veel over de solvabiliteit van die bedrijven en hun (deels verborgen) verdienmodel en risico’s.

 109. Op https://www.xandernieuws.net/algemeen/precies-zoals-voorspeld-nederland-begint-vanaf-18-september-met-aanloop-naar-tweede-lockdown/ “Precies zoals voorspeld: Nederland begint vanaf 18 september met aanloop naar tweede lockdown” het volgende:

  Staatsgreep om schulden- en bankencrisis te verhullen

  Een andere voorname reden waarom hiervoor werd gekozen is het onhoudbaar worden van de schuldenlast van veel landen en bedrijven, en vooral een nieuwe, reeds uitgebroken, maar stilgehouden bankencrisis. Het corona ‘herstelfonds’ is in realiteit een bankenreddingsfonds, zoals economisch journalist Arno Wellens al diverse keren uitlegde. Opnieuw worden honderden miljarden uit de samenleving weggezogen om de echte veroorzakers van onnoemelijk veel ellende overeind te houden.

  1. “Het corona ‘herstelfonds’ is in realiteit een bankenreddingsfonds, zoals economisch journalist Arno Wellens al diverse keren uitlegde.”

   Arno Wellens is een echte spitter en heeft al vele malen via café Weltschmerz uitgelegd hoe slecht de Deutsche Bank er voor staat. Merkwaardig dat deze analist zijn verhaal niet mag doen bij onze staatsmedia. Ik snap wel waarom. Men is huiverig voor de grote meute. Als de massa zijn verhaal zou begrijpen dan behoort een bankrun tot de mogelijkheden. Maak geen slapende honden wakker.

   Let op de bankaandelen zei ik al in mijn commentaar op de reactie van “MyWay” hierboven. Gingen afgelopen vrijdag flink omlaag. Vandaag om 10:10 uur: ABN/AMRO min 4,5 en ING min 7,1 procent! DB min 5,3 procent.

 110. Er zal niet worden bezuinigd. Hoe cynisch, als miljoenen mensen in dit land wel officieel een bedrijf runnen (ZZP), of een arbeidscontract (flex) hebben, maar niet voldoende verdienen om zelfstandig de eigen broek te kunnen ophouden. Nederland zal een extra hoge prijs betalen voor Ruttes geniale ‘liberalisering van de arbeidsmarkt’.
  Te bedenken valt daarbij dat de eerste levensbehoeften voor de gemiddelde burger ca. 6% per jaar duurder worden, nog afgezien van de hogere (gemeentelijke) belastingen, ziektekosten en de verwachte doorwerking van CO2 heffingen en energietransitie. Door het uitblijven van de inflatiecorrectie doet de algemene verarming van de gepensioneerden zich al jaren voor.
  Benieuwd wat er van de werkgeversmarkt, de schatkist en de politieke ambities overblijft als de berooide consument zich noodgedwongen zal moeten beperken tot het strikt noodzakelijke.

 111. We zijn natuurlijk bezig met de opmaat naar een nieuwe goudstandaard, die voorzichtig op de achtergrond aan het doorgevoerd wordt. Alle europese centrale banken hebben nieuwe teksten op hun websites gezet, over dat goud de ultieme vorm van risicodekking is en de manier om een systeem opnieuw op te bouwen als het schulden geldsysteem kaartenhuis valt. Ook de repatrieringen in de afgelopen jaren spreken voor zich. De monetaire machthebbers weten wat komen gaat en goud gaat een hele belangrijke rol spelen. En revaluatie van goud, waar Middelkoop het ook over heeft is zeker één van de mogelijkheden. Dus zomaar van 2000 naar 5000 of 10000? Het kan allemaal in deze economische gekke tijden. Je kunt maar beter wat goud hebben.

 112. O.a. Trouw en Financieel Dagblad berichten al jaren over de kwalijke sleutelrol van ‘draaischijf’ Nederland inzake financiële malversaties, witwassen en belastingontduiking. Zo ook rond de jomgste escapades van de in Nederland bankierende Russische miljardair Abramovich:

  https://fd.nl/economie-politiek/1357177/nederland-spil-in-russische-kapitaalvlucht

  Is het chauvinisme of valse schaamte dat hier niet uit de doeken wordt gedaan wat onderzoeksjournalisten van Nederlandse kwaliteitskranten, samen met anderen, aan betrouwbare informatie boven tafel hebben gekregen?

 113. Toch bij gelegenheid Trump ff vragen hoe ze daar testen en opschalen, want daar snappen ze in het piepkleine Nederland niet veel van.

 114. Ik lees: “Met meer dan 50.000 lezers bereik ik behoorlijk wat beleggers en het aantal benadert bijvoorbeeld de oplage van De Tijd. Maar ik breng natuurlijk geen vrolijke boodschap waardoor de interesse voor mijn werk vanuit de traditionele media nagenoeg onbestaande is.” Wie toevallig de marktenchat van 16 september 2020 las op De Tijd was getuige van een uitspraak van journalist Serge Mampaey over de financiële reset waarover Willem Middelkoop en Maarten Verheyen het geregeld hebben. Hier volgt de letterlijke tekst: “Ik denk dat een compleet financiële reset tot het land der fabelen behoort. Al het geld weer door goud gedekt laten zijn, is een utopie. Goud blijft wel zijn belang houden als vorm van ‘zekerheid’ en indekking tegen een ontsporing van de inflatie. Die er momenteel totaal niet is….”. Hoe de rest van de redactie van De Tijd erover denkt weet ik niet. Maar ik ben dol op afwijkende meningen. https://nl.wikipedia.org/wiki/These-antithese-synthese

 115. ‘Korten of opschorten’ (van aanspraken) lijkt toepasselijker (en rijmt ook beter). De naoorlogse ‘booming babes’ zullen zich het laatste niet kunnen voorstellen, maar in tijden van radeloosheid is alles mogelijk.

  1. De gigantische problemen worden onderschat. Vooral door mensen die niets anders hebben gekend dan welvaartsgroei. Terwijl hun huis op instorten staat, discussiëren zij over het repareren van de lekkende keukenkraan en bellen zij de loodgieter in plaats van de sloper.
   Enfin, the show must go on, tot de allerlaatste snik.

 116. De pandemie is een valse-vlag hysterie en het virus een hoax: zoiets, in de geest van de klimaatverandering, die ons niet ‘keihard’ genoeg kon ‘afleiden’ van de systeemcrisis?
  Dat is dus ook niet minder dan een wasechte complottheorie.
  Pandemie en virus hoeven niet meer te worden bewezen, de grote druk op de zorg en de vele slachtoffers evenmin. Botweg ontkennen is idioot.
  Zweden bv. reageerde cool, alleen (overheids) bescherming van kwetsbaren, wel informatie. maar nauwelijks dwingende voorschriften en zeker geen lockdown. De bevolking moest zelf maar verantwoordelijkheid nemen. Gevolg: verhoudingsgewijs veel slachtoffers, maar in Zweden geen onvrede over maatregelen en voorlopig ook geen dreiging van een tweede golf aan besmettingen.
  De (trage en veel te gefragmenteerde) amateuristische voorbereiding en aanpak in Nederland mag een serieuze bestuurscrisis worden genoemd, die het vertrouwen van de bevolking niet verdient.

  1. Een feit is dat als je twee maanden geleden een verkoudheidje hebt gehad je nu Corona hebt met de PCR-test. 16 doden, wie, met wat en waar?

 117. Goud en zilver zijn angstbeleggingen en zullen het inderdaad goed doen in aanloop van of tijdens angst. Ik veronderstel dat een visionair gelijk Musk hier niet mee bezig is. Wat houdt hem dan wel bezig? De toekomstige rol van nikkel en de mogelijke tekorten. “Musk told an audience at Tesla’s battery day on Tuesday that he had “spoken with the CEOs of the biggest mining companies in the world, and said please make more nickel; it’s very important”.”. Een banale grondstof als nikkel zal in al de nieuw te ontwikkelen baterijen een grote rol spelen. https://nickelinstitute.org/about-nickel/nickel-in-batteries#:~:text=Two%20of%20the%20most%20commonly,batteries%20now%20rely%20on%20nickel. De prijzen van nikkel zijn nog bescheiden. https://tradingeconomics.com/commodity/nickel Daarom wil ik graag wat geld spenderen aan nikkelmijnen. Dit stukje wil ik wel eens terug lezen na 5 of 10 jaar. Maar zeker ben je nooit.

 118. Misschien voorbode van wereldwijde contractie. De grondstoffen ondersteunen de expansie niet meer?. Zitten we op de top en gaat het vanaf nu bergafwaarts?. Niet te hopen.

 119. Mensen kunnen zich nu nog niet beseffen hoe slecht het er over een paar jaar voor kan staan. Bankruns, lege supermarkten, waardeloos geld, een systeem die je altijd heb gekend, kan zo niet meer functioneren. Echt, mensen kunnen het zich niet voorstellen, maar het gaat gebeuren. Komt steeds een stukje dichterbij.

 120. Goud is gewoon hetgeen wat je waarde en bezittingen beschermd. je MOET het dus hebben als systeem stuk draait. Koop dus wat fysiek, wat gouden tientjes ofzo, krijg je geen spijt van!

 121. De toenmalige Zeeuws roerganger Jan-Peter kraaide bij het begin van de laatste recessie krijgshaftig: ‘Waar is onze VOC-mentaliteit gebleven?!”
  Gelijk had-ie, ‘Luctor et Emergo’. Zelf ging Jan-Peter kopje onder, maar de onverzettelijke piratenmentaliteit van zijn opvolger liet de equipage worstelen en desondanks weer boven komen.
  Zo ook nu. Motorvlet ‘Wopke van Oranje’, met fier wapperende driekleur onverschrokken in het kielzog van pantserkruiser ‘Angela von Bismarck’.
  Zeg nu zelf: wat kan ons nu nog gebeuren?

 122. De belangrijkste vraag is: zullen we een kloon systeem bouwen die door de Centrale Banken gecontroleerd wordt of kunnen we eindelijk een nieuw systeem onafhankelijk van het control van gelijk welke elite creëren?

 123. Mag het ook een onsje neutraler? (Geloof niet alles wat je hoort of leest).
  ‘Wie het wil opruimen maakt het moeras niet tot zijn vriend’.
  America is niet Holland. Zelfs de geestelijk afgetakelde tegenstander van Trump heet al tal van beschuldigingen van seksueel wangedrag aan zijn broek. Hormonale oude mannen problemen in de penopauze en/of boulevardniveau van de klagers? Kennedy en Clinton waren in dat opzicht echte highlights. Ze deden het verbaal alleen iets minder opzichtig.
  Overigens staat het als een paal boven water dat niemand anders dan de huichelachtige Barack Obama (‘Yes, we can!’) met stip de echte gangmaker was achter de Amerikaanse schuldenlawine.
  ‘Het verschil tussen cowboys en indianen heet Hollywood’. Er ís dus geen wezenlijk verschil als het gaat om ‘Anerica first’.
  In ieder geval hebben de Amerikanen hun ‘change’, die ze zich niet zomaar zullen laten ontnemen. Er is geen alternatief. Waarom ook? De toekomst van Amerika en de wereld ligt niet in handen van de President van de Verenigde Staten.

 124. jEUstum frustratum maximus, haha

  heb je t moeilijk ventje? kan je nie kakken?
  zit er een bitcoin dwars? of is t corona… ik lees net dat dat ouderen hun hersens nu ook aantast.

  ga toch lekker jeux de boulen man, ze komen strax met t eten, dan zit je naast joe, hihi
  en daarna :

  https://youtu.be/Cbio1wm6ars

 125. Harris is niet groot maar heeft een grote poes die ze veelvuldig heeft laten gebruiken om hogerop te komen. En dat is het dan wat betreft haar bijzondere eigenschappen.

 126. Ik vraag mij af, wanneer private ondernemingen, zilveren,gouden,platina en andere strategische metalen munten gaan slaan, voordat het globale reset uitbreekt. Mogelijk dat de politieke elite dat verbied of tegenwerkt. De irrieele uitbundigheid op de woning, edelmetaal markten, aandelen/obligatie markten, nu ook langzaam de eerste levensbehoeften, laat zien, dat de DRUG-pers strategie van de Centrale Banken, de (gevoelsmatige) inflatie verder opjaagt. Stagflatie is de opmaat voor sociale onrust en een reset!

 127. Ik weet niet of Gaius Julius Caesar effectief “Geef het volk brood en spelen” heeft gezegd maar de facto bestond de politiek van “Panem et cirsenses” onder zijn heerschappij al. Het was meer nog keizer Augustus die het als onderdeel van zijn politiek gebruikte. “Panem et circenses ‘brood en spelen’: om de steun van het plebs te verkrijgen deelden Augustus en zijn opvolgers gratis graan en geld uit, en organiseerden ze spelen in het circus en het amfitheater.” Later duikt de uitdrukking voor het eerst op bij de Romeinse dichter Juvenalis. “Iam pridem, ex quo suffragia nulli uendimus, effudit curas; nam qui dabat olim imperium, fasces, legiones, omnia, nunc se continet atque duas tantum res anxius optat, panem et circenses.” Hier krijgt de uitspraak pas gestalte. De uitdrukking werd eeuwen later, in soortgelijke termen en met dezelfde betekenis, overgenomen door de Florentijnse heerser, wijze en dichter Lorenzo de Medici (1449-1492): “pane e feste tengono il popolo quieto.”. Maar u mag me altijd verbeteren.

 128. “Ik denk dat het internet onze redding is.”
  Nou, mooie ‘redding’ dan als dat als enige communicatiemiddel overblijft, waarmee corona dus onze ultieme kwetsbaarheid bloot legt. Vervolgens nog iets of iemand die daar de stekker uittrekt (de wereld maakt juist mee hoe snel het onvoorstelbare kan toeslaan) en we zijn rijp voor een ‘reset’ in het Stenen Tijdperk (waarin misschien wel weer een meer natuurlijke communicatie van mens tot mens mogelijk zou worden).

 129. Het één (virusbestrijding) doen zonder het ander (de economie) te laten wordt in Nederland een ‘intelligente lockdown’ genoemd, waarmee ‘verantwoordelijken’, die liever geen verantwoordelijkheid dragen, zich sieren.
  De uitkomst kan niet anders dan beschamend zijn voor een ontwikkeld land: beide doelen worden grandioos gemist. Hoe ‘intelligent’ is dat?

  Bovendien begrijpt een nuchter mens niets van de aan nationale grenzen gebonden, totaal gefragmenteerde aanpak van de pandemie in Europese Unie. Alsof een virus zich laat opsplitsen en vasthouden in geografische districten en lokale bekrompenheid. Of zich iets aantrekt van een virtuele competitie, met de meeste punten voor de beste aanpak voor Denemarken en Duitsland en de poedelprijs voor Bulgarije en Nederland.

  Twee heren tegelijk en gelijkwaardig dienen is doorgaans onmogelijk. Ook hier zal expliciet een keuze moeten worden gemaakt tussen de belangen van de economie en de volksgezondheid.

  Voor degenen die beseffen dat de (wereld)economie (al ver vóór het uitbreken van de pandemie) nog slechts kan worden gered door middel van radicale afschrijvingen op bezit en vorderingen, zal de keus niet moeilijk zijn.

 130. vreemd he jEUst, bijna geen reacties meer op je eu-agenda bulk plakseltjes.

  je collega schrijft af en toe en daar zijn altijd reacties.

  ik snap het ook niet

 131. “Wat heb je te verbergen? Dat je weinig of geen belastingen hebt betaald in zoveel jaren?”

  Ach Joost, het is maar net hoe je het bekijkt. Ik heb belastingaangiften gezien van zakenlieden die jaren aaneen gesloten negatieve inkomens opgaven doordat ze elk jaar flink investeerden in hun bedrijf en/of bedrijven. De jaarlijks terugkerende afschrijvingen op hun bedrijfsmiddelen verlagen de winst. Als echte ondernemers eenmaal de smaak te pakken hebben blijven ze investeren. Hoe heerlijk is het niet om nauwelijks winstbelasting te betalen en de waarde van je imperium omhoog te zien gaan. Goed voor de ouwe dag als je de boel verkoopt. We moeten niet vergeten dat veel ondernemers goed zijn voor de werkgelegenheid. Als werkgever houdt deze op het loon van zijn werknemers loonbelasting in die hij namens het bedrijf afdraagt aan de schatkist. Daardoor dragen al die BV’s van Trump op die manier wel belasting af. Trump zal slimme accountants hebben die zorgen dat zijn persoonlijke inkomen laag is. Hij zal via zijn bedrijven genoeg aan onbelaste onkostenvergoedingen hebben ontvangen die hem in leven hielden.

  Vergeet niet, het zijn de ondernemers die bereid zijn risico te lopen door blijvend te investeren. Het imperium van Trump zal vast wel hebben bijgedragen aan de werkgelegenheid. Ik zie Trump veel meer als een keiharde zakenman, geen echte politicus. Zie z’n opstelling t.o.v. China wat betreft oneerlijke handelsbalans. Een keiharde zakenman is vaak een slecht bewindsman. Slim en sluw, maar niet heel tactvol. Overigens vind ik dat de belastingaangiften niet openbaar moeten worden gemaakt in een verkiezingsstrijd. Een laag inkomen zegt weinig over de aard van een persoon.

 132. Dat past zeker niet in je straatje Joost, als je niets te verbergen hebt dan maak je daar geen probleem van lijkt mij:

  WASHINGTON (ANP) – Presidentskandidaat Joe Biden voelt niets voor een drugstest, zoals president Donald Trump die van hem eist. Trump wil nu weten waarom Biden geen test wil laten doen. “Goh, ik vraag me af waarom”, twittert de president over de afwijzing. Hij suggereert daarmee dat zijn Democratische rivaal bij de komende verkiezingen iets te verbergen heeft.

 133. Ja Joost, Diederik Schmull roept dit al jaaaaaren; Deflatie komt eraan:

  “Is de wereld dan echt een paar duizend jaar dom geweest?
  Of worden in dit artikel verkeerde conclusies getrokken uit de strategie van Buffett en voorziet hij helemaal geen gierende inflatie?

  U voorspelt al tijden deflatie en voorlopig heeft u nog steeds gelijk.”

  Beantwoorden
  Reacties

  DIEDERIK SCHMULL28 september 2020 om 22:19
  @ANONIEM:

  BUFFETT voorspelt geen gierende inflatie. Inflatie van
  15 tot 20%, zoals in de jaren ’70, is nu onmogelijk,
  tenzij men de wet verandert en ‘echt’ geld gaat drukken.

  Buffett gokt op een hogere inflatie van 2% +, als
  Centrale Banken een manier vinden om dat voor elkaar
  te krijgen in een wereldwijde economische depressie.
  Daarom heeft Buffett $ 7 miljard gepompt in de Japanse
  markt, waar aandelen heel goedkoop zijn en waar…
  Deflatie heerst! Die deflatie komt ook naar het Westen,
  reken maar, terwijl de algemene mening daarop helemaal
  niet is voorbereid. Al die inflatieverhalen zijn HYPE.

  DS

  https://schmulladdertjeonderhetgras.blogspot.com/2020/08/de-eendagsvlieg.html

 134. Hahaha wat ben je toch een arrogante doordrammende kwal he Joost.

  De eu propaganda en de zelfverheerlijking druipen er van af, en dat zegt dan wat van Trump.

  Te triest voor woorden weer dit warrige monoloogje

 135. De lijkrede van de VS heeft al plaatsgevonden en nu wacht nog de begrafenis. Als dit het beste is dat de VS te bieden heeft, dan moeten we het ergste gaan vrezen. Hoe kunnen kleine mannen de VS groot maken? Beschamend en zielig is het.

   1. zoete lieve gerritje…

    heel je leven een belastingdienaar, en nog steeds vertrouwen in de ‘overheid’ al was t maar voor je pensioentje…..
    wie zie je ’s ochtends in de spiegel? mick jagger?

 136. De krant hebben we gisteren al gelezen. Geen enkele toegevoegde waarde hier. Alleen selectief natrappen. Helpt dat?
  Trump is Trump: grote bek, blufgozer, zeer voorspelbaar. De aanval moet van de uitdager komen, maar er was geen uitdager!
  De verkiezingen gaan dus over: Trump YES, of Trump NO. Waarbij dat laatste –door het volledig ontbreken van een alternatief- duidelijk geen optie kan zijn. Dus…?

  En dan dat gezeur, telkens weer, over het Obama ziekenfonds (naar Nederlands voorbeeld?!!)
  Amerikanen willen geen Marxistische staatsbemoeienis met hun privéleven. Zoals ze ook nooit hun wapens zullen inleveren. Iedereen heeft immers het recht en de plicht om voor zichzelf op te komen en zichzelf te verdedigen.
  Zij, die dat niet kunnen vormen de prijs van de vrijheid en zijn afhankelijk van een sociaal minimum en liefdadigheid. Wat in het verre Washington gebeurt is voor de meeste Amerikanen niet meer dan een Muppet show.

 137. Voor mij geen twijfel meer, Al sinds eind maart ben ik meer dan 100% overtuigd van echte betekenis van deze plandemie. Inmiddels blijkt ongeveer 20% van de nederlanders ‘wakker’ geworden te zijn; een percentage wat langzamerhand groeit. Er is maar een vereiste voor nodig: je moet zelf op zoek gaan en dingen onderzoeken in plaats van dat anderen voor jou te laten doen. De 80% die slaafs de Mainstream Media volgt zal nog wel wat kleiner worden, maar een groot deel van de mensen blijft te lui om zelf te kijken hoe dingen werkelijk in elkaar steken. In de media wordt een heel morbide spel gespeeld, in stand gehouden door en ondersteund door de elite Zij dienen echt alleen maar hun eigen idealen en eigen poremonnee. Iedereen die de elite doorziet, wordt gehaat in de media. Kijk maar hoe ze hen bejegenen ( Trump, Orban, Johnson etc., maar ook iemand als voormalig minister Plassterk is al voor een deel wakker geworden)

  Begin deze week kwam tot uiting dat zgn influencers dik worden betaald om het spel mee te spelen. En als er dan enkele wakker worden, worden ze op het matje geroepen: pas op je mag alleen maar politiek correct gewauwel naar buiten brengen.
  Kritische vragen stellen is voldoende om geweerd te worden uit de mainstream media.
  Je hoeft geen expert te zijn om te ontdekken dat er in Duitsland niet voor niets al 500 artsen in verweer gekomen zijn omdat zij dingen moeten doen die tegen hun eed van integriteit ingaan. Waar lees je in de krant dat inmiddels een aantal Nederlandse artsen ook hun taak hebben neergelegd? Ga op zoek en stap voor stap ontdekken het echte verhaal van leugen en bedrog en het uiteindelijke doel van dit alles:
  Als je dat eenmaal door hebt, loop je niet achter het nieuws aan, maar weet je ongeveer wat de volgende stap gaat worden in deze bizarre ontwikkelingen. Laat je niet verrassen door de volgende stappen van de elite.

  1. “Als je dat eenmaal door hebt, loop je niet achter het nieuws aan, maar weet je ongeveer wat de volgende stap gaat worden in deze bizarre ontwikkelingen.”

   De ophef en het verzet tegen de corona-noodwet is al volop onder de aandacht op de alternatieve media. Zie bijvoorbeeld deze video op café Weltschmerz: https://www.youtube.com/watch?v=eQkeFG3gHDw

   Ik denk dat we ernstig rekening moeten houden met een toenemend protest tegen de corona-maatregelen. De economisch zwaar getroffen sectoren zullen zich gaan verzetten tegen de maatregelen in de noodwet naarmate de pandemie langer duurt. Vooral de ondernemers in het MKB. We weten dat er een pandemie rondwaart maar het is de overheid die de restricties oplegt. Dus is het ook de overheid die op z’n sodemieter krijgt van de economische slachtoffers en de jongeren die beperkt worden in hun vrijheden. Ongeacht alle eerbied voor de coronaslachtoffers stijgt het onbegrip voor de opgelegde restricties. Zet deze 3 G’s: “Geld, Geluk, Gezondheid” maar eens in de juiste volgorde. Hoe moeilijk is dat niet.

   De pandemie is zo wereldvreemd voor de mensheid dat zo meteen de keiharde economische realiteit het voortschrijdend inzicht inhaalt. Daarmee bedoel ik dat er steeds meer mensen op aandringen om de opgelegde restricties af te zwakken. Heel simpel, de aantallen coronaslachtoffers zijn beduidend minder in aantallen dan de economische slachtoffers. We leven nu eenmaal in een keiharde wereld waar we geld moeten verdienen om in leven te blijven. Daarom zet ik de 3 G’s maar eerst in deze volgorde: “Geld, Geluk, Gezondheid.” Pas wanneer ik ziek wordt krijg ik daar spijt van.

   1. Dit is eigenlijk een beetje wat Kees de Kort al maandenlang zegt. Zelf was ik vrijwel meteen overtuigd van zijn visie. Gisteren zei een viroloog, had eens een keertje de MSM opstaan (ha, ha): we moeten er gewoon eerlijk over zijn: dit gaat nog minstens heel 2021 duren. Nou maak je borst maar nat. Maar dat een spuitje een einde gaat maken aan al deze ellende, dat kan inmiddels wel de kast in. Dat vermoedde ik al na interviews met immunoloog Pierre Capel gezien te hebben op de alternatieve media, die sterk twijfels heeft of er wel een antivirus komt. Ik zie wel het tij een heel stuk keren bij reacties op nu.nl. Er komen nu ook steeds meer duimpjes omhoog bij reacties die “anti- COVID” zijn, om het zo maar eens te zeggen. Daar was een poos terug nog geen sprake van.

  2. Ik zie het precies zo Johan. Democratie is inmiddels Technocratie geworden. Daarnaast schrik ik ervan hoe slaafs mensen zijn, kom weinig mensen tegen die er gewoon eens een andere visie tegenaan gooien dan wat de MSM verkondigd. Er is zoveel aan de hand in de wereld maar het gaat alleen nog maar hier over COVID, mondmaskers en ander geneuzel. Dat er landen zijn die compleet naar de klote zijn aan het gaan, waar het aantal doden zonder Corona al de spuigaten uitloopt hoor je hier niets over, Pravda. Maar dat is volgens mij nu net de opzet. Ze weten dat er dingen uit de hand zijn aan het lopen en de welvaart in een achteruitversnelling is aan het komen. Dus laat je mensen niet te veel samenkomen en drijf je ze zoveel als mogelijk uit elkaar. Laatst in België geweest. Daar moet je op het buitenterras een mondkapje op om naar je tafel te lopen en vervolgens mag je het afzetten en je helemaal klemzuipen. Hallo, wakker worden mensen, zijn we er nog?!?. Zelfs Kafka begint verbaasd te kijken bij zoveel onnozelheid.

    1. Dank je voor het onder de aandacht brengen van dit filmpje met die arts, Johan. Ik heb het al een paar keer zien passeren hier en daar maar af en toe maak ik keuzes. Na het nu dus wel gezien te hebben: de content van dit filmpje is wel heftig zeg!. Jeetje, echt een eyeopener!. Een aanrader van de bovenste plank. Nogmaals dank!.

     PS. Ik was al wakker hoor, al lang. Maar ik bekeek het vanuit een andere hoek eerst en toen wist ik al dat er dingen niet klopten.

 138. Wie veel tijd en goesting heeft kan i.v.m. het eerste Amerikaanse verkiezingsdebat aan FactChecking doen. https://www.factcheck.org/2020/09/factchecking-the-first-trump-biden-debate/ Ook dan blijft de vraag welke bronnen je mag geloven. Het verhaal over de deep state gaat al lang mee. https://en.wikipedia.org/wiki/Deep_state_in_the_United_States. Hoe geheimzinniger en hoe complexer, hoe liever. Maar het gebeurt ook soms dat de waarheid ongelofelijk banaal is. Te banaal om te geloven.

  1. Het is niet vreemd dat we in dit complexe digitale tijdperk volledig de weg kwijt raken. Naast de nieuwsvergaring via de mainstream media verschijnen er ontzettend veel fake nieuwsberichten op de alternatieve onlinemedia. Facebook en Twitter voorop. Je moet tegenwoordig over een goed analyserend denkvermogen beschikken wil je de waarheid achterhalen. Banaal, verbaal en in elke taal.

   Het wereldnieuws wordt verschillend uitgelegd door de gekleurde media. De talkshows doen daar een schepje bovenop en de online media maken het helemaal kleurrijk. We moeten terug naar de postduif en de postkoets. Gewoon af en toe een briefje. Terug naar de stadsomroeper, terug naar het lokale nieuws. Terug naar de eenvoud, weg uit het tijdperk van de grote digitale verwarring. Hoe wereldvreemd dit ook mag klinken, maar zojuist lees ik bijvoorbeeld dit bericht: https://nos.nl/artikel/2350550-opnieuw-een-wereldwijde-storing-bij-microsoft.html

   Dit betekent dat ons internet kwetsbaar is. Misschien wel steeds kwetsbaarder tegen cyberaanvallen en mysterieuze storingen. Hoe lang zal het duren voor een cyberoorlog het hele zaakje plat legt. Hoeven we geen “FactChecking” meer te doen. Sorry hoor, ben een tikkie depri, ben toe aan een pilletje.

  2. Factchecking is een zinloze bezigheid. Want wie bepaald wat een feit is?
   Is mijn 86 jarige buurvrouw met Alzheimer, longkanker en hoge bloeddruk aan het einde van haar leven overleden vanwege haar vermeende coronahoestje ( hebben ze ingevuld op de overlijdensakte om het aantal Coronadoden zo hoog mogelijk te houden) of aan de drie genoemde echte ziekten. Zeg het maar!
   Denk jij dat CNN ooit een overzicht zal geven van het aantal gestarte oorlogen door hun vriendje Obama en eerlijk zal toegeven dat Trump zich lange tijd een president is die geen oorlog is gestart?

   1. Natuurlijk weet je niet hoe twijfelgevallen worden gerapporteerd. Ik zie nu dat het CBS merkelijk meer coronadoden vermeldt dan het RIVM. https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5187374/coronadoden-ruim-10000-cbs-doodsoorzaakverklaringen Dan ga je zelf op zoek naar de getallen van oversterfte vanaf het begin van de epidemie om een beter idee te hebben. https://www.cbs.nl/nl-nl/achtergrond/2020/31/oversterfte-corona-epidemie-toepassing-van-een-dynamisch-regressiemodel Maar het is niet belangrijk dat de cijfers heel exact zijn. Vermits we het allemaal maar bij benadering kunnen weten.
    Wat Trump betreft zal u van mij nooit horen dat hij een oorlog gestart is. Enkel een handelsoorlog met China. En of die handelsoorlog een slim idee was, daarover heb je ook weer verdeelde meningen.

 139. Noemen we ons niet van huis uit ‘christenen’? De basis van alles ontbreekt: het geloof in de Almachtigheid. Dat hebben we massaal ingeruild voor de verheerlijking van heilige koe en gouden kalf. Hebben we daardoor een ‘beter wereld’ gekregen? Degenen die nog voor onze christelijke basiswaarden durven uitte komen worden aangemerkt als ‘gestoord’. De Mammon regeert.

  Maar de profetie -waarvan sommigen zich misschien vaag nog wel iets herinneren- wordt stap voor stap waar. Iedereen kan het nu makkelijk volgen. Onze superieur geachte menselijke maakbaarheid blijkt niet meer te zijn dan een kartonnen piramidespel, dat op instorten staat. Wanhoop, chaos en radeloosheid breiden zich uit. Krijsend wijst iedereen naar iedereen, wij ontkennen glashard onze eigen medeplichtigheid aan het verval en duiden symptomen valselijk aan als oorzaak. Hebben wij dan helemaal voor niets geleefd?

  1. Ik zou zeggen lees het boek van Fokke Obbema 2019 eens: De zin van het leven.

   Goed boek waarin een 30 tal mensen met een verschillende achtergrond en geloof gevraagd wordt naar de zin van het leven. Verhelderend.

   1. Dank voor de tip. Het onderwerp leek een gelegenheid om in het algemeen de mentaliteit van vooral de westerse welvaartsmens aan te stippen, die tussen afkomst en bestemming en bloc is verdwaald. Én de Apocalyps, als waardevol leerboek en wegwijzer in de moeilijke tijden die ons ongetwijfeld te wachten staan.

 140. Fake news is niet verzonnen door Trump maar door de CIA om de waarheid te kunnen verdraaien en echt nieuws als fake news te bestempelen. Joost, we zijn niet dom en niemand neemt jou serieus. Door wie Sorry Ik eigenlijk betaald? Biflatie, ik zou zo snel mogelijk afscheid nemen van deze clown voordat mensen afscheid nemen van deze site.

 141. Een digitale munt biedt ontegensprekelijk voordelen. Heel recent verscheen er een studie van de ECB over een digitale euro. De digitale euro zou geen cryptomunt zijn. Over cryptomunten schrijft de ECB het volgende: “Crypto-assets, in contrast, are not a liability of any entity,70 thus there is no reliable
  framework to sustain their value and to protect their direct holders. These assets are
  mostly unregulated, which poses high risks to the users. Their price is highly volatile
  because crypto-assets lack any intrinsic value, which means that they trade like a
  speculative commodity. These characteristics limit the use of crypto-assets to only a
  limited set of investors and make their market illiquid; this in turn implies that users
  might fail to convert their crypto-asset holdings back into the amount of euro they
  initially invested. Regardless of the technology used for a digital euro, its nature – i.e.
  the fact that it is a risk-free liability of the central bank – makes it fundamentally
  different from crypto-assets.” Zoals ik al eerder zei worden cryptomunten niet beschouwd als geld maar als een goed. Je kan natuurlijk aanvoeren dat de ECB haar eigen winkel beschermt. In wezen erkent de ECB de kwaliteiten van een digitale munt maar staat ze huiverig tegenover cryptomunten. Het volledige rapport vind je hier: https://www.ecb.europa.eu/pub/pdf/other/Report_on_a_digital_euro~4d7268b458.en.pdf#page=4

 142. Nergens wordt (werd!) zoveel geouweh..rd als in kikkerland. Werk je en wil je graag blijven werken, dan werk je! Ook hier is corona de scheids met ‘dringend geadviseerd’ thuiswerk (of werkloosheid). Gevolg: een oeverloze letterbrij op internet. Peanuts worden opgeblazen tot pompoenen. Geen hond die het nog leest, want de kletsers van vroeger zijn geen ‘beste lezers’, maar slechte schrijvers geworden.

 143. Beste Joost,

  U doet alsof Trump het slechtste is wat de de VS heeft kunnen overkomen en dat Biden daarvoor de oplossing is. Alsof alleen Trump onpresidentieel is en voor de verdeeldheid verantwoordelijk is.

  Wat betreft het onpresidentiele: wat houdt dat in en wie bepaalt wat presidentieel is? Naar mijn mening hoort de president de kiezers te vertegenwoordigen, en Trump heeft zijn manier van communiceren niet veranderd t.o.v. de tijd dat hij campagne voerde. De kiezer wist wat hij zou krijgen als hij op Trump zou stemmen, en wil blijkbaar op deze manier vertegenwoordigd worden. Dat dit niet de manier is welke CNN of de elite bevalt moge duidelijk zijn, maar blijkbaar had de kiezer behoefte iemand die met de vuist op tafel kan slaan en zegt wat de kiezer denkt. Wat is daar onpresidentieel aan? Vindt u Biden dan wel presidentieel die bijv. aan de haren van jonge meisjes ruikt, vrouwen betast, openlijk zit te schelden enz.?

  Wat betreft de verdeeldheid: Als Obama en Biden hun verzoenende werk volgens de Amerikanen zo goed hadden gedaan was Hillary nu de president geweest en niet Trump. Sterker nog, het zijn vooral de democraten welke het land verdelen door hun gedachtegoed aan anderen te willen opdringen en niet kunnen accepteren dat ze hiermee de verkiezingen verloren hebben. Een voorbeeld: Obama tekende zonder goedkeuring van het congres het parijsakkoord welke het leven van iedere Amerikaan op stelten zou zetten. Trump heeft hem dan wel opgezegd, maar laat de keuze aan de staten zelf of ze alsnog “groen”willen worden. De democraten daarentegen willen alle staten hun groene gedachtegoed opdringen, dat daarbij een hoop mensen hun baan verliezen en het landschap vernietigd wordt door windturbines in de staten die het niet willen interesseert ze niet. Hierdoor bepalen de grote progressieve staten wat de conservatieve staten moeten doen en laat nou net dat zijn wat de verdeeldheid in de VS heeft gebracht. Of vindt u het ook niet toevallig dat de massarellen alleen in de staten / steden zijn waar al decenia de democraten aan de macht zijn?

  Verder doet u net alsof Trump permanent liegt en Biden nooit. Trump heeft min of meer zijn verkiezingsprogramma proberen uit te voeren. Niet alles daarvan is gelukt maar hij probeerde het wel. Een inkijkje in de verkiezingsprogramma van Biden: 2 biljoen voor een green new deal, 3,2 biljoen voor medicare for all, gratis onderwijs voor iedereen enz. Hoe wil hij dat betalen met de record hoge werkeloosheid en een huidig tekort van 3 biljoen dollar voor de gevolgen van de coronacrisis? Dit wordt nog erger als hij zijn plan uitvoert om een landelijke lockdown + mondkapjesplicht in te voeren. Mijn lijkt dat zijn programma onuitvoerbaar zal zijn waardoor een hoop van zijn kiezers zich bedrogen zullen voelen. Dit is een stuk erger dan de onwaarheden van Trump welke vaak bijzaak zijn en geen gevolgen hebben voor de zaken die de Trump kiezer van hem verwacht.

  Tot slot de coronadoden: je moet de VS met een continent vergelijk en niet met bijv. Nederland. Italie, Frankrijk en Spanje hebben allen een strenge lockdown gekend en desondanks 100K coronadoden op 174 miljoen inwoners. Dat is vergelijkbaar met de 208K op de 330 miljoen inwoners van de VS. Het zou fijn zijn als u in het vervolg wat onpartijdiger en genuanceerder over de Amerikaanse verkiezingen zou schrijven.

  1. Mits de aangesprokene daartoe bereid zou zijn, en adequaaat zou reageren, zou hieruit eindelijk eens een zinnige discussie kunnen ontstaan. Dus? Alvast een compliment voor Boerke en zijn onderbouwde reactie.

   1. Helaes, pindakaes. Van Buuren denkt dus een discussiesite te kunnen runnen zonder zijn eigen dogma’s ter discussie te stellen.

 144. Ik snap niet waarom ik bang zou moeten zijn dat Trump oorlogen zou gaan beginnen. Hij is er tot nu toe geen begonnen en het enige dat ik zie is dat hij juist soldaten uit brandhaarden aan het terug trekken is. Volgens mij is hij juist de minst oorlogzuchtige president uit de moderne geschiedenis van de VS. Een paar voorbeelden:
  – Hij heeft het probleem met Noord Korea deescallerend opgelost.
  – Hij heeft het advies van Pompeo niet opgevolgd om Iran aan te vallen.
  – Hij heeft zijn troepen uit Syrie terug getrokken. Was dan wel een verraad t.o.v. de Koerden, maar hij is er wel weg.
  – Hij heeft Israel en meerdere golfstaten ertoe bewogen om vrede te sluiten wat hem een nominatie voor de nobelprijs van de vrede opleverde.
  – Hij probeert een akkoord te bereiken met de taliban over de terugtrekking uit Afganistan.

  Over dat hij president wil blijven tot zijn dood hoeven wij niet bang te zijn. Hij heeft meerdere malen aangegeven dat het een grap is om de democraten te jennen, wat aan artikelen zoals deze blijkbaar goed gelukt is.

  Kortom, ik maak me geen zorgen over nog 4 jaar Trump. Met de democraten aan de macht heb je een grotere kans op oorlog want die hebben vaak de neiging om hun gedachtegoed aan anderen desnoods met geweld op te dringen, zoals recent te zien is met de massarellen welke zij toejuichen in de staten / steden waar zij aan de macht zijn.

 145. Contradictory reports on Donald Trump’s health
  Just to clarify the two contradictory reports on Donald Trump’s health.

  His doctor, Sean Conley, stood outside Walter Reed hospital earlier today and said the following:

  At this time the team and I are extremely happy with the progress the president has made. Thursday, he had a mild cough and some nasal congestion and fatigue, all of which are now resolving and improving.

  A source close to the president, believed to be White House chief of staff Mark Meadows, also briefed reporters on Saturday morning and said something quite different:

  The President’s vitals over last 24 hours were very concerning and the next 48 hours will be critical in terms of his care. We are still not on a clear path to a full recovery.

  So Donald Trump may be fine or he may be very ill, depending on who you believe is correct. But what is not in doubt is that the administration of the most powerful country in the world is unable to give a clear message about the health of its president.

 146. Trump redt het wel.. hij kan nu even uitrusten en heeft een zeer bekwame vice president voor de komende week. De elite kan hem maar op een ding pakken: door te frauderen met stemmen per post. Dat gebeurd nu al volop..
  Enne… Joost kiest er voor zijn slaafse houding naar de politiek correcte meute te continueren. Zijn goed recht, maar ik zie dat er steeds minder mensen zijn stukjes lezen en reageren. Politiek correct geneuzel zie ik ook op het journaal, nu.nl etc. etc.

 147. Gerrit neuzelt ook steeds hetzelfde. Biflatie is een neuzellog geworden, vol vraagtekens en aanhalingstekens als het een beetje spannend begint te worden. Om vooral niet te kritisch te worden en over het politiekcorrecte randje te gaan.

  Pak de koe eens rectaal bij de horens. Het gaat slecht met de (wereld)economie. Toch worden de superrijken, de multimiljardairs, steeds rijker. Hoe komt dat?
  Grote bedrijven die (‘door corona’) op hun operationeel resultaat gigantisch inboeten, maar blijkbaar toch in staat zijn om hun reserves flink op te hogen. En werknemers ‘moeten’ ontslaan, terwijl ze met belastinggeld overeind ‘moeten’ worden gehouden.

  Geen theorie, maar complotpraktijk, duidelijk geëntameerd door de globale banken, voor wie – het kan niet anders – Covid-19 als een geschenk uit de hemel is komen vallen.
  Dat is andere koek dan het gezeur over Rowwen Hèze.

  1. Let wel, een columnist is de aangever voor de discussie voor het geval als die al ontstaat. De vraagtekens die rijzen in mijn columns zetten wellicht aan tot het geven van jouw reactie. Het is mijn bedoeling om reacties op te roepen door bijvoorbeeld weg te zinken in twijfel. Dat ik het ook niet meer weet is geen geneuzel maar een roep om hulp. Help mee in het zoeken van een oplossing. Ik benoem een aantal feiten, spreek mijn zorgen uit en zet mijn lezers aan het denken. Ik pas er voor om mee te denken in allerlei complottheorieën zoals veelvuldig gebeurt op diverse alternatieve “nieuws”sites.

   Overigens heb ik het feit dat het slecht gaat met de wereldeconomie, dat de superrijken steeds rijker worden, dat de scheefgroei tussen rijk en arm tot extreme spanningen leidt, dat monetaire beleidsmakers tot over de rode streep gaan, en dat corona als geroepen komt voor beleidsmakers, al vaak benoemd. Men kan zich er achter verschuilen nu de economie in neerwaartse spiraal naar de bliksem gaat. Hebben centrale bankiers het niet gedaan met hun extreem gevaarlijke beleid van kredietexpansie en diefstal door negatieve rentetarieven. Hebben regeringsleiders het niet gedaan door begrotingen uit de hand te laten lopen. Nee, het komt allemaal door corona.

   De meesten vergeten dat het financiële monetaire systeem er al zorgelijk voor stond voor de komst van de pandemie. Dat de economische groei al gehinderd werd door de enorme rente- en aflossingsverplichtingen aan de mondiale schuldenberg. In mijn columns al herhaaldelijk benoemd. Dat ons in Europa een heuse bankencrisis en eurocrisis staat te wachten door het chaotische beleid van een verdeelde EU.
   De te verwachten economische ellende verpak ik in een persoonlijk verhaal. Met een beetje zelfspot, kritische blik op beleidsmakers en wat gezellig geklets om niet te vervallen in een monotoon verhaal van doemdenken.

   De ondertoon is helaas wel om depri van te worden. Vooral door het gemis om bijvoorbeeld mijn favoriete Rowwen Hèze te mogen aanschouwen in de schouwburg. Kwestie van smaak natuurlijk. Maar ik lees ook wel het briefje van Jan: https://www.briefjevanjan.nl/aan-thierry-baudet-17/ en neem regelmatig een kijkje op café Weltschmerz. Ik weet wel wat er in de wereld om gaat. En wat betreft het overschrijden van het politiek correcte randje doe ik dat best wel regelmatig. Alleen zonder partij te kiezen en mijn politieke voorkeur aan te geven. Mijn politieke denkrichting gaat dan wel uit naar de rechterkant van het midden, maar ik wil niet afslaan naar extreem rechts.

   Als ik mij regelmatig zou uiten als een hardliner dan zou dat al makkelijk extreme tegenreacties gaan oproepen. Ik denk niet dat Biflatie daarvoor is bedoeld. Om heftige discussies te ontketenen waarin het debat snel ontaardt in scheldpartijen. Biflatie.nl is opgericht in 2009 door Koen Dil met het doel meer informatie te verschaffen over de crisis, de algemene economie en de (macro)-economische situatie in de wereld.

   Mijn collega Joost van Buuren plaatst veel interessante links naar kritische analisten die bijdragen aan het debat over de verslechterende economie. Dat is leerzaam voor de volgers op deze site. Zo ook de link die hierboven zojuist werd gedeeld door ene “Jack”. Dat is waarin Biflatie.nl zijn nut bewijst. Het delen van informatie om zelf te beoordelen hoe waardevol en leerzaam het meedoen op deze site kan zijn.

   Overigens dank voor je reactie. Heeft een flinke tegenreactie uitgelokt. Ik zou zeggen het staat 1 – 1. Voor alle duidelijkheid, het gaat mij niet om te scoren. Het gaat om het meedenken in oplossingen. Er zijn waarachtig figuren uit de politiek die wel eens een column van Biflatie op Twitter hebben geliket.

  2. Beste Alllwant, ´Gerrit neuzelt….´, ´Biflatie is een neuzellog´ zegt u. Zelf krijg ik ook vaak kritiek. Dat mag u vinden, maar waarom dan toch steeds terug naar de site komen, uw ongenoegen spuiend (geen probleem hoor). Ik bedoel: als ik me aan iets erger (véél!) dan blijf ik daar ver van. Ik lees het niet meer (online), frequenteer ze niet meer (plaatsen), blijf uit hun buurt (mensen). Dus ik vindt het vreemd dat altijd maar dezelfden (of is het er één onder diverse schuilnamen?) er hun/zijn/haar levenswerk van heeft gemaakt steeds weer Biflatie te bezoeken en in de pen te kruipen om alles als door en door slecht te benoemen. Leggen we feiten voor en nemen we geen uitgesproken positie in (Gerrit, alhoewel, wie goed leest en ook vaak tussen de lijnen door begrijpt waar mijn collega voor staat) dan wordt dit verweten. Komen we zwart op wit voor onze mening uit (ondergetekende) dan wordt ons dit ook verweten. Teveel pro-EU, teveel anti-Trump enz. Hoe zit het nu? Ik dacht nochtans dat het aan mij was om de bagger op te vangen van die ene of dat handvol ontevredenen. En dat jullie tenminste collega Gerrit (het gezond verstand en de rede zelf) met rust zouden laten? Sommigen mensen zijn nooit tevreden, dat houd ik me maar voor. De vele duizenden die Biflatie telkens weer bezoeken, en goed vinden, erop lezen veel en vaak – daar hoor je niks van. Geen nieuws is dan goed nieuws. De ontevredenen? Dágelijks. Nogmaals: als het u en anderen hier niet bevalt, blijf dan weg ja? Of hebben we met masochisten te maken? Dat zou een verklaring zijn, hm… Groetjes, J.

   1. Soms om te lachen, beste Joost. Daarom kom ik af en toe terug. Ergeren doen we ons niet meer, krijg je voortijdig rimpels van. Opvoeden trouwens ook niet. Heeft totaal geen zin.
    Voorbeeldje: terwijl Gerrit hier nog voorbeeldig de kreukvrije beginselen van Biflatie uitlegt, ontdekt lezer @daxx (zie link verderop, waarvoor dank) toevallig dat kreukvrij niet in alle gevallen ‘rimpelvrij’ betekent. De beginselen van Biflatie zijn, samen met de site, blijkbaar recent (en begrijpelijk zonder veel ruchtbaarheid) verkocht aan een marketingimperium.
    Iedereen mag daaruit zijn of haar conclusies trekken. Gerrit trouwens ook.
    Niet erg hoor. We blijven lachen.

    1. Onze beginselen zijn helemaal niet ´verkocht´ hoor Alllwant. De schrijvers zijn niet ´te koop´. Ik denk dat ik voor elk van ons spreek – Gerrit, Robert,… – als ik zeg dat wij net als tevoren werken, helemaal ons ding kunnen doen zoals voorheen. Van een ´imperium´ zou ik niet spreken hoor, dan moet je in de VS zijn, waar inderdaad een handvol megabedrijven zo´n 94 procent van het publiek bedient. Dat is niet gezond, maar wat u zegt over de paraplu waar Biflatie nu onder zit, is echt te veel eer. U blijft lachen en komt daarvoor ook telkens terug zegt u? Meer moet dat niet zijn hoor, groetjes en dank voor uw bijdrage,