Steeds meer banken hanteren negatieve rente op spaargeld

15

Deze week kwam naar buiten dat een grote spaarbank in Duitsland, de Nassauische Sparkasse, een negatieve spaarrente zal gaan invoeren op rekeningen van particuliere klanten. De Nassauische Sparkasse komt uit Wiesbaden en deze plaatst staat erom bekend dat het veel “oud geld” heeft. Gaat het ‘oude geld’ hun pecunia weer bewaren in een ouwe sok?

geld euro

-0,4% op je spaargeld

Mensen die een half miljoen euro of meer op hun rekening hebben staan, zullen vanaf 1 juli 2019 op jaarbasis 0,4% aan rente moeten betalen aan de Duitse bank. Natuurlijk zullen er niet heel veel mensen zijn met een half miljoen of meer, maar wat een vermogende gepensioneerde bij elkaar gespaard heeft, wordt op deze manier wel op rap tempo minder waard. Is het niet door de inflatie, dan wel door de negatieve rente.

Inmiddels hanteert 50% van Duitse banken negatieve rente

De Deutsche Bundesbank publiceerde enige tijd geleden een onderzoek waar uitkwam dat inmiddels zo’n 50% van de banken en spaarbanken in Duitsland nu negatieve rentetarieven hanteren. De meeste van deze banken voeren dit momenteel echter alleen door voor zakelijke klanten. In 12% van de gevallen wordt er ook negatieve rente geheven over de tegoeden van particuliere klanten, maar dan wel boven een bepaald bedrag.

Dan maar beleggen?

In het geval van de Nassauische Sparkasse zullen een paar honderd klanten door deze maatregel worden getroffen. Wie de negatieve rente wil ontlopen kan volgens de bank investeren in éen van hun beleggingsproducten die ze aanbieden. Wat de klanten ook zouden kunnen doen is hun geld van de bank halen en in een kluis leggen, dat scheelt 0,4%, maar daar zal u de banken niet over horen, want een bankrun ligt in dat geval op de loer als te veel mensen hun tegoeden gaan opnemen.

Nederland: enorm lager rente, maar ook negatieve rente

Het invoeren van negatieve spaarrente lijkt steeds normaler te worden. In Nederland hanteert de Triodos Bank al -0,6% op zakelijke spaarrekeningen voor bedragen boven de €500.000,-. Gemiddeld ligt de spaarrente bij Nederlandse grootbanken op 0,03%. De bank met de hoogste spaarrente in Nederland in momenteel bunq. Daar krijg je momenteel nog 0,27% rente op je spaargeld.

Europese banken al €21,4 miljard verloren

Sinds de introductie van het negatieve rentetarief door de ECB hebben Europese banken al €21,4 miljard verloren op hun balans. Voor de Nederlandse banken komt dat bedrag uit op €2,2 miljard sinds 2016. De deposito renten van de ECB is momenteel -0,4%, maar naar verwachting zal dit percentage dit jaar verder gaan dalen.