Cryptomunten zwaar ondergewaardeerd?

0

Er zit iets grondig fout in de marktwaarde van alleen al de drie grootste crypto handelsmarkten. Of de marktwaarde van alle digitale munten tezamen. De verhouding tussen beide ligt op 1/6de. Eén op zes. Vergelijken we deze met de verhouding tussen Intercontinental Exchange (ICE), de grootste eigenaar van financiële beurzen ter wereld, en die van de verhandelde waarden. Daar ligt de verhouding op 1/500ste. Eén op vijfhonderd. Of die (zeer winstgevende) cryptohandelaars worden zwaar overschat. Of de waarde van alle cryptomunten ligt veel te laag. Het is één van twee, dus zal er iéts moeten gebeuren. Vroeg of laat. De kwestie is dan ook niet meer of, maar wanneer beide valuaties terug in lijn met mekaar komen…

Appels vergelijken met peren

In pricipe kun je appels niet vergelijken met peren (buiten dat het beide fruitsoorten zijn natuurlijk). Maar dat is echt niét wat we hier doen. Zowel de Intercontinental Exchange ($44 miljard) als de drie beurzen in kwestie worden elk gewaardereerd naar winstgevendheid. Het gaat om Coinbase ($8 miljard), Binance ($8 miljard) en Kraken ($4 miljard). Om een idee te geven: Coinbase verdiende in 2018 $1,3 miljard, en dat is de verliezen van een zeer slecht jaar voor cryptomunten inbegrepen.

Toegang tot markten

Het Amerikaanse Intercontinental Exchange (ICE), zelf ook beursgenoteerd, is o.m. eigenaar van de grootste financiële beurs ter wereld, de NYSE. Plus nog elf andere beurzen over heel de wereld. Met een marktwaarde van ongeveer 44 miljard, biedt ICE toegang tot of controleert zij ruwweg een markt van $22.000 miljard of $22 trillion. Dat zijn aandelenmarkten, futures en nog veel meer, alles bij mekaar geteld. ‘Our regulated, liquid and transparent markets span 9 asset classes and comprise 12 exchanges around the globe.’ Terwijl genoemde drie cryptobeurzen ($20 miljard) toegang bieden tot of controleren: het ganse cryptomunten universum. Alle bestaande cryptomunten hebben een waarde van plusminus $120 miljard. Zoals reeds aangestipt geeft dat waarderingen van (ongeveer) 1 op 500 en 1 op 6. Verhoudingen die dus helemaal niet met mekaar overeenstemmen.

Een deel van de verklaring

De cryptomuntenmarkt verloor in haar geheel zo’n 78 procent van haar waarde in 2018. Zakte van ongeveer $550 miljard naar $120 miljard. Aan de start van dit barslechte jaar lag bovengenoemde verhouding dus toch een stuk beter. Want wanneer we het cijfer van toen nemen lag de verhouding op $20 miljard tegenover 550 miljard. Oftewel op ongeveer 1/27ste. Nog lang niet in lijn met de verhouding 1/200ste maar toch iets meer realistisch.

Conclusies

Om meer in verhouding te raken met mekaar, de marktwaarde van genoemde drie grote crypto handelsbeurzen tegenover de waarde van alle cryptomunten die ze controleren, dien er één van twee te gebeuren. Of de waarde van die beurzen moet omlaag, maar hoe zou dat mogelijk zijn? Het zijn immers alle drie heel winstgevende bedrijven. (Let er daarbij op dat we hier slechts spreken over die drie grootste; er bestaan er veel meer dus de wanverhouding is in realiteit nog veel groter.) Of de waarde van alle cryptomunten moet omhoog. Van de huidige verhouding van 1/6de naar de 1/27ste al, bijvoorbeeld, die ze was aan de start van 2018. En in feite nog veel hoger. Hoe je het ook draait of keert: cryptomunten lijken bijzonder ondergewaard in dit opzicht. Tijd misschien om er een om meer aan te schaffen? Want bij succesvol beleggen dien je je emoties op nul te zetten. Dat betekent kopen wanneer een waardevol goed niét populair is, niét gewild op een zeker moment door de markt. Het is de enige manier om goedkoop in te kopen.

Disclaimer: Dit artikel is informatief en is niet bedoeld als beleggingsadvies of een aanbeveling tot het kopen of verkopen van crypto of andere financiële producten. Doe altijd zelf onderzoek en informeer jezelf.

Over de auteur

Zet de dagelijkse economische en maatschappelijke onderwerpen uiteen.