Inflatie en veiligheid: hoe zit het nou écht met cryptovaluta?

0

Economen en financiële experts hebben zich lange tijd gebogen over de voordelen en nadelen van cryptovaluta. Steeds meer particulieren hebben een kleine investering in cryptovaluta gedaan, waarbij het merendeel van de mensen in Bitcoin geïnvesteerd heeft. Maar de gemiddelde Nederlander is nog lang niet zeker van het succes van het digitale geld. De portefeuille van de doorsnee Nederlander bevat minder dan €1000 aan cryptogeld, terwijl er in Afrika flink in cryptovaluta geïnvesteerd wordt. Hoe zit het nou precies met de voordelen van cryptovaluta ten opzichte van fiatgeld, wanneer er gekeken wordt naar inflatie en veiligheid?

inflatie duitsland

Een trend of het geld van de toekomst?

Wereldwijd wordt er veel gediscussieerd over dé hamvraag: zijn cryptovaluta basis voor bubbelvorming of hét geld van de toekomst? Veel duidelijkheid is er nog niet in Europa en Amerika, maar in Afrika en Azië is een duidelijke trend in de richting van cryptovaluta te zien. Allereerst omdat de nationale munten niet vertrouwd worden, daarnaast ook vanwege de mogelijkheden die het digitale geld biedt. Het is dan ook geen verrassing dat nationale overheden in Azië samen gaan werken met verschillende blockchaintoepassingen. Het lijkt er dus sterk op dat cryptovaluta het geld van de toekomst wordt, de vraag is alleen hoe lang het nog duurt.

Inflatie en veiligheid van fiatgeld versus cryptovaluta

Laten we een stapje terugdoen. De reden waarom cryptomunten ontwikkeld zijn, is de economische crisis die een flink gat geslagen heeft in het vertrouwen van de gemiddelde burger. De enorme inflatie en de onveiligheid van geld zorgden voor wantrouwen richting de banken en overheden. Terecht, de ECB volgde de ontwikkelingen met de handen in het haar terwijl landen als Italië, Spanje en Griekenland inzagen dat er te veel slechte leningen waren die de waarde van het fiatgeld drukten. De veiligheid moest beter én er moest een systeem ontwikkeld worden om inflatie en extern ingrijpen te beperken, al dan niet onmogelijk te maken.

Doen de cryptomunten dit? Hoewel we het idee hebben van wel, gaat dit lang niet voor alle munten op. Dogecoin, om maar een zwart schaap te noemen, heeft een onbeperkt aantal munten en de ontwikkeling van de blockchain staat al maanden stil. Veiligheid noch maatregelen tegen de inflatie dus. Maar wie ervoor kiest om in Electroneum te investeren, een veel minder bekende naam, die heeft wél een munt te pakken waarbij de veiligheid aangepakt is én waar gedacht is aan maatregelen tegen inflatie en ingrijpen van buitenaf.

Onderzoek loont

Investeren in cryptovaluta begint met gedegen onderzoek. Precies zoals beleggers en investeerders op de financiële markten doen. Wie op zoek is naar een cryptomunt die de problemen van het fiatgeld oplost, die moet op zoek naar een munt met een vaste cap én een blockchaintoepassing waarbij gewerkt is aan de veiligheid op verschillende manieren. Alleen die munten zijn geschikt om de nadelen van het fiatgeld af te zwakken. Heeft de munt ook nog een concrete oplossing voor een maatschappelijk probleem (zoals de oneerlijke verspreiding van welvaart), dan kan deze munt een serieuze bedreiging vormen voor het fiatgeld.

Over de auteur

Biflatie.nl publiceert artikelen over de crisis en de huidige (macro)-economische situatie. Ook nieuws over bitcoin & cryptocurrencies, de huizenmarkt, goud & grondstoffen, de machthebbers en het monetaire systeem. Twitter: @Biflatie