Wat brengt 2019 voor crypto en blockchain?

0

Maar liefst dertien gebeurtenissen groot en klein zullen de wereld van cryptomunten en blockchain beïnvloeden. Heel wat dus dat staat te gebeuren. En dat allemaal in één jaar, 2019. 2018 deed de cryptokoersen smelten. Wel werden constant meer bouwstenen gelegd voor de toekomst. Een toekomst vol technologische vernieuwingen die de wereld beslist zullen veranderen. Zoals R.E.M. het formuleert in de song: ‘It’s the end of the world as we know it’…

Proof of Keys

3 Januari. Proof of Keys Event, ‘Celebration of the Genesis Block’. De jaarlijkse bijeenkomst die voor de derde maal plaatsvindt. ‘On January 3rd HODLers everywhere celebrate Bitcoin. This by withdrawing all their bitcoins to wallets they control that perform network consensus and use best practices like the Glacier Protocol.’

Ethereum host

16 Januari. De Ethereum Constantinople ‘hard fork’ houdt een host of Ethereum Improvement Proposal (EIPs). Er wordt dan een aantal voorstellen gedaan om Ethereum beter te profileren. O.m. gaat de beloning voor het mijnen omlaag.

BAKKT

‘Vroeg in het jaar 2019’ zal de BAKKT beurs openen. Eigenaar is Intercontinental Exchange (ICE), het conglomeraat boven onder veel andere beurzen de NYSE. De voorziene datum van 24 januari wordt weer niet gehaald. Dit betekent voor de tweede maal uitstel. Starbucks en Microsoft hebben een groot aandeel in BAKKT. Het is nog steeds wachten op de officiële toestemming van de Amerikaanse autoriteiten. Deze administratie werkt traag maar grondig. Het is ook potentieel een gamechanger voor de business. We schreven hier reeds uitgebreid over.

VanEck/SolidX ETF Decision 

Tegen 27 februari zal een beslissing vallen over officiële goedkeuring of afkeuring van genoemd ETF. Wanneer de Amerikaanse financiële autoriteit SEC deze indextracker het groen licht zou geven, zou dit een belangrijke doorbraak betekenen voor de sector. De verwachtingen zijn wel getemperd. Dit door de vele eerdere afkeuringen van dergelijke fondsen.

Een exchange-traded fund is een indextracker. Het is een passief beheerd beleggingsfonds dat op de beurs verhandeld wordt. Het investeringsdoel is het zo nauwkeurig mogelijk volgen van een onderliggende beursindex.

Mt.Gox Lawsuit Repayments

Rond mei/juni heeft iedereen die verlies leed bij het faillissement van Mt. Gox, recht op schadeloosstelling. In 2014 is immers de toen grootste bitcoin beurs gehackt. Gingen toen verloren: ‘approximately 166,000 BTC and 168,000 of BCH.’ Een sell off is heel goed mogelijk wanneer de eerste terugbetalingen effectief ingaan.

Litecoin Halving

Vroeg in de maand augustus zal de beloning om Litecoin te mijnen halveren. Dit gebeurt net als bij bitcoin elke vier jaar. De Blok beloning zal van 25 naar 12,5 dalen.

Lightning Network Growth

Elke dag, week en maand van het jaar zal het Lightning Network blijven doorgroeien. In steeds sneller tempo zelfs naar wordt verwacht, net als de spectaculaire groei in december 2018. Dit is een tweede laag bovenop de bestaande bitcoin blockchain. Nu nog kan dit 7 verrichtingen per seconde aan. Naargelang die groei en acceptatie toenemen, wordt verwacht de capaciteit van VISA voorbij te streven. Die ligt op 50.000 verrichtingen per seconde. De website van Lightning Network spreekt van miljoenen tot miljarden transacties als toekomstige mogelijkheid!

Treasury Management Issues

Indien de huidige berenmarkt voor crypto zou doorgaan, zal een aantal harde beslissingen moeten volgen. ‘(…)  including selling current crypto holdings, cutting costs, and reducing staff, will have to be made to stay afloat.’ Zo heeft Steemit, het populaire crypto social media platform, reeds 70 procent van zijn werknemers moeten laten gaan. Ook ConsenSys, dat meewerkte aan oplossingen voor Ethereums problemen, ontslaat 60 procent van de staf.

Development in Decentralized Applications (DApps) 

De Crypto industrie snakt naar applicaties die de sector populair(der) moeten maken. Er was reeds de enorme hype rond CryptoKitties in 2017. Maar dit ten koste van technische problemen met het Ethereum netwerk. De sector heeft meer van zulks nodig in 2019. Maar dan wel gebruiksvriendelijk(er) en zonder bijkomende problemen. Een team van voormalige Activision medewerkers heeft in ieder geval reeds 16 miljoen dollar opgehaald om spelletjes te ontwikkelen.

Security Tokens

ICO’s (crypto beursgangen) zijn out, terwijl STO’s in zijn, meer en meer hun plaats innemen. STO staat voor Security Token Offering. Van deze nieuwe markt wordt enorm veel verwacht. De potentie zou in de talloze miljarden dollars lopen, naar verluidt! Security Tokens zouden meer helderheid, inzicht en eenvoud moeten bieden. Zowat alles kan in principe ‘tokenized’ worden. Van aandelen en fondsen tot vastgoed en obligaties. ‘In November 2018, OpenFinance became the first US regulated security token platform.’

Regulatory Actions and Decisions

De Amerikaanse beurs/financiële autoriteit SEC zal een aantal belangrijke beslissingen moeten nemen in 2019. Die kunnen positief uitvallen maar ook negatief. Het is een onbekende factor die nochtans hoogstwaarschijnlijk een aanzienlijke invloed zal uitoefenen op de crypto/blockchainwereld. In 2018 werden heel wat startups gedagvaard door de SEC. Die zullen zich moeten verantwoorden in 2019. Waarschijnlijk zal dit jaar ook over Ripple’s XRP security status beslist worden. Belangrijk is eveneens een beslissing over de voorgestelde  Token Taxonomy Act of 2018. Veel positiefs of veel negatiefs zal voortvloeien uit wat die SEC beslist.

Global Trends Affecting Crypto

Ook de heersende sfeer in het algemeen rond aandelenbeurzen, de wereldeconomie, een handelsoorlog en stijgende intrestvoeten kunnen de cryptowereld beïnvloeden. De CNNMoney’s Fear and Greed Index, schaal van 0 tot 100, staat op 12. Dat is in de Extreme Fear zone. Dit kan een vlucht naar cryptomunten als gevolg hebben. Maar evengoed kunnen die (blijven) lijden onder hetzelfde zeer negatieve sentiment. We zullen het in ieder geval merken naargelang 2019 vordert…

Coinbase Additions

Coinbase is een belangrijke crypto handelsbeurs. Ze is constant in ontwikkeling en beweging met vernieuwingen. Tal van coins zullen in snel tempo toegevoegd worden. Dit stimuleert naar verwachting ook de handel in dergelijke altcoins. Coinbase is een grote speler geworden in het veld. Evolueren en vernieuwen is ook noodzakelijk want de concurrentie van Binance en andere is keihard.

Heel wat movers and shakers dus die er aankomen. 2019 wordt in ieder geval een bewogen jaar voor crypto en blockchain!