Tesla aandelen

De aandelen van Tesla zijn al een hele tijd een serieuze bron van speculatie. Volgens de een zijn ze grandioos overgewaardeerd, volgens de ander is het plafond nog lang niet bereikt. De teleurstellende onthullingen op ‘Battery Day’ afgelopen week, verdeelden de meningen nog meer dan daarvoor.

Tesla aandelen kopen

Maar als belegger zouden we voornamelijk moeten kijken naar de lange termijn. Daarom nemen we in dit artikel de toekomstplannen van Tesla onder loep en laten we ons licht schijnen op de vraag: Is Tesla interessant om te kopen voor de lange termijn?

AanbiederVoordelen Rating Kosten per maandMeer informatie
 /></a><br />
<p class=DEGIRO

Zelf beleggen tegen lage tarieven

Rating

9.5

Kosten per maand

Gratis

BekijkDEGIRO
 /></a><br />
<p class=
Binck

Gratis € 200,- transactietegoed

Rating

8,9

Kosten per maand

€40 per jaar

BekijkBinck
 /></a><br />
<p class=
Bux Zero

Beleggen via een app

Rating

8,5

Kosten per maand

Gratis

BekijkBux zero
Beleggen is risicovol

 

DEGIRO geeft gebruikers toegang tot een groot deel van de internationale markten, met als focus de Europese beurs. Sinds 2013 is DEGIRO één van de snelst groeiende online aanbieders van aandelen en is beschikbaar in 18 Europese landen. De belangrijkste USP van DEGIRO, zijn de institutionele vergoedingen die ze particuliere beleggers bieden en de grote lijst met ETF’s, welke maandelijks één keer per maand gratis verhandeld kunnen worden (bijbehorende voorwaarden van toepassing)

Handelen op het platform van DEGIRO is erg gemakkelijk gemaakt. Wanneer je een fonds/bedrijf hebt gevonden waarin jij een investering wilt doen, klik je vervolgens op ‘Kopen’ en selecteer je het aantal dat je wilt gaan aankopen. Wanneer je de transactie bevestigd zal deze direct worden toegevoegd aan je portfolio.

Disclaimer: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

Tesla is meer dan een autobouwer

Een introductie van Tesla leek niet meteen aan de orde, maar omwille van de grote media-aandacht die Tesla en de verschillende ondernemingen van Elon Musk genieten, is er bij het grote publiek een kleine misconceptie bestaan over wat Tesla nu precies doet. Als je dat aan de gemiddelde burger vraagt, zou die antwoorden dat Tesla auto’s maakt.

Naast het automotive gedeelte van Tesla, opereren ze ook in de energiesector, waar ze bezig zijn met herlaadbare batterijen, zonne-energie, energieopslag en hernieuwbare energie. De focus van deze component van Tesla ligt op huishoudelijk, industrieel en commercieel gebruik.

In dat opzicht heeft Tesla dus een mooi toekomstperspectief. De hele wereld zal de komende jaren de shift maken naar hernieuwbare energie en elektrische wagens, zowel de particuliere als de industriële markt.

Ook al ligt de focus voor de meeste beleggers op de automarkt, Tesla heeft nog veel meer potentiële inkomstenstromen die het verder kan ontwikkelen en die het fundament van het bedrijf kunnen verstevigen.

Tesla aandelen verwachtingen 2020

In de nabije toekomst wil Tesla hun auto’s volledig zelfbesturend maken. Hiermee mikken ze niet alleen op de lange termijn, ervan uitgaande dat we binnen een aantal jaar allemaal in een zelfrijdende wagen rijden, maar ook op de huidige economische ontwikkelingen. De ‘shared economy’ is nog steeds groeiende, en zelfrijdende wagens zouden daarin wel eens een rol kunnen gaan spelen, omdat ze makkelijk gedeeld kunnen worden onder meerdere mensen.

Tesla elektrische auto

Daarnaast is Tesla ook al een tijdje bezig om hun elektrische wagens betaalbaar te maken. Elon Musk sprak in 2016 al uit dat het zijn doel was om eerst een dure wagen te maken, vervolgens een mid-range model, en uiteindelijk een betaalbaar alternatief voor de massa.

Daar zijn we vandaag al aanbeland met de Model 3, die een marktwaarde heeft van ongeveer $43,500. Echter plant Tesla een nóg goedkoper model, dat een marktwaarde zou hebben van ongeveer $25,000. Als alles volgens plan blijft lopen, zal Tesla dus de komende jaren een groter publiek bereiken en hun marktaandeel verhogen.

Tesla bouwt momenteel ook enkele ‘Gigafactories’. Dit zijn gigantische Teslafabrieken op verschillende plaatsen in de wereld die op grote schaal producten produceren, met als belangrijkste doel energieneutraal te zijn. Dit zal er ook voor zorgen dat volledige productieprocessen op één plaats gebeuren, waardoor productiekosten aanzienlijk verlaagd worden. En laat dat nu toevallig ook de grootste bottleneck zijn in de winstgevendheid van Tesla: de hoge productiekosten t.o.v. de omzet.

Zijn aandelen Tesla nu overgewaardeerd?

Ongeacht de mooie toekomst en succesvolle verkoop van hun producten, is Tesla er nog altijd niet in geslaagd om rendabel te zijn. Ondanks een omzet van ongeveer 25 miljard dollar, maakt het bedrijf jaar na jaar verlies. In 2019 maakte Tesla $862 miljoen verlies, in 2018 was dit $976 miljoen en in 2017 maar liefst $1,97 miljard.

Daarnaast zijn de laatste ontwikkelingen van Tesla, zoals de cybertruck en nu het teleurstellende nieuws van Battery Day, niet al te positief geweest. Investeerders hadden gehoopt op baanbrekend nieuws op Battery Day, maar de voorgestelde ontwikkelingen zullen nog zeker 3 jaar op zich laten wachten. Tesla aandelen

De onwaarschijnlijke koersstijging van het aandeel het afgelopen jaar lijkt dus niet echt onderbouwd te zijn, maar eerder een hypereactie van investeerders. Echter rapporteert Tesla momenteel al vier opeenvolgende kwartalen winst en ook de vooruitzichten voor de volgende earnings call zien er goed uit.

Met de bouw van de gigafactories en de plannen voor goedkopere elektrische wagens, zou Tesla niet alleen de eigen kosten kunnen verlagen, maar ook de omzet kunnen laten groeien.

Een strategie voor Tesla op lange termijn

Op dit moment kunnen we ons dus afvragen of de huidige waarde van het Tesla-aandeel wel representatief is voor de waarde van het bedrijf. Door de grote media-aandacht van Tesla wordt elke kleine ontwikkeling sterk opgeblazen, wat voor teleurstelling na teleurstelling zorgt. Als we echter naar ‘the bigger picture’ kijken, zien we wel heel wat potentieel op macro-economisch vlak. Wanneer de batterij-ontwikkelingen zich over 3 jaar voltrekken en Tesla in die tijd ook nog eens meer en meer winstgevend wordt, zal de waarde van het aandeel hoogstwaarschijnlijk wél meer onderbouwd zijn dan nu.

Over de huidige prijs kan dus gespeculeerd worden en niemand heeft een glazen bol. Wat we wel weten, is dat Tesla ook op lange termijn een belangrijke speler zal zijn in de wereld van hernieuwbare energie. Tesla is dus een goede koop op lange termijn, maar wat met de huidige waarde?

Een goede strategie kan zijn om Tesla aan te kopen met het oog op lange termijn en bij te kopen bij elke correctie. Zo verlaag je jouw GAK (gemiddelde aankoopwaarde) en zal deze op lange termijn in verhouding staan met de reële waarde van het aandeel zelf.

Disclaimer: Doe steeds je eigen onderzoek voor je een aandeel aankoopt, en laat je niet blindelings leiden door het advies van anderen.

Aandelen overzicht footer

Biflatie.nl heeft ook over andere aandelen geschreven:
Airbnb aandelenTwitter aandelenSnapchat aandelenAmazon aandelenNIO aandelen
Palantir aandelenMicrosoft aandelenNetflix aandelenJD.com aandelenAlibaba aandelen
Zoom aandelenTesla aandelenGoudmijn aandelenAir France KLM aandelenBeyond Meat aandelen
Spotify aandelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: