Het ontstaan van Ripple Labs Inc. in 2012 heeft inderdaad ‘rimpelingen’ veroorzaakt in de cryptowereld. De naam slaat zowel op het bedrijf als op de munt (XRP). Het is in zo korte tijd de tweede belangrijkste coin geworden na bitcoin. Dit naar marktkapitalisatie toch al zeker. Haar systeem voor grensoverschrijdende financiële transacties is erg populair want supersnel en heel goedkoop. Wat zal het pas aangevatte jaar 2019 brengen voor Ripple?

Moeiteloos wereldwijd betalen en ontvangen

Het bedrijf omschrijft zelf haar RippleNet als ‘One frictionless experience to send money globally’. Haar kritiek op het bestaande betalingsverkeer is groot. Dit dateert immers nog van voor het internet, met weinig updates sindsdien, aldus Ripple. Slow: een internationale overschrijving duurt 3 tot 5 dagen om verwerkt te worden. Expensive: $1,6 trillion aan kosten jaarlijks. Unreliable: een hoge foutenmarge en dus onbetrouwbaar. Unacceptable: mensen eisen een naadloos en elegant verloop van transacties. In se is RippleNet bedoeld voor grote partijen zoals banken, betaalproviders, bedrijven die internationaal werken en digitale beurzen. Het bedrijf heeft in januari 2019 reeds meer dan 200 van dergelijke klanten. Ripple vestigingen zijn er in San Francisco, New York, London, Sydney, India, Singapore en Luxemburg. Tegenwoordig is het ook al mogelijk om ripple als crypto te staken of in te zetten op futures van Ripple

De ripple altcoin

Klanten hebben de optie om nog sneller en goedkoper te werken zelfs. In plaats van hun eigen landelijke munt of bijvoorbeeld euro’s of dollars te verzenden, kunnen ze ook de ripple munt gebruiken. XRP zag het licht in april 2017 aan $0,1533 . In januari 2019 is dat $0,3236. De hoogste koers sinds ontstaan bedroeg wel $1,99 tijdens de cryptohype in december 2017. Of dit hoogtepunt ooit weer zal gehaald worden en wanneer is natuurlijk moeilijk voorspelbaar. Dat hangt van meer factoren af buiten zelf verder succesvol groeien. Zoals het marktsentiment, wat de toekomst brengt voor cryptomunten zoals de acceptatiegraad. En welke rol ripple daarin eventueel zal spelen. Maar voor wie het immense geldverkeer van de wereld goedkoper, sneller en efficiënter maakt, is altijd een mooie toekomst weggelegd.

Enige minpunt…

…is het feit dat Ripple Labs Inc. de voorraad XRP beheerst. Dat betekent dus naargelang het belang van deze munt groeit, de macht van het bedrijf ook toeneemt. Véél macht dan in de handen van één bedrijf. Tevéél macht, teveel centralisatie ook?

Eerste bank gaat xRapid gebruiken

Het xRapid netwerk gebruiken betekent ook XRP, de ripple munt gebruiken. Op 12 januari 2019 kondigt de Britse Euro Exim Bank aan de eerste klant hiervoor te worden en zo toegang te krijgen tot 80 landen. Wat zou haar competitie nu denken en doen, zoals andere banken en geldtranferbedrijf als Western Union? Dit cryptokanaal zou wel een vlieg aan de wand willen zijn in al die directiekamers! Indien deze eerste klant bewijst succesvol te kunnen werken, zal dit een revolutie betekenen, een nieuwe mijlpaal voor crypto/blockchain technologie toepassing…

“Bitcoin maar dan beter”

We laten de CEO van Ripple zelf eens aan het woord. “The technology of XRP, it’s like Bitcoin 2.0. It’s Bitcoin, but it’s faster. It’s Bitcoin, but it doesn’t use tons of power. It’s Bitcoin, but it’s not controlled by Chinese miners. But fundamentally, it is a blockchain digital asset that is used principally for the movement of value.”

Wat brengt 2019 nog meer?

Nog in het eerste kwartaal van het jaar start een tweede klant met xRapid. Het betreft SendFriend, een financiële dienstverlener specifiek gericht op Filipijners die buiten hun grenzen arbeid verrichten. ‘(…) the firm believes overseas Filipino workers overpays for money transfer which is also risky and inefficient. Henceforth, he (de stichter van SendFriend) said that “payment service on blockchain” can be real-time, quick and settles within six seconds.’ Meestal betreft het Filipijnse meisjes en vrouwen die in Arabische landen tewerk gesteld worden als dienstmeisje, huishoudster of kinderoppas. Ze zenden dan geld naar het thuisfront om hun gezin of familie te steunen. Hoe meer succes xRapid en de ripple munt heeft, des te meer zal het bedrijf Ripple groeien. Het zou wel eens kunnen dat er uiteindelijk wachtlijsten komen met kandidaten om klant te worden! Ripple bekleedt een welverdiende toppositie als een van de belangrijkste cryptomunten en cryptobedrijven voor 2019.

Investeer jij je geld toch liever in edelmetalen?

Bekijk dan ook eens volgende artikelen:

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: