Hyperbitcoinization. Toen we er voor het eerst van hoorden, dachten we aan een soort van toestand als ´bitcoin in het kwadraat´. De bitcoin koers die stijgt ´tot in de hemel´ (weinig waarschijnlijk) of een monetaire machtsovername van de positie en belangrijkheid van de Amerikaanse dollar. Blijkt dat ene Daniel Krawisz de term uitvond in 2014. We zochten het op en hij blijkt de stichter te zijn van MatterPool, Research directeur bij het Satoshi Nakamoto Institute, en Crypto ingenieur bij Stash. Krawisz schrijft in de gespecialiseerde pers over economie en de technologie achter bitcoin. 

Bitcoin is deflatoir

We zaten met de veronderstelling en het raden naar de betekenis van de term eigenlijk nog grotendeels juist, zo blijkt. Preciezer omschrijft de man met de indrukwekkende titels het verschijnsel als volgt: ´Hyperbitcoinization is a voluntary transition from an inferior currency to a superior one, and its adoption is a series of individual acts of entrepreneurship rather than a single monopolist that games the system´. Zo gezien is bitcoin superieur aan alle fiatgeld, en dat klopt theoretisch en technisch ook wel. Want bitcoin is een deflatoire munt, want eindig. Niet alleen zullen alle BTC in de markt staan, gecreëerd of gemijnd zijn in het jaar 2140. Met anno 2020 reeds 18,5 miljoen van alle 21 miljoen bitcoin reeds onder het publiek. Maar de aanvoer gebeurt ook nog eens in steeds trager tempo. Bij elke halving of halvenig wordt de nieuwe aanvoer van BTC gehalveerd. Dat in tegenstelling tot inflatoire munten, fiatmunten, en ze zijn het allemaal. Omdat ze in steeds hoger tempo en grotere hoeveelheiden bijgemaakt worden. Eigenlijk uit het niets verzonnen, met de geldpers en de computer. 

Hyperinflatie

Fiatmunten zijn louter op geloof en vertrouwen gestoeld. (En bitcoin op wiskunde). We hebben met z´n allen afgesproken (van moetens, wat de gewone burger betreft) en de overheden declameren het zo: dit is een briefje van 50 euro en u zult altijd voor 50 euro goederen en diensten ermee kunnen aanschaffen. Afspraken, geloof en vertrouwen. Allemaal oké en dat gaat goed tot…het niet meer goed gaat. Tot dat vertrouwen, dat geloof in die ´waardevastheid´ (nergens op gebaseerd natuurlijk) vermindert, tot zelfs helemaal verdwijnt. Dat maakten de ouderen onder ons mee in het naoorlogse Duitsland. Dat ervaarden burgers van middelbare leeftijd in bijvoorbeeld het voormalige Joegoslavië tussen 1992 en 1994. Met een ongeëvenaarde inflatie van, houd u vast, 313 miljoen procent! Dit gedurende een volle dertig dagen. Inwoners van het Afrikaanse Zimbabwe anno 2007 idem dito en nog. En alle burgers beleven de vernielende kracht van (hyper)inflatie vandaag, anno 2020. In Venezuela, Brazillë, Nicaragua, Peru, Argentinië en Bolivië. Het komt dichterbij, vindt u niet? En wie weet wat de volle omvang van de huidige Coronacrisis nog teweeg gaat brengen…

Koopkracht wordt koopzwakte

Is het een wonder dat in dergelijke landen die burger vlucht voor zijn verlies aan koopkracht naar een alternatief. Voor 2009 was dat slechts goud. Als waardevaste store of value. Maar goud is onhandig in het handelsverkeer. Er is het gevaar voor diefstal, fraude zelfs. Je moet het verzekeren en dat kost ook geld. Het is moeilijk deelbaar en fysiek zwaar om mee uit winkelen te nemen (!). Banken en rijke burgers bezaten en bezitten wel die mogelijkheden, om het gros van hun bezit op te slaan in kluizen. Waar het dan vaak het daglicht niet meer ziet. Maar eens in 2009 bitcoin werd gecreëerd, bestaat er nog een alternatief. En dit wel voor gewone mensen als u en ik.

News.bitcoin.com

Soon coming to a place near us?

Hyperbitcoinization als vrijwillig overgaan op bitcoin en altcoins – kan het ook in onze westerse contreien gebeuren? Dat is natuurlijk de vraag van één miljoen. Ondergetekende is niet slim genoeg om daarop een zinnig antwoord te geven. Maar, come to think about it – wie is dat wel? Het veronderstelt hoge inflatie of zelfs hyperinflatie, om zo´n beweging in gang te zetten. Het kan een teken aan de wand, een omen zelfs zijn, dat meer en meer institutionelen bitcoin kopen vandaag, naar de winter van 2020 toe. Daarmee zijn zij – banken, verzekeringsmaatschappijen, beleggingsfondsen, pensioenfondsen et al. – reeds in 2019 begonnen. Maar in november 2020 haalt BTC niet voor niets dagelijks recordkoersen. Veel van de alternatieve munten met zich meetrekkend. Neem een munt als XRP, die wel verdubbeld is in een maand tijd. Stellar (XLM), Ethereum (ETH) maar ook vele andere zien hun beurswaarde met dubbele cijfers toenemen. Weet dit: die altcoins drijven mee op de tsunami aan nieuw fiatgeld dat in bitcoin gaat. En bitcoin wordt op zich voortgedreven door, meest, het Grote Geld. Mogen we ons dan terecht de vraag stellen: wat weten zij dat wij niet weten…? 

Eén reactie

  1. Hoewel goud en bitcoin op het eerste gezicht veel op elkaar lijken (de angst voor de toekomst van het monetaire systeem bepaalt hun vraagprijs) zijn deze beslist niet hetzelfde. Goud is een safe haven waartegenover de waarde van bitcoin vooral speculatief is.

    Stel er komt een hyperinflatie aan in het westen waardoor de Dollar en de Euro instorten. Tijdens die hyperinflatie zullen zowel goud als bitcoin (fors) in waarde gaan stijgen. Dan moet je ze aanhouden tot na het einde van de hyperinflatie, dus waarschijnlijk tot de invoering van de nieuwe munt. Verkoop je ze nl. voor het einde van de hyperinflatie (als is het maar een week) dan ben je alsnog geruineerd.

    Dan komt er de nieuwe munt. Zal dat op basis van een andere munt zoals de Yuan zijn? Waarschijnlijk niet aangezien op de Yuan ook een schuld staat van inmiddels meer dan 300%. Daarnaast denk ik niet dat de wereld dan zal zitten te wachten op een andere fiat wereldreservemunt welke gecontrolleerd wordt door een land. Het zal dus op basis van iets universeels moeten zijn wat alle centrale banken / land bezitten en dat is goud. Aangezien goud nu al flink ondergewaardeerd t.o.v. de monetary base zal die een flinke revaluatie ondergaan aan koopkracht.

    En de bitcoin? Het probleem is dat geen centrale bank of land die in voldoende mate bezit om die deel uit te laten maken van de nieuwe muntstandaard. Zouden ze dat wel doen dan zou alle geld in handen komen van een paar individuen en dan zouden de landen en centrale banken alsnog blut zijn. Dit houdt in dat de waarde van de bitcoin na de hyperinflatie / nieuwe munt nog steeds gebaseerd zal zijn op vraag en aanbod. Alleen is dan de factor angst weggevallen waardoor de vraag naar bitcoin scherp zal dalen naar wellicht zijn instintrieke waarde van nul. Hierdoor denk ik niet dat die hyperbitcoinization er ooit gaat komen, en als wel dan zal hij maar heel kort zijn.

    Dit wil niet zeggen dat een bitcoin nu geen goede investering is. Het heeft zoals dit artikel noemt bepaalde voordelen waardoor het tijdens de hyperinflatie sneller kan stijgen dan goud. Je krijgt dan dus meer goud voor je geld, maar je moet hem wel op tijd inwisselen voordat fysiek goud niet meer te krijgen zal zijn. Dat maakt de bitcoin dus speculatief, maar zeker geen safe haven. Overigens kies ik om te speculeren liever voor zilver want die biedt ook een hefboom op goud en hij zal ook waarde hebben na de hyperinflatie welke gerelateerd zal zijn aan goud.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: