In deze nieuwe aflevering van Café Weltschmerz gaat Paul Buitink opnieuw in gesprek met Willem Middelkoop, als vervolg op het interview van december 2018. Daarin spraken de heren over het naderende einde van de dominantie van de Amerikaanse dollar.

New World Currency en Monetaire Reset

De ontwikkelingen zijn sindsdien versneld. In Jackson Hole sprak de Britse centrale bankier Marc Carney over de noodzaak van een nieuwe wereld reservemunt, als opvolger voor de dollar. Volgens Willem is deze monetaire reset achter de schermen afgestemd tussen de grote mogendheden. Er is meestal wel een nieuwe crisis voor nodig om de echte stappen naar verandering te zetten. 

Dure dollar en obligatiebubbel

Vrijwel alle valuta zijn de afgelopen tijd gedevalueerd ten opzichte van de dollar. De dollar moet nu in waarde worden verlaagd ten opzichte van goud en andere commodities. Het leeglopen van de obligatiebubbel de komende jaren gaat dit systeem verder onder druk zetten. Zelfs commerciele banken als JP Morgan en BMO adviseren nu goud te kopen.

Groene obligaties

Willem’s theorie is dat er binnenkort duizenden miljarden aan groene obligaties gaan worden uitgegeven door het IMF, zogenaamd om het klimaat (lees het systeem) te redden. Het IMF gaat eisen dat alle banken deze op de balans gaan zetten, om zodoende ‘groen’ te worden.

SDR en cryptocurrencies

Er moet namelijk een reden zijn om enorm veel liquiditeiten (SDR’s) te creëren om het systeem te redden. Ook bespreken de heren de Libra (Facebook-coin), QE, negatieve rente en de toekomst van onze pensioenen. Willem adviseert verder minimaal 5% van je vermogen in Bitcoin aan te houden. Hij noemt Bitcoin het goud van de cryptocurrencies. Hij verwacht dat de prijs nog veel hoger gaat.

Geopolitiek

Ook wordt er gesproken over de geopolitiek. Amerikanen die hun macht proberen uit te blijven oefenen, onder meer in Hong Kong. Rusland, China en Iran die daardoor in elkaar’s armen worden gedreven. Willem’s grootste zorg is dat de VS en China straks militair tegenover elkaar komen te staan.

3 reacties

  1. Middelkoop is een echte analist die donders goed ziet wat er zich mondiaal afspeelt op onze aardkloot. Niet om echt vrolijk bij te worden. Is hij een doemdenker of een pure realist? We gaan het zien de komende jaren. Het grote doemscenario is dat uiteindelijk de negatieve rentespiraal het fiat geldsysteem om zeep helpt. Dit negatieve denkbeeld hebben veel economen en financiële experts voor ogen. Nuchter beschouwd kan dat gewoon niet anders. We zien dat nu de mainstreammedia zich er mee gaat bemoeien. Elke dag wel ergens meerdere artikelen over de gevolgen van negatieve rente. Nu deze weer in de Telegraaf: https://www.telegraaf.nl/financieel/1607344284/negatieve-spaarrente-onvermijdelijk

    Hoe vaker de dagelijkse media er over schrijft hoe meer onrust er ontstaat onder het grote publiek. De langzaam ontwakende massa zal het ‘eindspel’ zeker gaan versnellen. Hoe meer mensen commentaar geven hoe nerveuzer politici en centrale banken worden. Dat geeft een slechte mix. Het faillissement wat volgt uit een uit de hand gelopen monetair systeem, gebouwd op een kredietberg, kan nooit in der minne worden geschikt. Of anders gezegd, als het niet goedschiks kan dan maar kwaadschiks. Ach, we hoeven de geschiedenisboeken er maar op na te slaan.

  2. Willem ziet het belang van goud en daarin ga ik mee omdat het fysiek is en een enorme historie heeft. Ieder land heeft een goudvoorraad. Bitcoin daarentegen is letterlijk niets (een nummer) en heeft een historie van een paar jaar. Willem wil het pushen als iets centraals en fundamenteels, maar dat is het gewoon niet.
    Ik heb ook m’n eigen cryptocoin: M’n eerste munt heeft getal 1, wie biedt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: