In januari 2021 word je in Cryptoland haast als conservatief beschouwd wanneer je bitcoin ´slechts´ naar $100.000 ziet stijgen. Dat is dan nog voor dit jaar. Want voor de jaren 2022 en daarna nemen de verwachtigen pas echt hallucinante proporties aan. De ene enthousiasteling kruipt over de andere adept, die reeds een volgende die hard fan voorbij is gestoken. In de race om toch maar de hoogste voorspelling af te geven. Hoog, hoger, hoogst want dat is wat het gretige cryptopubliek wil horen en lezen. Ook het cryptopubliek (een slordige 100 miljoen groot) wil durven dromen. Toch, persoonlijk blijven wij liever met de beide voeten op de grond staan. We zetten e.e.a. even op een rijtje en duiden waarom de toekomst voor BTC wijd open lijkt te liggen.

For the record: Rabobank is PRO bitcoin

In het recente artikel ´Bitcoin. En de banken staan erbij en kijken ernaar´ haalden we een tweet aan waarin een adviseur van Rabobank op de korrel wordt genomen. Blijkt dat ´t een ouder artikel betreft van Rabobank, waarin de bank maar weinig opheeft met al dat digitale gedoe. Bitcoin dus, en ze begrijpt al die commotie ook niet, noch wat BTC eigenlijk inhoudt. Tot daar. Stel u voor dat diezelfde Rabobank zich gisteren, 8 januari 2021, meteen rept met dit vorige standpunt te contesteren. Een draai van 180 graden maakt. En zeker niét on record wil met te stellen dat ´t met bitcoin maar niks wordt! Nee, Rabobank wil beslist niét de financiële geschiedenis ingaan als de enige bank die tegen bitcoin was…

Arme banken

´t Is tekenend. Geld op zoek naar een bestemming vindt altijd de beste, meest renderende en veiligste plaatsen. Groot geld zeker. Banken, ach, ze zijn ook niet dom natuurlijk, want zelfs zij moeten zich bewust worden van een verschijnsel als DeFi. Gedecentraliseerde financiën die alles gaan doen wat banken doen maar dan sneller, beter, veiliger en goedkoper. Hun geld kunnnen ze aan de straatstenen niet kwijt, de banken, want niemand die nog leent. Ze trachten de noeste spaarders (twee man en een paardenkop) nog uit te melken met negatieve rente aan te rekenen. Bij de centrale bank, voor de Eurozone dan de ECB, zien ze de aangesloten banken ook al liever gaan dan komen met deposito´s. Verzekeringen slijten dan maar, want dat is altijd nog wel een winstgevende business gebleken? Nou…   

Blockchain: invasie van de verzekeringssector

´Technological disruption has come to the insurance industry — and the smart risk management strategy is to embrace it. IBM Blockchain is helping the insurance industry radically transform operations by enabling faster verifiable data exchanges, visibility for all parties, and transactions underpinned by pervasive security and trust.´ Dat lezen we bij IMB, en er staan minstens 8 start-ups klaar om eveneens de verzekeringssector op zijn kop te zetten. 

Overspannen verwachtingen?

Wat rest een arme bank, en tal van andere financiële instellingen nog dan maar méé te doen, mee te lopen in de richting van de Nieuwe Digitale Wereld, richting Cryptoland. Sterker nog: vele lopen al voorop in de race waarvan daarnet sprake! JP Morgan Chase: bitcoin kan naar $146.000 en hoger. Citibank: BTC heeft een potentieel van $318.000 – nog in 2021! (Al fluistert deze bank ´t slechts tegen haar vaste cliënten, in een Rapport, dat dan, zoals alles uiteindelijk, toch wel uitlekt…). Nou ja, dan houden wij het toch liever dichter bij huis, zoeken wij de wijsheid bij koelere hoofden en hersens. Bij Madelon Vos bijvoorbeeld en PlanB

Hoed u voor potsenmakers, beunhazen en andere hansworsten in cryptoland

Maar we gingen het ook hebben over een belangrijke vraag: wanneer moet je je bitcoins verkopen? Ondergetekende (met een slordige 30 jaar ervaring in beleggen in alles en nog wat) heeft als vuistregel het volgende. Geen financieel advies natuurlijk, dat spreekt, maar beleggers houden nogal van duiding, een gewezen richting, raad, advies en gidsen. Goeroes, beursgoeroes. Dit alles en veel meer vind je meer dan genoeg, ampel, tevéél zelfs. Er is een overschot aan meningen en meninggevers, zeker over cryptocurrency omdat dit hot is. Past u vooral op voor lieden, vooral op sociale media als YouTube, die u gratis en voor niks rijk willen maken. ´The only coins you need to get rich!´ ´Five coins to $5 million!´ Heel wat van dit soort ´adviseurs´ promoot gewoon waarvoor ze betaald worden, via incentives. En anderen spelen het pump-and-dump spel. Eerst massaal een obscure munt of token inkopen, vervolgens met man en macht promoten. En wanneer de koers artificieel hoog staat, in alle stilte als eerste verkopen. De talloze goedgelovige´volgers´ blijven over met een veel te duur betaalde crypto… Dit even terzijde. 

To hodl or nog to hodl, that is the question

Die persoonlijke vuistregel dan, die mij in het verleden altijd tot gids heeft gediend. ´Zolang de voorwaarden en omstandigheden waarom een belegging in waarde stijgt valabel blijven, is er geen enkele reden tot verkopen´. Nogmaals: geen financieel advies, u bent altijd zelf en als enige verantwoordelijk voor uw beleggingen; daden als kopen, verkopen of houden. Nog dit: teveel beleggers willen altijd maar beslist iets doén. Ongeduldig als ze vaak zijn, moet er beslist veel en vaak gekocht of verkocht worden. Actie willen ze, doén, ageren, participeren! Waarbij vergeten wordt dat helemaal niéts doen, ook iets doen is. ´Houden´, is ook een beslissing. In crypto slang noemen we het hodlen.

It´s the dollar, stupid!

Bitcoin zien we als de anti-dollar. Anti elke fiatmunt eigenlijk, bij uitbreiding. Hoe meer dollars, funny money op de markt komen, hoe lager de waarde. De dollar is daarbij inflatoir, terwijl bitcoin deflatoir is – er komen er net minder van voorhanden. (De term ´funny money´ komt dan nog van wijlen Ronald Reagan, VS president van 1981-1989, toen hij het had over alle munten behalve de dollar!) Banken, beleggingsfondsen, pensioenfondsen, private stichtingen, gewone beursgenoteerde bedrijven, betaalproviders – we noemen ze de institutionelen en ze kopen elke bitcoin op waar ze hun handen op kunnen leggen. Vanaf de zomer van 2020 spelen die institutionelen de gids, in tegenstelling tot de stierenmarkt van einde 2017. Toen was het de retail investor, de kleine belegger en trader die de bitcoin-kar trok. De reden waarom en voor hoe lang bitcoin nog interessant blijft om vast te houden? Zolang er biljoenen dollar blijven bijkomen zeker? Eén zin tot u nemen, in één artikel, meer moet dat niet zijn. En dit is ´m dan:

 Why Joe Biden’s $3T Stimulus Package Could Add Fuel to Bitcoin’s Rally

Good luck!
 
Wij geven geen financieel advies. Mocht u besluiten in crypto te willen investeren, wij zelf hebben goede ervaringen met Bitvavo en Binance als gebruiksvriendelijke en betrouwbare exchanges.

2 reacties

  1. Terecht waarschuw je voor allerlei fraudeurs die met de woorden “algoritme” en “cryptomunten” argeloze beleggers warm maken voor fondsen die zogenaamd investeren in allerlei cryptomunten maar eigenlijk je geld een heel andere bestemming geven. https://www.sec.gov/news/press-release/2020-341De Bitcoin zelf is niet de oorzaak van die fraude. Beleggers moeten zich wel eerst een beeld vormen van wat de Bitcoin is en niet is. https://www.ecb.europa.eu/pub/pdf/other/virtualcurrencyschemes201210en.pdf https://www.fsma.be/en/news/be-careful-virtual-money-such-bitcoin Als je in de spiegel naar je beide eigen ogen kijkt en je ziet dit: “$$”, dan moet je niet meteen naar een oogarts gaan. Ervaringsdeskundigen wijzen erop dat dat vaak vanzelf weer overgaat.

  2. Het is moeilijk nu wie te geloven. Grappig dat mensen en instellingen die eerst riepen dat Bitcoin nep is, nu als geen ander erin investeren. De pandemie heeft zelfs hun de stuipen op het lijf gejaagd om te investeren in iets, waarvan zij zelf nooit hadden gedacht te zullen investeren. Het is nu eenmaal zo dat het met vraag en aanbod werkt. Hoe zeldzamer iets, des te waardevoller. In dit geval cryptocurrency.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: