Gele hesjes organiseren bankrun in Frankrijk

15

De Gele Hesjes beweging doet de oproep tot een Bankrun in Frankrijk. Op zaterdag 12 januari worden de aanhangers van de Gele Hesjes gevraagd hun geld van de bank te halen. De Gele Hesjes uiten al weken hun onvrede over de huidige politieke en economische ontwikkelingen en zetten nu een nieuwe stap om hun doel te bereiken.

bankrun

Na de rellen een bankrun in Frankrijk?

De gele hesjes willen vooral dat Macron opstapt. Ze voelen zich slachtoffer van de maatregelen dit in het land zijn genomen. Ze voelen zich de uitgeknepen middenklasse. Begin december 2018 vonden de grootste rellen in 50 jaar tijd plaats in Frankrijk en Parijs. De ‘Gilets Jaunes’ beweging wordt gesteund door zo’n 70% van de Franse bevolking. Nu de rellen enigszins tot stilstand zijn gekomen, willen ze het nu over een andere boeg gooien. Ze komen in financiële opstand, een bankrun in Frankrijk plannen. Een gecoördineerde run op banken kan natuurlijk een hele economie en zelfs een heel land platleggen.

Oproep bankrun via social media

Op Capital.fr staat te lezen dat Maxime Nicolle van de Gele hesjes beweging het plan via social media de wereld in heeft geholpen om mensen op te roepen hun geld van de banken te halen. Zoals ook de oproepen om de straten op te gaan in gele vestjes zich snel hebben verspreid via social media kan er door de oproep tot het opnemen van euro’s bij de bank een bankrun ontstaan. “Veel mensen zullen hun geld opnemen bij banken. Velen, velen, velen!” waarschuwt hij. Het doel is duidelijk: paniek veroorzaken.

Fractioneel bankieren

Het is namelijk zo dat ook in Frankrijk gewoon alle banken fractioneel bankieren (net als in de rest van Europa en de wereld, met uitzondering van een enkel concept, alleen krijgt die dan net weer geen vergunning van De Nederlandsche Bank). Weinig mensen weten hoe ons financiële systeem eigenlijk precies werkt. Fractioneel bankieren laat toe om geld uit het niets te scheppen, het geld op de bank is een soort van schijngeld. De banken hoeven maar een fractie van de totale hoeveelheid spaargeld ook daadwerkelijk aan te houden.

Er is niet genoeg chartaal geld

Er is bij banken NOOIT genoeg chartaal geld om aan alle verplichtingen te voldoen als de klanten ervoor kiezen om tegelijkertijd hun geld van de bank te halen. Het is dus een zeer machtig middel om in te zetten, daar de status quo, politici, bankiers, etc, doodsbang zijn voor zo’n situatie. We zagen al dat er tijdens de heftigste rellen veel plunderingen plaatsvonden, maar de boel zal helemaal escaleren als mensen niet meer bij hun geld kunnen komen. WE houden de ontwikkelingen natuurlijk in de gaten.