Tip voor Nederlandse pensioenfondsen: haal eens een bitcoin in huis

In een periode waarin opnieuw pensioenkortingen dreigen, zou het geen kwaad kunnen de beleggingshorizon te verbreden. In de States zijn al verschillende pensioenfondsen in crypto en blockchain gestapt. Het heeft hun ook geen windeieren gelegd. De Amerikaanse ondernemer, investeerder, stichter en partner van Morgan Creek Digital Assets Anthony Pompliano (‘Pomp’) drong er reeds in december 2018 op aan. En laat dat nu net het dieptepunt van de koersen zijn gebleken ook nog, achteraf bekeken… 

‘Every pension fund should buy Bitcoin’

Medium.com

Gouden raad

Pomps goede (gouden!) raad schreef hij neer in Off The Chain, de dagelijkse marktanalyse voor institutionele investeerders. ‘The retirement of hundreds of millions of corporate and government employees around the world depends on these pension funds’ ability to pay the individual a set amount of money post-retirement. Unfortunately, many pension funds are facing a significant crisis — it does not look like they will be able to pay their future obligations.’ Ja, dat kunnen we ook in Nederland weer vaststellen.

Problemen

Pompliano wijt het fenomeen aan lagere geboortecijfers en de steeds langere levensverwachting. De ‘decreasing worker to retiree ratio.’ Natuurlijk komt daar bij dat de rentevoeten zo laag zijn, en steeds vaker zelfs negatief. Hogere bijdragen vragen van de werkende bevolking is niet echt populair of aangewezen. Maar iéts moeten pensioenfondsen over heel de wereld wel doen. De ‘modern portfolio theory’ kan dan een oplossing bieden. 

Here’s Bitcoin!

Bitcoin is niet of zo goed als niet gecorreleerd met alle traditionele investeringen. De return is ook asymmetrisch. Het neerwaartse risico is beperkt tot het verlies van het geïnvesteerde kapitaal. Maar daar staat tegenover dat het opwaarts potentieel onbeperkt is. ‘Investing in non-correlated assets should reduce the risk and increase the returns of a portfolio according to modern portfolio theory.’ Dat is de theorie, en hoe staat het met de praktijk?

Beste presteerder op tien jaar

BTC steeg in koers van 0,003 dollar tegenwaarde tot 4000 dollar. (Ten tijde van december 2018; in juli 2019 is dat reeds meer dan 10.000 geworden.) De fondsbeheerder geeft het volgende praktische voorbeeld. Hij raadt niet aan meteen hoge percentages in bitcoin te beleggen. Maar 1 procent slechts kan een pensioenportfolio reeds opkrikken met 25 procent. Dit in zijn veronderstelling en verwachting dat BTC naar $100.000 stijgt, over een langere periode. En dit is dus tegelijk onze persoonlijke tip voor de pensioenfondsen van Nederland. Volg het voorbeeld van genoemde Amerikaanse tegenhangers. Die het wel aandurfden alvast een teen in het water te steken. Het zal vast niet zo koud blijken als jullie vandaag misschien wel denken…

disclaimer

(uiteraard is dit géén investeringsadvies; ieder is verantwoordelijk voor zijn eigen beleggingsbeslissingen. Noch Biflatie.nl, noch haar medewerkers, kunnen ooit verantwoordelijk gesteld worden voor eventuele verliezen. Beleggen in cryptomunten is zeer risicovol.)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.