Gele hesjes organiseren bankrun in Frankrijk

De Gele Hesjes beweging doet de oproep tot een Bankrun in Frankrijk. Op zaterdag 12 januari worden de aanhangers van de Gele Hesjes gevraagd hun geld van de bank te halen. De Gele Hesjes uiten al weken hun onvrede over de huidige politieke en economische ontwikkelingen en zetten nu een nieuwe stap om hun doel te bereiken.

bankrun

Na de rellen een bankrun in Frankrijk?

De gele hesjes willen vooral dat Macron opstapt. Ze voelen zich slachtoffer van de maatregelen dit in het land zijn genomen. Ze voelen zich de uitgeknepen middenklasse. Begin december 2018 vonden de grootste rellen in 50 jaar tijd plaats in Frankrijk en Parijs. De ‘Gilets Jaunes’ beweging wordt gesteund door zo’n 70% van de Franse bevolking. Nu de rellen enigszins tot stilstand zijn gekomen, willen ze het nu over een andere boeg gooien. Ze komen in financiële opstand, een bankrun in Frankrijk plannen. Een gecoördineerde run op banken kan natuurlijk een hele economie en zelfs een heel land platleggen.

Oproep bankrun via social media

Op Capital.fr staat te lezen dat Maxime Nicolle van de Gele hesjes beweging het plan via social media de wereld in heeft geholpen om mensen op te roepen hun geld van de banken te halen. Zoals ook de oproepen om de straten op te gaan in gele vestjes zich snel hebben verspreid via social media kan er door de oproep tot het opnemen van euro’s bij de bank een bankrun ontstaan. “Veel mensen zullen hun geld opnemen bij banken. Velen, velen, velen!” waarschuwt hij. Het doel is duidelijk: paniek veroorzaken.

Fractioneel bankieren

Het is namelijk zo dat ook in Frankrijk gewoon alle banken fractioneel bankieren (net als in de rest van Europa en de wereld, met uitzondering van een enkel concept, alleen krijgt die dan net weer geen vergunning van De Nederlandsche Bank). Weinig mensen weten hoe ons financiële systeem eigenlijk precies werkt. Fractioneel bankieren laat toe om geld uit het niets te scheppen, het geld op de bank is een soort van schijngeld. De banken hoeven maar een fractie van de totale hoeveelheid spaargeld ook daadwerkelijk aan te houden.

Er is niet genoeg chartaal geld

Er is bij banken NOOIT genoeg chartaal geld om aan alle verplichtingen te voldoen als de klanten ervoor kiezen om tegelijkertijd hun geld van de bank te halen. Het is dus een zeer machtig middel om in te zetten, daar de status quo, politici, bankiers, etc, doodsbang zijn voor zo’n situatie. We zagen al dat er tijdens de heftigste rellen veel plunderingen plaatsvonden, maar de boel zal helemaal escaleren als mensen niet meer bij hun geld kunnen komen. WE houden de ontwikkelingen natuurlijk in de gaten.

15 reacties

  1. Zal wel meevallen met die bankrun. In tijden van opstand worden veel loze kreten geslaakt met uiteindelijke doel om chaos te creëren. En die chaos lijkt er wel te komen, zal wat tijd nodig hebben. Hoe langer die gele hesjes de straten op gaan hoe nerveuzer Macron wordt. Verbod op onaangekondigd demonstreren is al uitgevaardigd, daarna natuurlijk samenscholingen en je hebt zo een politiestaat. Gaat dus de verkeerde kant op.

   1. Ik zei hiervoor dat ik denk dat het meevalt, maar ik krijg nu twijfel bij het lezen van dit bericht: https://www.telegraaf.nl/financieel/3001510/franse-consumenten-verliezen-vertrouwen
    Door de onderlinge consensus zou er mogelijk maar zo een behoorlijke eensgezindheid kunnen bestaan. Je krijgt niet zo makkelijk iedereen mee de straat op voor demonstraties maar een actie als deze is toch wat anders. Als Frankrijk verwacht dat veel mensen hun geld ophalen dan zou er eigenlijk nu al aanleiding bestaan om geld te gaan pinnen. Men zou namelijk kunnen vrezen dat er zaterdag niet genoeg geld aanwezig is. Er geldt natuurlijk een maximum voor het op te nemen bedrag per dag of per week, mede daarom zou je kunnen verwachten dat er nu al rijen voor de flappentappers staan. Als dat niet het geval is dan zal de oproep weinig teweeg brengen denk ik. Ben benieuwd.

    1. Openbaar oproepen tot een bankrun is strafbaar volgens mij. Maar goed, er is meer homogene vastberadenheid onder de mensen in France dan in Nederland alhoewel het hier wel fout afliep met de DSB Bank. Ik ben ook heel benieuwd Gerrit hoe dit gaat verlopen. Interessante tijden!

 1. Tja, de meeste van ons hebben geen geld, maar alleen de opgebouwde schulden zoals hypotheek etc.
  Dus zo veel geld valt het niet op te eisen, nietwaar?

 2. Goed dat deze berichten nu tot de massa komen. De bankiers zullen een paar slechte nachten tegemoet gaan. Natuurlijk gaat Macron zich wapenen en gaat ervoor zorgen dat de geldwagens klaar staan met nieuwe flappen.

 3. Ik ben solidair! Ik ga zaterdag ook eens wat extra bij de bank pinnen!

  Wat wel zo is. Als er eentje in problemen komt, dan volgt de rest vanzelf.

  Of zou macron dan banken gaan nationaliseren?? Lijkt me niet toch??

 4. Consumentenvertrouwen in Frankrijk is verder afgenomen. Gedaald van 91 in november naar 87 in december.

  En décembre 2018, la confiance des ménages dans la situation économique baisse fortement :
  l’indicateur qui la synthétise perd 4 points et atteint 87, son plus bas niveau depuis
  novembre 2014, bien au-dessous de sa moyenne de longue période (100).

  https://www.insee.fr/fr/statistiques/3691595

 5. Het valt mij op dat dit artikel wel heel veel wordt gedeeld. Onderaan de pagina zie ik op dit moment zelfs 301 shares. Ik vraag mij af of dit betekent of er onder de lezers op deze site ook enige ongerustheid bestaat over de ontwikkelingen in het grote ‘machtige’ Frankrijk. Nederlanders schrikken kennelijk van wat er momenteel in Frankrijk aan de hand is. De situatie daar wordt hier dus nauwlettend gevolgd. Ook valt mij op dat ik nergens in de MSM een bericht heb kunnen vinden over de aankondiging van een bankrun. Ben eigenlijk benieuw naar de nieuwsbron van dit artikel. En zou het kunnen zijn dat dit soort berichten bewust buiten de MSM worden gehouden om vooral geen paniek te veroorzaken onder bankrekeninghouders.

 6. Een massale bankrun in Frankrijk brengt sowieso de Franse banken in grote problemen. Dit kan uiteraard zich verspreiden over het gehele Europese bankensysteem en daarmee grote Europese banken, waaronder de Deutsche Bank in acute problemen brengen. Zo veroorzaken de gele hesjes een totale ineenstorting van het financiële systeem en daarmee een economische depressie waar juist de gele hesjes zwaar de pineut zullen zijn.

  De Franse banken zijn niet gek en reken er maar op dat zij alvast maatregelen nemen om zo’n bankrun te voorkomen, bovendien is het oproepen tot een bankrun strafbaar.

 7. Zal geen zoden aan de dijk gaan zetten er is maar 8% fysiek geld de rest is digitaal. Wil het effect hebben dan zullen ze alles in bv crypto moeten gaan stoppen, maar velen zullen dat niet gaan doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: