Wereldmunt, sociale innovatie? (1)

Traditionalisten hebben een panische angst voor elke vorm van sociale innovatie. Het laat hen herinneren aan een pad van verschrikking met miljoenen slachtoffers zoals – nog maar net geleden – de Tweede Wereldoorlog. Dat we een dergelijk drama ten stelligste willen vermijden, mag duidelijk zijn. Daarentegen, de suggestie van een wereldmunt laat mensen vaak grillen en zorgt voor een stortvloed aan protest. Zou een wereldmunt een vorm van sociale innovatie kunnen zijn?


Besluitvorming

Beperkte rationaliteit wil zeggen dat we besluiten vormen op basis van beperkte informatie. Heel vaak zijn we niet op de hoogte van alle opties  waardoor we onszelf – quasi letterlijk – gevangen houden. Kennisdeling, studie en dialoog is dan een eerste stap. Nieuwe opties zullen dan – voor wie er (nog) niet mee vertrouwd is – lijken op ‘out of the box’ ideeën. In andere gevallen kan de toevoeging van een element ertoe leiden dat we onze mening over een ander element dienen te herzien. Deze zinsneden laten een gigantisch complex verhaal vermoeden, maar niets is minder waar. Theorie en praktijk gaan hand in hand, ook voor wat betreft de invoering van een wereldmunt. De premisse is dat het niet ontbreekt aan oplossingen. Deze kunnen pas renderen als ze ook opgenomen worden in het (politieke) besluitvormingsproces, dit is als boerenlogica.

Schuldencomplex

We hoeven u niet te overtuigen dat het schuldencomplex een balk in het mondiale oog is, mits correcte toepassing van biflatie kunnen we dat oplossen. Technisch gezien bestaan hiervoor alvast drie opties. De eerste maakt gebruik van deflatie, de tweede is vergelijkbaar met Quantitative Easening (QE) en de derde hebben we benoemd als Reverse Debt System (RDS). Wat ze gemeen hebben is dat alle schulden kunnen herleid worden tot nihil zonder koopkracht- en/of kapitaalsverlies, een niet te onderschatten pluspunt. Naar onze mening, de meest flexibele optie is het RDS aangezien het voorziet in de ontkoppeling van de schuldrelatie, het laat toe om elke economische agent afzonderlijk te benaderen en dat volgens nader te bepalen criteria. Dergelijke criteria zijn een kwestie van rechtvaardigheid en doen geen afbreuk aan de techniciteit van de beschikbare oplossingen.

Wereldmunt

De meningen over een wereldmunt zijn verdeeld, her en der kunnen we hierover informatie vinden en met biflatie voegen we extra elementen toe aan het debat. Dit maakt een wereld van verschil. Het is een kwestie van logisch boerenverstand, een kwestie van transparantie en efficiëntie. Een wereldmunt leidt ons ‘linea recta’ naar een overkoepelende waarheid. Dit wil zeggen: een sfeer waarin strijdende partijen tot verzoening komen en een andere kijk op de economische crisis mogelijk wordt. Dit alles is een kwestie van keuze en visieverruiming. Een dergelijk proces werkt finaal als een computerprogramma, het is de eenvoud zelve.

Wat als, als dan

Als we het RDS mee opnemen bij de besluitvorming dan biedt een wereldmunt meer transparantie en flexibiliteit, het ontdoet ons van de complexiteit van verschillende valuta’s. Daarentegen, als we het RDS niet in overweging nemen dan blijven we geplaagd door de turbulentie van de gekende valuta-oorlog, net zoals schulden het wereldbeeld blijven bepalen. Het RDS en een wereldmunt kunnen ook afzonderlijk doorgevoerd worden, idealiter simultaan waarvoor politiek leiderschap vereist is. Echter, als politiek niet in staat blijkt om samen te werken dan kunnen we allerhande oplossingen netjes in de schuif leggen en hier een – wellicht turbulent – achterhoedegevecht verder zetten. Als dat gebeurt dan hoeven we politiek niets te verwijten, we zijn dan in hetzelfde bedje ziek. Wat als, als dan, eenvoudig verhaal.

Kennisdeling

Door toevoeging van een nieuw element ontstaat een heel andere kijk op het geheel. Het idee van een wereldmunt kan dan ook een heel andere connotatie krijgen. Maar dit komt met een voorwaarde. In de eerste plaats is er dan ook een beter begrip over het RDS noodzakelijk, beiden gaan hand in hand. Anders gezegd, door toevoeging van het RDS vangen we twee vliegen in één klap. We overstijgen hiermee de valuta-oorlog en alle schulden zijn weg. Het element van samenhangende kennis (cfr Foucault) is hierop van toepassing. Biflattoire suggesties, ter inhoudelijke dialoog.

20 reacties

 1. We hebben gezien wat een europeese gezamelijke munt bracht en brengt en zal brengen voor de gewone mensen .Een wereldmunt, de natte droom van de (banken)elite, zal nooit ten gunste zijn van de gewone man, daar hoef ik geen universitaire studie voor gevolgd te hebben. Ik verbaas me er niet over dat je hier positief tegenover staat, Werner, met name omdat er in je omschrijving staat dat je de crisis ook als een geschenk ziet. Een reactie die ik al eerder schreef maar tegenwoordig hier gewoon wordt weggehaald alsof die er nooit was. Naziflatie zou ik bijna durven zeggen, waarmee ik dus weer wel verwijderd zal worden, want vrijheid van meningsuiting is net zo vrij als de controlerende partij toelaat. Mocht het zo zijn dat deze reactie ook in het niets verdwijnt, trek ik mijn conclusies, en raad anderen aan dat ook eens te doen.

  1. Madman, er is een nieuwe knop bij de reacties rechtsonder, genaamd ‘ ongepast’. Twee keer werd die aangeklikt bij jouw reactie, dan komt deze automatisch ‘ under review’ en zal iemand van Biflatie.nl deze reactie gaan bekijken. Het feit dat jij over ‘naziflatie’ begint vind ik echt belachelijk en afschuwelijk. Iedereen heeft hier al jaren de mogelijkheid om vrij te reageren. Ja vrij, in de zin van normaal, ontopic, conform de huisregels. Alleen op die manier kan een goede discussie tot stand komen. Een aantal maakt het klaarblijkelijk geheel niet uit en doet waar hij of zij zin in heeft. Daar ben ik nu wel klaar mee. We zijn m.i. best coulant hier op Biflatie, echter denk ik niet meer dat het uitmaakt. Snoeischaren kosten energie, tijd… Ik heb er in ieder geval op deze manier geen zin meer in. Ik denk er dan ook serieus over om vanaf morgen de reacties maar helemaal uit te zetten…

   1. Koen, ik was daar niet van op de hoogte. Wat natuurlijk ook niet zo raar is, want dat was er ineens, zonder mededeling en het enige wat voor reageerders was te zien dat hun reacties gewoon ineens weg waren. Gezien het nieuwe layout was het dus niet zo verwonderlijk te denken dat er een nieuwe weg was ingeslagen waarbij ongewenste reacties er gewoon van tussen uitgeplukt werden. Ik was er dus best wel kwaad om en uitte me grof. Gezien je uitleg verontschuldig ik me voor de uitlating , ik hoop je alleen uit te leggen waar dit vandaan kwam. Om alleen voor mijn dus ongepaste opmerking heel de optie van reageren uit te zetten is niet eerlijk naar de anderen toe. Geef mij dan een ban, en dan is de kous daarmee af, want ik was uiteindelijk de oorzaak van je reactie. Excuus voor mijn felle bewoordingen, en nogmaals, straf er aub geen anderen voor.

    1. De enige optie Madman voor jou lijkt me inderdaad om je conclusies te trekken, zoals je zelf aangeeft. Of denk je misschien ‘het zal wel weer loslopen’? Wat jouw conclusie ook moge zijn, we – d.w.z. de anderen die ook biflatie.nl bezoeken en reageren – zullen het wel zien. Wij, vermoedelijk gedupeerden, wensen je sterkte bij je beslissing.

  2. Was eerlijk gezegd niet van plan hierop te reageren, een aantal mensen zijn zich heel bewust van de ernst van de situatie. Hierbij een connectie, wat betreft het RMS, een rechtvaardig monetair systeem. Een wereldmunt kan helpen om meer transparantie en eenvoud te realiseren. Een wereldmunt is slechts een praktisch betaalmiddel, geen foltertuig.

   1. Sorry Houtskool en R, Het is alles bij elkaar teveel geworden. Ben er klaar mee, was er klaar mee maar er moest een streep onder. De wereld draait door, het is een gore puinhoop vooral dankzij al die mensen die het denken te snappen en de andere kant opkijken., Daag!

    1. Jammer beste Moerstaal, dat je het er bij laat zitten en de handdoek in de ring gooit. Je komt zo een beetje over als iemand die voor nogal wat dingen vlucht – Brazilië en nu deze reactie -. Het zou echt jammer zijn als je er definitief een punt achter zet. Gewoon doorademen en blijven lachen. 🙂

     1. Op dit moment zegt mijn gevoel nog steeds nee. Een hele reeks gebeurtenissen maakt dat voor mij de lol eraf is. Het was de laatste maanden voor mij al steeds meer een mens-erger-je-niet maar genoemde personen hebben mij recentelijk iets te hard aangepakt. Dat heb ik niet verdiend en als ik het wel verdiend heb is een sabbatical evengoed aan te raden zoals KTM inmiddels ook zwijgt. Verder is alles al geschreven. Het zou netjes zijn als een aantal personen hun excusus aanbieden voor hun PowNed mentaliteit. Maar ach, zo is de maatschappij tegenwoordig en die ga ik niet veranderen dus ga ik heel wat anders doen. Biflatie was zo’n beetje de laatste website waar ik nog regelmatig actief was dus een volledige sabbatical is een logisch gevolg. Ik ga mij wat het online gebeuren betreft verder specialiseren in hard core security. Iets wat ik al decennia had willen doen en eindelijk de tijd rijp voor is. Ook ga ik voor het eerst na twee decennia van proberen volledig over op Linux en wel een hele professionele versie. Ik ga mijn tijd gewoon in andere dingen steken ipv artikeltjes en de reacties lezen alswel zelf reageren. Heel misschien ga ik onder mijn echte naam betaald schrijven over Brazilië. Dat aanbod kreeg ik vandaag. Kortom, nieuwe mensen, nieuwe kansen. Ik vond het heel fijn om enkele jaren deel uit te maken van deze community en zal nog geregeld met veel plezier aan veel van jullie terug denken. Groetjes … PS Koen, ik kom nauwelijks door de scripts heen. Ik krijg al sinds een week ofzo de waarschuwing dat jouw site mogelijk met een cross domain script virus is geinfecteerd. Dat had ik je al per email of skype laten weten ofzo maar geen reactie op gehad… Door deze potentiële hijacking toe te staan kan ik toch nog reageren…

  3. Beste madman en andere lezers, Na enkele dagen nadenken trek ik mijn conclusie namelijk dat ik na jaren van dralen er voorgoed een punt achter zet. Ik deed mij als grapje voor als Marcel Gelauff. Eerst werd het toegestaan maar even later zonder waarschuwing of bericht verwijderd. Ik heb mij laten inspireren door de hoogst amusante reacties van een gelijknamige schijver op KLOL. Laat ik gerust stellen dat deze reacties vrijwel de enige leesbare zijn en getuigen van inzicht naast al het paranoïde raaskallen op genoemde website. Met name de reacties van Dik S en Doornroosje waren de druppel. Hun haatdragende reacties hebben er nog dagen gestaan. En niemand van jullie schreef er wat van… Blijkbaar vond iedereen het wel okay… Dat zegt genoeg. Het moet allemaal droog volgens de ongeschreven regeltjes. Internet is overgenomen door een nieuwe lichting reaguurders. Mensen van de oude stempel, vaak de pioniers van het oude Internet (ik al ongeveer 17 a 18 jaar) worden niet meer getolereerd. Nettiquete, de afgeleide van etiquette is niet meer. PowNed is de norm jongeluy! Maar eerlijk gezegd laat jij Madman je ook te veel gaan. Waar ik met je zat te dollen ging je helemaal uit je dak terwijl jij mij langer kent dan vandaag. Ik ben niet haatdragend en heb echt respect voor jou! Per email heb ik ook nog ongezouten reacties van KTM gehad. Deze is op mijn dringende advies offline gegaan. Dat siert hem! Maar het is hem dan ook helemaal naar zijn hoofd gestegen. Dat zag hij gelukkig zelf ook in. Wat mijzelf betreft zie ik in dat Internet niet langer aan mij besteed is. Ik irriteer mensen en mensen irriteren mij nog afgezien van een record aantal bans op vele websites waar ik mensen veel en veel ergere dingen zie schrijven. PowNed! Op inhoud en humor wordt je tegenwoordig gebanned omdat men blijkbaar de diepgang niet meer heeft maar oppervlakkig op de man spelen is cool… Los van dit alles interesseren de artikelen mij niet meer of ik snap het niet. Ik denk dat ik het niet snap omdat het mij niet interesseert. Voor mijn gevoel draait het zoals met vrijwel alles tegenwoordig om de essentie der dingen heen. Aan mijn intelligentie zou het niet mogen liggen tenzij ik af begin te takelen. Aftakelen of niet aftakelen, in beide gevallen is het moment gekomen de computer uit te zetten en wat anders te gaan doen. Iedereen de groeten, jullie zien mij echt niet meer terug. Koen mag mijn account verwijderen. Succes ermee!

   1. Vwb ktm moet ik je gelijk geven. Hij zat te diep. Maar jij ook bijna Moers. Je bent een vrije denker. Blijf dat delen en zeik niet.

 2. Jah, een overkoepelende waarheid… Aldus Stalin, Goebbels, Hitler en Pol Pot. De huidige overkoepelende waarheid heeft ons aardig in de nesten gewerkt, dus waarom niet meer van hetzelfde? Sorry W. Maar dit is gevaarlijke waanzin. Alsof een handvol sociopaten deze ‘overkoepelende waarheid’ kan sturen in dienst van het volk. Terwijl mevrouw 6000 paar schoenen in de kast heeft liggen.

  1. Beste Houtskool, bij ‘overkoepelende waarheid‘ staat het volgende te lezen : Een waarheid die andere ogenschijnlijk tegenstrijdige waarheden op een hoger niveau met elkaar verzoent is een “overkoepelende waarheid”. Stellingen kunnen als waar bewezen worden en toch strijdige axioma’s opleveren, die alleen met de grootste moeite in een overkoepelende inzicht met elkaar in overeenstemming gebracht kunnen worden. Zo ging de speciale relativiteitstheorie van Einstein uit van de schijnbare tegenstrijdigheid tussen een constante lichtsnelheid en de gelijke geldigheid van natuurwetten voor elke willekeurige waarnemer. Echter, zo’n overkoepelende waarheid is niet altijd van toepassing, deels omdat er schijnbare tegenstrijdigheden bestaan die nog door geen enkele wetenschap kunnen worden opgelost (zoals die tussen de kwantummechanica en zwaartekracht), deels omdat zo’n overkoepelende waarheid op alledaags niveau niet altijd als even relevant wordt ervaren. Binnen de wetenschap spreekt men vaak ook van een “theorie van alles”, die alle fundamentele theorieën van de natuurkunde met elkaar zou verenigen.

   1. Theorien zijn prachtig, het gaat om de MACHT bij een select gezelschap. Dat moet te allen tijde worden voorkomen Werner. Macht = misbruik. Een systeem, of een overkoepelende waarheid, zelfs met natuurkundige onderbouwing, leidt, in de handen van enkelen, naar de poorten van de hel. In het begin zijn er goede bedoelingen, later volgt de ‘culling of the herd’.

    1. Dat is inderdaad zo Houtskool, nobel gedachtegoed kan gekaapt worden door egocentrisme. Het staat allemaal beschreven in nobel wetenschappelijk studiewerk en geen nieuws onder de zon. In deze context werkt een wereldmunt enkel ter bevordering van transparantie, net zoals het organisatorisch veel efficiënter is. Op deze manier kan er meer tijd vrijkomen voor de mens in het verhaal, een kwestie van bewustwording en ethiek.

     1. Thanks Werner, ik begrijp je. Heb je niet gemind. Ook niet geplust overigens, mij te link 😉

 3. Wie zal deze nieuwe wereldmunt gaan samenstellen en introduceren,u gelooft toch niet in sprookjes? De rijken zullen hun geld en bezit nooit vrijwillig afstaan. Dus zal er niets veranderen,alleen nieuw bankpapier.

  1. Beste Bertus, het artikel handelt over een perceptiewijziging door toevoeging van nieuwe elementen. Er is de keuze:

   (1) wereldmunt => onder leiding van ‘elite’ => negatief onthaald
   (2) wereldmunt + oplossing schuldencomplex => in functie van het algemeen belang => ongekend is onbemind

   Optie (2) vereist een beter begrip over die oplossing, een wereldmunt maakt dit praktischer uitvoerbaar. Plannen voor een wereldmunt liggen al tachtig jaar op de tafel. (cfr Bancor)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: