Steeds meer banken hanteren negatieve rente op spaargeld

Deze week kwam naar buiten dat een grote spaarbank in Duitsland, de Nassauische Sparkasse, een negatieve spaarrente zal gaan invoeren op rekeningen van particuliere klanten. De Nassauische Sparkasse komt uit Wiesbaden en deze plaatst staat erom bekend dat het veel “oud geld” heeft. Gaat het ‘oude geld’ hun pecunia weer bewaren in een ouwe sok?

geld euro

-0,4% op je spaargeld

Mensen die een half miljoen euro of meer op hun rekening hebben staan, zullen vanaf 1 juli 2019 op jaarbasis 0,4% aan rente moeten betalen aan de Duitse bank. Natuurlijk zullen er niet heel veel mensen zijn met een half miljoen of meer, maar wat een vermogende gepensioneerde bij elkaar gespaard heeft, wordt op deze manier wel op rap tempo minder waard. Is het niet door de inflatie, dan wel door de negatieve rente.

Inmiddels hanteert 50% van Duitse banken negatieve rente

De Deutsche Bundesbank publiceerde enige tijd geleden een onderzoek waar uitkwam dat inmiddels zo’n 50% van de banken en spaarbanken in Duitsland nu negatieve rentetarieven hanteren. De meeste van deze banken voeren dit momenteel echter alleen door voor zakelijke klanten. In 12% van de gevallen wordt er ook negatieve rente geheven over de tegoeden van particuliere klanten, maar dan wel boven een bepaald bedrag.

Dan maar beleggen?

In het geval van de Nassauische Sparkasse zullen een paar honderd klanten door deze maatregel worden getroffen. Wie de negatieve rente wil ontlopen kan volgens de bank investeren in éen van hun beleggingsproducten die ze aanbieden. Wat de klanten ook zouden kunnen doen is hun geld van de bank halen en in een kluis leggen, dat scheelt 0,4%, maar daar zal u de banken niet over horen, want een bankrun ligt in dat geval op de loer als te veel mensen hun tegoeden gaan opnemen.

Nederland: enorm lager rente, maar ook negatieve rente

Het invoeren van negatieve spaarrente lijkt steeds normaler te worden. In Nederland hanteert de Triodos Bank al -0,6% op zakelijke spaarrekeningen voor bedragen boven de €500.000,-. Gemiddeld ligt de spaarrente bij Nederlandse grootbanken op 0,03%. De bank met de hoogste spaarrente in Nederland in momenteel bunq. Daar krijg je momenteel nog 0,27% rente op je spaargeld.

Europese banken al €21,4 miljard verloren

Sinds de introductie van het negatieve rentetarief door de ECB hebben Europese banken al €21,4 miljard verloren op hun balans. Voor de Nederlandse banken komt dat bedrag uit op €2,2 miljard sinds 2016. De deposito renten van de ECB is momenteel -0,4%, maar naar verwachting zal dit percentage dit jaar verder gaan dalen.

15 reacties

 1. ‘The global pile of negative yielding debt has swelled above $12.5tn, breaking the record set in 2016.’

  ttps://twitter.com/Biflatie/status/1144698898587553793?s=19

 2. “We moeten een nieuwe auto kopen, of een nieuw huis” (Rutte 2013).
  Man, laat dat geld toch rollen, geniet er van zolang het kan. Maar natuurlijk pas NADAT we onze woninghypoteek, waarop voor velen nog een veel te hoge rentedruk rust, hebben afgelost of verminderd.
  Heerlijk, er schijnen ook mensen te zijn die er geen kuch voor over hebben. Armoe adelt.

 3. Negatieve rente luidt het einde in van het huidige monetaire tijdperk. De boel is uit balans. Enorme schuldenberg aan de ene kant en enorme geldberg aan de andere kant. De andere kant is de elite. Dat zijn de 10 procent superrijken die evenveel bezitten als de 90 procent onderlaag. Een totale onbalans dus wat betreft de inkomens- en vermogensongelijkheid. Om de kredietverlening in dit superkrediettijdperk nog enigszins op gang te houden is de rente verlaagd tot nul en zelfs negatief. Juist hierdoor vloeit er nog meer kapitaal naar de elite. Zo meteen wordt de meute wakker als men ontdekt dat de negatieve rentetarieven precies het kapitaaltje aanvreten van de 90 procent onderlaag. Al ons zuur verdiende geld hebben we opgepot in onze pensioenpotten en een beetje reserve staat op de bank. Door het repressieve rentebeleid van centrale banken is er nu sprake van diefstal van de reserves van het gewone volk. Onze spaartegoeden en pensioenen worden minder waard doordat de werkelijke inflatie, altijd hoger dan het officiële inflatiecijfer, het oorspronkelijk gespaarde bedrag omlaag brengt. Om onze reserves op peil te houden zouden we dus telkens meer moeten inleggen. Dat gaat ten koste van de economie doordat de massa voorzichtiger wordt met spenderen.

  Gaandeweg zal het destructieve en repressieve beleid van centrale banken onder vuur komen te liggen bij de langzaam ontwakende massa. De onvrede wordt al groter vanwege de scheve inkomens- en vermogensverdeling waarbij rijken steeds rijker worden en armen armer. Het is een optelsom van financiële narigheden die een climax gaan bereiken. Ik volg met argusogen de ontwikkelingen op de financiële markten. Door het aangekondigde verruimingsbeleid van centrale banken zouden beleggers kunnen profiteren van hogere koersen doordat grote beursgenoteerde bedrijven met goedkoop geleend geld opnieuw eigen aandelen opkopen waardoor de hoge dividend-uitkeringen naar beleggers nog eens herhaald worden. De beursbubbel wordt weer vol opgeblazen, wat uiteindelijk een catastrofale afloop kent in de vorm van een alles vernietigende beurscrash. Intussen stijgt de onvrede in een verarmde samenleving. Een prima mix voor een monetaire revolutie. We zien het toch met open ogen ontwikkelen. De opkomst van crypto, het opkopen van goud door centrale banken; en straks een bankrun wanneer de ontwakende massa hun spaartegoeden omwisselen voor contanten. Kortom, spannende tijden. We blijven het volgen.

  1. Er is bij lange na niet genoeg chartaal geld om de spaartegoeden om te zetten in contanten. Een aantal jaren terug was slechts 4% van de totale geldhoeveelheid contant geld. Dus in het geval van een algehele bankrun zullen slecht diegenen die helemaal voor in de rij staan wat contant geld kunnen opnemen. Een ineenstorting van het monetaire stelsel zal altijd een cash crunch tot gevolg hebben die de gehele samenleving zal verlammen en leiden tot arnarchie en massale plunderingen. Ook geen prettig vooruitzicht

  2. We blijven het volgen, ja, ‘spannend’. Maar we kunnen er geen snip aan veranderen. ‘Monetaire revolutie’? We zitten er middenin. Of bedoelt u ‘revolutie van de paupers’, de benadeelden? Ga je er van uit dat de huidige overspannen toestand niet toevallig is ontstaan, dan zal ook de volgende ontwikkeling zijn ingecalculeerd. In die zin dat Jan Doedel ook dán geen poot zal hebben om op te staan en –in plaats van verzet- blij zal zijn met
   een toegeworpen houtje om op de knabbelen.

  3. Wat is dat toch aldoor met die 10% superrijken of elite?! Hoezo zijn zij de schuld? Dit is m.i. een groep die juist zorgt voor werkgelegenheid, dit zijn investeerders, producenten en ondernemers. Wat is er toch verkeerd als ze daar weer geld mee verdienen? Welke natuurwet schrijft voor dat we allemaal hetzelfde moeten hebben? Dat is iets uit het (a-)socialistische handboek… De problemen ontstaan door de onze socialistische roverheid, en niet door de zgn elite. Elk volk krijgt wat het verdient;)

   1. Goed punt. Vraag en antwoord tegelijk.
    ‘De grote raddraaier is de kleine consument’.
    Individueel stelt de burger niets voor, maar gezamenlijk met alle anderen vormt hij de grootste nacht ter wereld die zich –gedreven door gedacht eigen voordeel- door overheden en markten laat misbruiken om de economie te laten groeien en de portemonnee van de ‘elite’ te vullen.
    De slachtofferrol kunnen wij ons dus niet aanmeten, het is ons niet ‘overkomen’, wij hebben het bewust zo gewild.
    Socialisme is de rechterhand van het kapitalisme. Vergeten wordt maar al te graag dat de beloofde taart eerst zal moeten worden gebakken, voordat hij kan worden opgediend.

   2. Dit is slechts ten dele waar. Het kapitaal wat door investeerders, producenten en ondernemers nuttig wordt gebruikt is smeerolie voor de economie. Deze groep actieve zakenlui behoort meestal niet tot de 10 procent. Ze zijn vaak actief in rijke familiebedrijven en durven risico te nemen. Echter is het kapitaal wat in eigendom is van de 10 procent superrijken slechts in handen van een handjevol mensen. Dat kapitaal circuleert niet. Men zit er op. Kapitale bezittingen(vastgoed), kapitaal wat is belegd en kapitaal wat rust(en inteert) op de bank. Je praat over heel veel biljoenen dollars die niet in de economie terecht komen. Als je het zou omkeren en die biljoenen in handen geeft van de 90 procent onderlaag dan zou de economie draaien als een tierelier. Geld in handen van de massa circuleert. Echter is het een fabeltje om te geloven dat zoiets denkbaar zou zijn in een economie waarin het kapitaal stroomt naar de bovenkant. De magneetwerking van het grootkapitaal. Met geld maak je geld. Het is een volkomen natuurlijk verschijnsel in onze samenleving dat het geld van de massa terecht komt in de laatjes van de kassa van de zakenlui, investeerders en beleggers. Het is een langzaam proces die telkens wordt herhaald totdat een monetair tijdperk in elkaar stort door de grote onbalans. Als de 10 procent net zoveel geld bezit als de 90 procent onderlaag dan is de boel uit evenwicht. Alle gouden eeuwen in de menselijke historie zijn geëindigd in revoluties door de grote onbalans in inkomens en bezittingen.

    Door de technologische revolutie heeft de mensheid nieuwe middelen gecreëerd om de boel wat langer draaiend te houden. De globalisering kwam nadat het internet de werelddelen aan elkaar knoopte. Fabricage verplaatste zich naar goedkope landen, handel bloeide daardoor op en grenzen vervaagden. Centrale banken die samenwerken door mondiaal de rente te laten dalen om vooral de samenleving nog enigszins in staat te stellen om krediet op te nemen. De mondiale schuldenberg steeg tot ongekende hoogten en geeft daardoor veel meer risico op afschrijvingen en verliezen. De huidige westerse verzorgingsstaat is gebouwd op krediet wat ons nu bijna gratis door ‘onze’ banken wordt verstrekt. Men zou zich kunnen afvragen waarom in een tijdlijn van 38 jaar de rente systematisch is gedaald tot nul en zelfs negatief. Ik geloof niet in luilekkerland. Ik geloof niet in een tijdperk van gratis geld. Ik denk niet dat de vermogende ‘tussenklasse” genoegen neemt met een negatieve rentestandaard die hun reserves aantast. Ik denk ook niet dat de onderklasse genoegen neemt met de in hun ogen gepleegde diefstal(negatieve rente minus inflatie) op hun kleine spaartegoeden, en ik denk niet dat wij biflaten genoegen nemen met aantasting van ons opgebouwde pensioenvermogen door een negatieve rentestandaard. Kortom, hoe lang gaat dit eindspel nog duren?

 4. Drukte om rente op je spaargeld.

  Ik heb net een docu gezien op national geographic aangaande droogte in afrika en hoe dat steeds meer opschuift richting europa en dat dat kan leiden tot 200 mln tot 1 miljard klimaatvlucchtelingen uit afrika. Edoch. Als wij in de wereld aan vermindering van co2-uitstoot gaan doen. Dan gaat t klimaat er weer op vooruit en hebben we geen tot 200 mln tot 1 miljard klimaatvluchtelingen meer.

  Ik zat naar deze national geographic-docu te kijken met het biflatie-bericht aangaande rente dat je niet meer krijgt op je spaargeld.
  En begon die rente als bijzonder relatief te zien.

  Misschien is die rente wel een gevolg van ‘verwende’ tijden waar we nu nog in onze mindset in leven.
  Ik geloof niet in klimaatverandering door co2 uitstoot maar denk wel dat t klimaat aan t veranderen is.

  Ofwel die negatieve rente kan wel eens het begin van het einde inluiden van oud-westers monetair denken. Een nieuwe monetaire realiteit staat ons te wachten.
  Dus gerrit wellbergen get used to it. En blijf niet te veel hangen in het oude. Je bent net een langspeelplaat die dezelfde hehalende boodschap…herhaalt. met alle respect overigens want ik lees je langspeelplaat verhaaltjes (nog) wel.

  1. Toch blijf ik hangen in het oude want het nieuwe is er nog niet. Wil niet te ver voor de muziek uitlopen en als tamboer maître goed contact houden met de muzikanten achter mij. Zal zeker boos achterom kijken als er vals gespeeld gaat worden. En eigenlijk is dat al het geval. Negatieve rente(en ook nihilrente minus inflatie) berooft de kleine man van zijn kapitaaltje. Pensioen en spaarrekeningetje. Het is goed dat op een platform als deze gediscussieerd wordt over de huidige monetaire malaise. Zo kunnen we elkaar bij de les houden. Als nu de massa nog eens wakker wordt zou er mogelijk sneller overgeschakeld kunnen worden. Alleen, naar wat? Is de massa al klaar voor de crypto waar, net als het huidige fiatgeldstelsel, totaal geen dekking voor bestaat en een cyberaanval de hele handel plat kan leggen? Zijn centrale banken al klaar met de ontwikkeling van een nieuw monetair systeem? Al of niet gebaseerd op de blockchain technologie? Het is zaak om al dit soort ontwikkelingen in de gaten houden. Maar ook moeten we goed opletten hoe de samenleving zich beweegt onder de repressieve maatregelen van centrale banken. Als de massa boos wordt zijn de gevolgen onvoorspelbaar. Enzovoorts, enzovoorts. We moeten elkaar hier wakker houden. Geen paniek zaaien maar alle ontwikkelingen nuchter bekritiseren.

   En o ja, het klimaat met alle aangekondigde maatregelen daar omheen zal zeker een rol spelen aangaande onze monetaire toekomst. Het vele geld wat nodig is voor vermindering van CO2 is er niet. Daarvoor moet gecollecteerd worden en geschoven worden tussen de verschillende begrotingsposten. Meestal ten koste van de armlastige belastingbetaler die zich al berooid voelt. De klimaatrekening zal met omwegen uiteindelijk altijd bij de consument, de belastingbetaler dus, terecht komen. De mooie woorden van Rutte en Wiebes ten spijt dat het bedrijfsleven een grotere bijdrage moeten leveren dan de particulier. Hogere heffingen en kosten worden doorberekend naar de klant, de consument, de belastingbetaler dus. Een onderneming kan kiezen om de lasten niet door te berekenen. Dat gaat ten laste van de winst waardoor een lagere belastingafdracht plaatsvindt. Gaat ook weer ten koste van de particuliere belastingbetaler. Lagere belastingopbrengsten uit bedrijfsleven moeten ergens gecompenseerd worden. Hoe dan ook, de “verwende’ tijden waar we nu nog in onze mindset in leven,” gaan veranderen in andere tijden.

   1. Misschien moet je een paar jaartjes ouder zijn om te kunnen
    inzoomen op de werkelijkheid en de overeenkomsten met de jongste geschiedenis te kunnen zien.
    Dezelfde negatieve dynamiek, als een neerwaartse spiraal, die met de dag dreigender wordt en uiteindelijk juist daar eindigt waar niemand haar zegt te willen hebben.’
    De ‘oplossing’ heet dus oorlog. De mens kent nu eenmaal geen alternatief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: