Warren Buffett dan toch mee in de blockchain?!

0

Berkshire Hathaway, het multi-holding conglomeraat van ’s wereld rijkste belegger, heeft $600 miljoen in twee fintech bedrijven gestopt. Het is een ongehoorde en compleet onverwachte zet vanwege hoofdaandeelhouder Warren Buffett. Die toont zich immers publiek een uitgesproken tegenstander van blockchain en cryptomunten. Hij waarschuwde beleggers vooral nooit in dergelijke ‘nieuwigheden’ te stappen. Bitcoin bijvoorbeeld vergelijkt hij met niets minder dan rattengif. Hoe rijm je dit alles?

Een keerpunt in het beleid?

Beide investeringen betreffen aandelen in StoneCo en Paytm. Het zijn respectievelijk de vierde grootste betaalverwerker van Brazilië. En de grootste van India specifiek voor mobiele betalingen. Om precies te zijn: het was niet Buffett zelf die de beleggingen deed. Noch zijn rechterhand die eveneens een groot tegenstander is van blockchain/crypto. Wel door Todd Combs, een van twee portfolio managers van Berkshire Hathaway. Het beursgenoteerde conglomeraat heeft investeringen onder beheer ter waarde van een slordige 700 miljard dollar. Zo gezien zijn twee beleggingen in fintech voor 600 miljoen nog een peuleschil. Toch beschouwt de internationale media de zet als mogelijk een keerpunt in het beleid. Maar gezien vanuit een ander standpunt dan toch in feite passend.

Want droom even mee?

Niets minder dan 250.000 dollar, dat is wat Tim Draper als waarde voorspelt voor één bitcoin! Dat zal het geval zijn in 2022 namelijk, aldus de invloedrijke investeerder. Draper is geen lulletje rozenwater maar een tech investor van het eerste uur. Hij toont zich op dit vlak een slim en vooruitziend man en dit sinds decennia. We mogen dus aannemen dat deze voorspelling geen natte-vinger-werk is.

“So right now, there’s $86 trillion of political currency. They call it ‘fiat’ currency, but it’s political. And I believe that that currency will slowly be eaten up by a better currency which is global, decentralized, frictionless. It’s just a better currency. Bitcoin’s a better currency. And I think Bitcoin will be one of five cryptocurrencies.” 

Wie biedt meer?

Verschillende prominenten uit en kenners van de blockchain/cryptowereld uiten soortgelijke voorspellingen of gaan nog een stap verder. Zoals Vinny Lingham, van de Bitcoin Foundation en mede oprichter van Civic. Hij ziet een bitcoin aan 1 miljoen dollar als een redelijk realistische koers, in de verre toekomst dan wel. Die toekomst is niet zo heel ver weg voor de Winklevoss broers, een tweeling en beide miljardairs. Binnen tien tot twintig jaar zul je $320.000 moeten neertellen voor zo’n digitale munt. Twee vragen voor u, beste lezer. Zullen er tegen dan nog wel bitcoins of altcoins te verkrijgen zijn? En: hééft u er zelf bitcoin of crypto?