Het is nogal een stevig oordeel om te beweren dat de polarisatie in de politiek, en de aanverwante discussies op de buis en in huis, worden veroorzaakt door de globalisering wat in samenhang met de mondiale schuldenberg door zijn hoeven zakt. Misschien kan ik dat in mijn verhaal nader uitleggen.

Een nieuwe winnaar

Het zat er al een tijdje aan te komen dat de partij van Thiery Baudet, de FvD, een stevige verkiezingswinst zou behalen op 20 maart 2019. Ondanks dat de stemmen waren bedoeld voor de Provinciale Staten en waterschappen speelden zoals altijd  de ontwikkelingen in de landelijke politiek de hoofdrol. Winst op rechts en verlies voor de regerende coalitie. Als de verkiezingen nu voor de Tweede Kamer zouden zijn dan was Forum voor Democratie zelfs de grootste partij geworden. Dit heeft voor flinke beroering gezorgd in onze samenleving waar spontaan demonstraties werden gehouden tegen de opkomst van “extreem” rechts, zoals de FvD door links soms wordt betiteld.

Gaat polarisatie escaleren?

Gezien de opruiende taal die momenteel wordt gescandeerd in de protestoptochten valt hieruit op te maken dat behalve in het politieke debat ook de polarisatie in de samenleving toeneemt. Links waarschuwt voor de opkomst van populistische partijen die weinig goeds zouden betekenen voor ons land. De opkomende rechtse partijen beschuldigen linkse partijen van het demoniseren van rechtse politici vanwege hun politieke mening die niet strookt met het linkse gedachtegoed.

De toon is gezet

Hoe dan ook, de toon is gezet. Het gevecht wordt harder waarbij over en weer door simpele zielen bedreigingen worden geuit aan het adres van voornamelijk rechtse politici. Het onderuit halen van de voorman van FvD gaat de verkeerde kant op. In ons land waar de vrije meningsuiting een groot goed is wordt dit verworven recht maar al te graag misbruikt door elkaar te verketteren. Dat is een onwenselijke situatie die de agressieve sfeer op straat in demonstraties en in het debat alleen maar opvoert.

Einde van poldermodel?

De eens zo gemoedelijk sfeer in ons kleine kikkerlandje verandert nu ineens doordat de kikkers door elkaar gaan kwaken. Ons beroemde poldermodel van vriendelijk overleg tussen sociale partners verandert in snel tempo naar een rommelig model waarin in stevige taal, omdat dat mag, onderling wordt gekibbeld. De sfeer slaat om. Deze ontwikkelingen zijn mijns inziens niet los te zien van de politieke ontwikkelingen in de VS. Daar is de polarisatie tussen de democraten en republikeinen al stevig uit de klauw gelopen.

Gaat de VS ten onder?

Van regeren is in de U.S.A. nauwelijks meer sprake. Het land wordt ondersteboven gekeerd door een veelheid van onderzoeken naar fraude doordat scheldende politieke partijen elkaar demoniseren en elkaar van alles en nog wat beschuldigen. Dat is een gevaarlijke situatie omdat de aandacht van het besturen wordt afgeleid. Een ontwikkeld land welke bekend stond als de politieagent van de wereld is nu zoveel in zichzelf gekeerd dat de intern ruziënde partijen verzuimen om een betrouwbaar gezag uit te stralen over een machtig land. Dit soort signalen zijn duidelijke aanwijzingen dat de wereldheerschappij van een leidende natie ten einde is.

Schuld loopt uit de klauwen

De interne economie wordt alleen nog overeind gehouden door een verslavend stimuleringsbeleid van de centrale bank (de FED) waardoor de nationale schuld al stevig uit de klauw loopt en uittorent boven de gevaarlijke grens van 100 procent van het BBP. De staatsschuld bedraagt momenteel zelfs 110 procent. Daarmee breng je een land in een neergaande spiraal waarin de enorme schuld de economische groei opslokt door de rente- en aflossingsverplichtingen. Als lopende schuldverplichtingen worden afgelost met nieuwe schuld dan zal de groeicyclus alsmaar kleiner worden. Een gevaarlijke ontwikkeling in een westerse welvaartsstaat die wereldwijd handel voert en vriendschappelijke banden onderhoudt met de EU. Een machtig land waar beleidsmakers foute middelen inzetten om nog enige economische groei te genereren. De wanhoop in de Verenigde Staten groeit!

Gaan 28 EU-lidstaten mede ten onder?

En laat ons kleine polderlandje nou net verbonden zijn aan de EU waarin 28 lidstaten zich verplichten om een beleid te voeren waarbij de EU kan meedoen op het wereldtoneel. Concurreren met de VS en China. Het is een mondiaal theater waarin het drama wordt opgevoerd van de internationale ondergang van het globalisme. Wat er in de VS gebeurt wordt in de EU automatisch overgenomen door de verbondenheid en verstrengeling van belangen.

Dezelfde fouten

In de EU worden nu dezelfde fouten gemaakt als in de VS. Protectionisme en invoertarieven. Ook hebben we hier een centrale bank, de ECB, die voor 28 lidstaten een stimuleringsbeleid voert om de economie op gang te houden met verslavend goedkoop krediet. Dat moet natuurlijk om te kunnen blijven concurreren op het wereldtoneel. Werkelijk alles is veroorloofd. Zelfs het opkopen van dubieuze leningen die massaal op de balans van de ECB bijeen zijn gebracht. Het is de polarisatie in de politiek die ook de divergentie binnen de financiële markten doet verscherpen.  Conflicten die ontstaan door een stimuleringsbeleid van centrale banken die daarmee een verarmde samenleving creëren tegenover een superrijke elite die enorm heeft kunnen profiteren van het goedkope krediet.

Grootschaligheid ten koste van kleinschaligheid

Met geld maak je geld. Met veel geld maak je veel geld. Het is een langzaam proces geweest waarvan nu eindelijk de gevolgen zichtbaar worden. De grote tegenstellingen in de samenleving, de 10 procent superrijken tegenover de uitgeklede middenklasse die te samen met de onderkant van de samenleving een heel groot blok vormen. De resterende 90 procent. Een langzaam verarmde samenleving uitgekleed door de macht van het kapitaal. Het kenmerk van een overgeheld kapitalisme. De laatste 10 jaar is het merendeel van onze inkomens onder druk komen te staan door aanhoudende lastenstijgingen. De lasten zijn op geniepige wijze gestegen door de invloed van grote politieke unies (De EU) die een mondiaal beleid voeren om mee te kunnen doen op het wereldtoneel. Lees ook: Toeslagen naar laagste inkomens, subsidies voor de elite, middenklasse met lege handen.

Verborgen lasten

Je ziet het bijna niet, maar in veel vaste lasten zijn overheidsheffingen op geniepige wijze doorberekend waardoor de totale woonlasten en kosten van levensonderhoud gestaag zijn gestegen. Binnenlandse belastingdruk op burgers stijgt ten gunste van dalende belastingdruk op multinationale ondernemingen. De niets vermoedende burgers hebben hier niet om gevraagd. Maar het komt voort uit het proces van groot denken van overheden die vooral moeten samenwerken en samengaan in grote unies om, en daar is-t-ie weer, een blok te kunnen vormen op het wereldtoneel. De multinationals zijn de kompanen van de regerende elite. Het grootschalig denken gaat ten koste van kleinschaligheid. Burgers voelen zich in de steek gelaten door de overheid die omhoog kijkt naar een superieure EU en vergeet de burger onderaan de maatschappelijke ladder.

Conclusie: globalisering veroorzaakt huidige polarisering

Het proces van globalisering lijkt nu uitgewerkt. Net als de politieke stromingen die ook in golfbewegingen opkomen en weer ondergaan. Mensen zijn uitgekeken op het beleid van mondialisering van de economie waarbij de landelijke economie ondergeschikt is gemaakt aan globalisme met het beleid van open grenzen, concurrerende handelsunies, politieke en culturele integratie, wereldwijde arbeidsdeling, enzovoort, enzovoort. We zijn aanbeland in een tijdperk dat mensen weer voor zichzelf kiezen. Ze zijn uitgekeken op het grootdenken van politici die maar wat graag een hogere positie ambiëren in een overkoepelend parlement, zoals het Europees Parlement (EP) met 751 zetels en met riante vergoedingen. In deze tijd van globalisering met de recente polarisering, wat altijd een golfbeweging is in de politieke geschiedenis van de mensheid, kijken burgers vooral naar politieke leiders die zich afkeren van het beleid van de regerende elite. Hiermee is de polarisatie in de politiek een keihard feit. Na de VS nu ook duidelijk zichtbaar in NL, en meer lidstaten van de EU. Dit gaat wat worden bij toekomstige verkiezingen in Europa. Wanneer de Europese Unie gaat wankelen dan mogen we chaos verwachten op het politieke toneel met doorwerking naar de economie. Spannende tijden.

8 reacties

 1. Je moet wel van de pot gerukt zijn als je op een boerenfluitjes manier een levenswijze door de europarlementariërs krijgt opgeleg, de reinste dictatuur?

 2. Globalisering/mondialisering wordt slechts gebruikt als middel tot doel. Welk doel? Geopolitieke macht en commercieel winstbejag.
  Heb- en graaizucht brengen het heersende neoliberale kapitalisme ten val. De grote massa begint langzaam maar zeker in te zien welk spel er wordt gespeeld: het privatiseren van winsten en het socialiseren van de verliezen. En omarmt het neo nationalisme als de oplossing.

  Toch zal het toenemend nationalisme minder dan ooit een antwoord kunnen geven op de met elkaar samenhangende, steeds groter wordende wereldproblemen die geen enkele staat, hoe soeverein ook, buiten de deur kan houden.

  We zijn tot elkaar veroordeeld op deze enen, kleine planeet. Misschien brengt dit inzicht uiteindelijk in een volgende fase toch een streven naar ‘gezamenlijkheid’ tot stand. Niet uit commercieel belang, imperialisme of ideologie, maar als noodzaak om te kunnen overleven.

 3. Eerst worden de mensen nog afhankelijk gemaakt van internet. Denk aan internetbankieren, online kopen op internet, allerlei apps voor je werk, sociale contacten via internet, adverteren via internet, etc etc. Straks krijgen we allemaal een black box in de nieuwe auto’s, de burger wordt gevolgd en populisme krijgt geen kans. Je wordt gewoon opgepakt als je tegen het globalisme bent. Heb ik het nog niet over 5 G gehad met de internet of things. Spannende tijden, de jongere generatie juicht het toe want kent niks anders. Geld regeert en geld heeft de macht. Men kan straks ook controleren in wat voor wijk je woont, ze weten gewoon alles. Dat is het gevolg van digitalisering. Waar geld regeert regeert ook de leugen. Doe je niet wat wij zeggen dan heb je geen toegang meer tot internet, geen geld, geen medicijnen, geen werk, etc etc

  1. Staat dit al niet voorspeld in de Bijbel, Silvia?
   Totale controle, 666, een grote misleider… die bijbel begint steeds actueler te worden.

  2. Ja, zo zie ik het ook. We gaan een rare tijd tegen moet, waar al genoeg SF films over gemaakt zijn (bijv: Equilibrium, The Matrix). Je merkt het ook. De laatste tijd, worden er steeds vreemdere, bijvoorbeeld rechtelijke uitspraken gedaan en/of maatregelen getroffen. Ik begin steeds meer mijn wenkbrauwen te fronsen bij sommige dingen. Gevolg is wel dat er steeds meer rotzooi ontstaat in de samenleving. De “afvalligen” gaan zich vroeg of laat/steeds meer verzetten (kijk maar naar deel gele hestjes). Wordt deze groep te groot, kan men forse problemen verwachten.

   1. Ik wil nog meemaken of mensen massaal internet de rug toe gaan keren. Lijkt mij onmogelijk. Zeker als je er van afhankelijk bent. Daar ligt mijn inziens de oplossing. Globalisering stoppen is stoppen met internet. Globalisering is het kwaad.

    1. Het omgekeerde lijkt mij veel waarschijnlijker.
     Onze way of life, gebaseerd op onze ‘superieure technische maakbaarheid’, is zeer kwetsbaar door de grote energieafhankelijkheid (= fnuikend gebrek aan basale duurzaamheid).
     Je wens gaat eerder in vervulling dan je denkt: het zal eerder internet (en de bijbehorende cryptofratsen) zijn dat gebruikers de rug toekeert dan andersom.
     Wat zou dat? Het verzamelen van sigarenbandjes en suikerzakje was voeger toch ook spannend (vooral
     duurzaam)? 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: